Összeszámolták a Kis-Sárrét vörös vércséit

Sikeresen költöttek a vörös vércsék, a legtöbb párnál 5-6 fióka volt. Összesen 90 költőpárt regisztráltak.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. július 28.

Sikeresen költöttek a vörös vércsék, a legtöbb párnál 5-6 fióka volt. Összesen 90 költőpárt regisztráltak.

Ez a szám átlagosnak mondható, ugyanis az elmúlt évtizedben a vörös vércse költőállománya mindig 80-100 pár között mozgott. Az ezredfordulóhoz képest ez nagyon jó, akkor mindössze 30-40 pár költött a térségben. Ezután a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai költőládákat helyeztek ki: hét telepen összesen mintegy 100-at. A ládákat ott helyezték el, ahol legeltető állattartás folyik, ezen belül is elsősorban ott, ahol a nemzetipark-igazgatóság a magyarszürkemarha-állományával kezeli a legelőket – írják. Ekkor szerencsére növekedésnek is indult az állomány.

„Ebben az évben összesen 90 költőpárt regisztráltunk, melyből 70 pár a költőládákban, 20 pedig természetes fészekben (szarka, dolmányos varjú) költ. A legnagyobb telepek idén is Körösnagyharsányban (13 pár) és Geszten (15 pár) vannak. Érdekesség, hogy Geszten, mivel minden láda foglalt volt, ezért az egyik pár a földön fészkelt, ami igen ritkán fordul elő” – számol be róla a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Mivel jó idő volt tavasszal, a vörös vércsék áprilisban kotlani kezdtek, így június közepére, második felére a fiókák nagy része kirepült. Most már csak azoknál a pároknál találhatunk fiókát, amelyek nagyon későn álltak neki a költésnek, vagy pedig pótköltésbe kezdtek. A legtöbb család augusztusban még együtt marad, közösen vadásznak, és csak később „válnak le” a fiatalok. Ősszel megkezdődik a vonulás, a legtöbb vörös vércse délebbre repül.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló