Óriási csatában nyert a balatonboglári Gömbkilátó

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén első alkalommal hirdette meg az Év Kilátója pályázatát. A 177 nevezést egy szakmai zsűri szűkítette tízre, amelyek közül a nagyközönség választhatta ki kedvencét.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton
2020. december 14.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén első alkalommal hirdette meg az Év Kilátója pályázatát. A 177 nevezést egy szakmai zsűri szűkítette tízre, amelyek közül a nagyközönség választhatta ki kedvencét.

Még októberben lehetett szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán, hogy melyik kilátó nyerje el az Év Kilátója címet. A jelek szerint a kezdeményezés alaposan megmozgatta a nagyközönséget, mert közel 17 ezer szavazatot regisztráltak, és az első hely sorsa az utolsó órákban, mindössze 30 szavazatnyi különbséggel dőlt el. A Balatonboglári Xantus János Gömbkilátó végül 3901 vokssal végzett az élen, utána a mecseki Zengő-kilátó következett (3871 szavazat), míg a harmadik helyre az Országos Kéktúra egyik emblematikus állomása, az Írott-kő-kilátó futott be 1515 szavazattal.


A fásítást megelőzően Kopasz-dombnak nevezett Várdombon 165 m-es tengerszint feletti magasságban található – 15 méter átmérőjű, 240 háromszög alkotta, alumínium vázszerkezetre épülő – objektumot az 1958-as brüsszeli világkiállítás szimbóluma, a kilenc hatalmas gömbből álló, 102 méter magas Atomium kolosszusa ihlethette.

A Gömbkilátó az expó után öt évvel, 1963-ban, a székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében épült fel a budapesti Városligetben, ahol az első Budapesti Nemzetközi Vásár (korábban Budapesti Ipari Vásár néven rendezték meg) legfőbb látványossága lett az Idegenforgalmi Hivatal standjaként.

A kilátó 1967-ben került mai helyére, a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsára. Éjszaka díszkivilágításban pompázik, így az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben jelentősen kilenghet, de a rugalmas szerkezetének köszönhetően sikeresen dacol a terheléssel. A nagy méretű kilátóteraszról káprázatos panoráma nyílik a Balatonra és az annak északi partjára.


A tíz döntős kilátó rangsora így alakult:

  1. Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár: 3901 szavazat
  2. Zengő-kilátó – Pécsvárad: 3871 szavazat
  3. Írott-kői kilátó – Kőszeg: 1515 szavazat
  4. Galya-kilátó – Galyatető:1406 szavazat
  5. Sasbérc-kilátó – Buják: 1369 szavazat
  6. Ranzinger-kilátó – Tatabánya: 1381 szavazat
  7. Kisfaludy-kilátó – Badacsonytomaj: 883 szavazat
  8. Prédikálószék-kilátó – Dömös: 881 szavazat
  9. Megyer-hegyi kilátó – Sárospatak: 802 szavazat
  10. Prónay-kilátó – Alsópetény: 623 szavazat


Rengetegen pályáztak a címre

Az október 4-én lezárult a pályázatra összesen 177 nevezés érkezett, ezek közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije választotta ki a tíz döntős kilátót. Az elbírálás során figyelembe vették az építmény állapotát, a környezet rendezettségét, a szolgáltatás szintjét, a kilátóba vezető turistaút színvonalát, a panorámát, illetve aktív és ökoturisztikai jelentőséget is. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek, avagy jelentősebb felújításon estek át. A nyertes Gömbkilátó némileg kilóg a sorból, mert a közvetlen közelében ugyan nem vezet egyetlen jelzett turistaút sem, de a zsűri figyelembe vette, hogy előtte vezet el Magyarország egyik legnépszerűbb kerékpárútvonala, a Balatoni Bringakör, így kerülhetett be a döntősök közé.

(X)



Cikkajánló