Őshonos facsemetéket ültettek Bőnyön

A Kisalföldi Erdőgazdaság területén már 955,84 hektáron megtörtént a bálványfa irtása, amely a betervezett halmozott terület 80,5 százaléka. November 14-én Bőny-Szőlőhegyen, az egyik megtisztított területen facsemetéket ültettek kisiskolás diákok közreműködésével.

 

Szerző:
Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.
Fotó:
shutterstock.com
2014. november 15.

A Kisalföldi Erdőgazdaság területén már 955,84 hektáron megtörtént a bálványfa irtása, amely a betervezett halmozott terület 80,5 százaléka. November 14-én Bőny-Szőlőhegyen, az egyik megtisztított területen facsemetéket ültettek kisiskolás diákok közreműködésével.

 

 

Újabb rendezvényt tartottak „A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt területén” elnevezésű projekt keretében Bőnyön. A KAEG Zrt. beszámolt a tervezett munkák jelenlegi állásáról, szakembereik megosztották tapasztalataikat a munkálatokkal kapcsolatban.


Az erdőgazdaság 2013 őszétől 7 községhatárt, 6 erdészkerületet és összesen 191 erdőrészletet érintő kezelést folytat a bálványfa terjedésének megállítását célozva. Az agresszíven terjeszkedő, invazív fafaj elpusztítása után az érintett területek kiritkulnak, de a kialakuló kisebb „lékeket” általában önmagától benövi az erdő. Egyes esetekben azonban a fertőzés annyira koncentrált, hogy a beavatkozás után fátlan foltok alakulnak ki. Erdőgazdálkodóként a KAEG Zrt. feladata az üres területek újraerdősítése, amit a cég a pályázattól függetlenül, önerőből végez.

 

 

A bálványfa kitermelését a feltörő sarjak permetezése követte


A Bőny-Szőlőhegy szomszédságában található, erősen fertőzött 8 N erdőrészletben 4,26 hektáron kellett letermelni a káros fafajt. Ezen a területen az erdőgazdaság szakemberei a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola lelkes diákjainak közreműködésével mutatták be, hogy miként történik az újraerdősítés. Ez egyrészt hasznos gyakorlati program volt a környezeti nevelésben élen járó ökoiskola tanulói számára, másrészt jól szemléltette, hogy az erdészek munkája sohasem a fakitermeléssel, hanem az újraerdősítéssel ér véget.


A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a pályázat keretében 22,19 hektáron végezte el a bálványfa kitermelését, amelyet a feltörő sarjak permetezése követett. 537,37 hektáron kéregkenést, 274,4 hektáron pedig injektálást folytattak az idegenhonos faj ellen. Az injektálás szinte 100%-os eredményt hozott, csak elvétve találni olyan törzset, amely túlélte a kezelést. A kéregkenés eredményességét több tényező is befolyásolja. A nyári hőségben a vegyszer erősen párolog, ami a közelben lévő többi növényt is károsíthatja, míg hideg időben a szer megdermed, így nehezen szívódik fel. A kéreg vastagsága is meghatározó jelentőségű, ezért ezt a módszert csak fiatal faegyedeknél (kb. csuklóvastagságú átmérőig) lehet alkalmazni. A munkálatok során tapasztaltak tovább segítik a KAEG Zrt. munkatársait, hogy a jövőben még hatékonyabban végezzék feladatukat az erdei életközösség megóvása érdekében.

Cikkajánló