Őskori kiruccanás és pikáns gasztrokalandok - Programajánló a hétvégére

Akár emberek által lakott települést választasz ezen a hétvégén, akár befűzöd a bakancsod, és útra kelsz a természetbe, nem fogsz csalódni: a Bükkben régészeti ismertekkel gyarapító túrát tehetsz, Egerben együtt érezhetsz a várat feladó búslakodó törökökkel, de fényképezhetsz vadludakat, nézhetsz daruvonulást, és hogy a hasad se maradjon üres, Tatán megtömheted a legfinomabb halételekkel.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. október 14.

Akár emberek által lakott települést választasz ezen a hétvégén, akár befűzöd a bakancsod, és útra kelsz a természetbe, nem fogsz csalódni: a Bükkben régészeti ismertekkel gyarapító túrát tehetsz, Egerben együtt érezhetsz a várat feladó búslakodó törökökkel, de fényképezhetsz vadludakat, nézhetsz daruvonulást, és hogy a hasad se maradjon üres, Tatán megtömheted a legfinomabb halételekkel.

1. Késő bronzkori kiruccanás a Bükkbe

 

Fotó: panoramio.com/Slybacsi


Kelemen széke - nem, nem a szomszéd bácsi ülőalkalmatosságát tekintheted meg azon a túrán, amelynek kiindulópontja Bélapátfalva lesz, hanem azt a 700 méteres magasságban található földvárat, amely egykor a Bükk hegység késő bronzkori erődített telepei közé tartozott. A sáncokkal, árokkal, meredek hegyoldallal határolt létesítmények a hegység belsejében, hegytetőkön épültek fel, amelyek ma is különleges élményt tartogatnak a 21. századi túrázó számára - megfejelve azzal, hogy a nem mindennapi kirándulást régészeti, helytörténeti és természetvédelmi előadás varázsolja még izgalmasabbá. A részvétel ingyenes.
Mikor?
2015. október 17.
Hol?
Bélapátfalva, Gyári-tó, 09.00 óra
Bővebb infó: bnpi.hu

2. Jumurdzsák és boszorkányper Egerben

 

Fotó: www.egrivar.hu


Egerbe akkor is megéri elmenni, ha semmi sem történik épp a városban, mert nagyon szép, és remekül el lehet ütni az időt, de ezen a hétvégén igen nyomós oka van annak, hogy a figyelmedbe ajánljuk az Eger-patak völgyében fekvő települést: szombaton rendezik meg az Egri Vár Napját az 1552. október 17-ei győzelem emlékére, amikor a törökök feladták az erősség ostromát. Fél tízkor az őrtüzek fellobbanása jelzi majd a móka kezdetét. Lesz többek között kalandjáték, látványos haditorna-bemutató, boszorkányper, a kicsiket játszóház, kézműves-foglalkozások várják. Ha ez még mind nem lenne elég, solymászbemutató, játékbarlang, illetve rendhagyó interaktív tárlatvezetések is színesítik a programot.
Mikor?
2015. október 17.
Hol?
Eger
Bővebb infó: egriprogramok.hu

3. Fotóstúrán a vadludak között

 

Fotó: Shutterstock


Profin kezeled a fényképezőgépet, vagy amatőr fotósként szoktad lencsevégre kapni a természet csodáit? Jó hírünk van, mert ezen a hétvégén a Magyar Nemzeti Parkok és a Varázslatos Magyarország (VM) közös programsorozatának keretében kiváló lehetőséged lesz arra, hogy akár így, akár úgy, de kattogtasd a masinát. Október 17-én, szombaton, a Biharugrai-halastavak környékén fotózhatsz, ahol több tízezer példányt számláló vadlúd- és récetömeget figyelhetsz meg, október 18-án pedig a Kisvátyoni tanösvényen az erdők, mocsarak, rétek, legelők, halastavak élővilágával ismerkedhetsz meg. A túrák tempója és jellege lehetővé teszi, hogy remek fotókat készíthess, majd ingyenesen feltölthesd azokat a VM fotópályázatának felületére.
Mikor?
2015. október 17-18. (esőnap: november 14-15.)
Hol?
Bihari Madárvárta (Biharugra település központjától 3 kilométerre található.) A településre beérve burkolt út vezet a madárvártáig. GPS-koordináták: É 46°58’32.40” K 21°38’28.89”
Bővebb infó: kmnp.hu

4. Konyhaművészet és gyertyaöntés Ócsán

 

Fotó: www.dunaipoly.hu


Kemencében sült finomságok, savanyúkáposzta-készítési bemutató, gyertyamártás, terménybábkészítés, népi játszóudvar, állatsimogató, hogy csak néhányat említsünk a programok közül, amelyek várnak rád és a csemetére az ócsai gazdanapon, ahol a település lakói, a környékbeli gazdálkodók és kézművesek mutatkoznak be. A kicsik színes játszóházi programon, töklámpáskészítésen és lovas kocsikázáson is kikapcsolódhatnak.
Mikor?
2015. október 18. 10.00 - 16.00
Hol?
Ócsai tájház, Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
Bővebb infó: ocsa.hu

5. Pöfögő vasparipával a darvak nyomában a Hortobágyon

 

Fotó: Shutterstock


Igen különleges látványban lehet a részed, ha az ősz legvonzóbb természeti eseményét, a daruvonulást választod erre a hétvégére tartalmas időtöltés céljából. Kisvasutazás közben testközelből figyelheted meg a több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulását. A program a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban előadással kezdődik, majd a 7 km-re lévő kisvasút indítóállomásnál lesz a találkozó (33-as főút 67. km-énél letérve Hortobágy-Halastó irányába), ahová egyénileg tudsz eljutni.
Mikor?
2015. október 17-18. 14.00 óra
Hol?
Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
Hortobágy, Petőfi tér 9.
Bővebb infó: hnp.hu

6. Halételek ínyenceknek a tatai Öreg-tónál

 

Fotó: Kámán Péter (Facebook/Öreg Tavi Nagy Halászat)


A halat nem mindenki szereti, de Tatán az is meg fogja kedvelni ezt az ezerféleképpen elkészíthető ételt, aki idáig a szagát se bírta. Nehezen lehet majd ugyanis ellenállni azoknak a falatoknak, amelyek a Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat Gasztronómiai és Családi Fesztiválon kóstolhatók meg a hétvégén. A tájjellegű halspecialitások mellett lesznek hagyományos halas finomságok, de az ország egészét átfogó halétel-bemutató és vásár is kényezteti majd a látogatókat. Ha jóllaktál, a tó partján lévő kirakodóvásáron járhatod le a finomságokat. A talpalávalót vendégzenekarok húzzák majd. 
Mikor?
2015. október 16-18.
Hol?
Tata, Öreg-tó
Bővebb infó: oregtavinagyhalaszat.hu

Kapcsolódó cikkek:
Ahová a királyok is lazítani jártak - Tata

Cikkajánló