Őszi közlekedési rend földön és vízen

A nyárral együtt szerencsére nem ért véget a tömegközlekedéssel elérhető kirándulások időszaka, sőt, épp most kezdődik igazán! Összegyűjtöttük, hol, milyen menetrendi változások várnak a vénasszonyok nyarán. 

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. szeptember 15.

A nyárral együtt szerencsére nem ért véget a tömegközlekedéssel elérhető kirándulások időszaka, sőt, épp most kezdődik igazán! Összegyűjtöttük, hol, milyen menetrendi változások várnak a vénasszonyok nyarán. 

Ismét itt az ősz, amikor szinte minden tájegységünkben kicsit kevesebben kirándulnak, a változás mértéke viszont széles skálán mozog az alig észrevehetőtől a jelentős csökkenésig. Ehhez igazodnak a közlekedési szolgáltatók is. Általános igazság, hogy aki szívesen kihasználná az autótól független indulás-érkezés szabadságát, szeptemberben még a nyárihoz hasonló, széles kínálatból válogathat, és még októberben is több lesz a ritkítás, mint a téli szünnap. A menetrendek persze minden esetben tervezetek, és főleg az október végi színpompa idején könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatók egy-egy naposabb hétvége erejéig még előveszik a néhány héttel korábbi, sűrűbb közlekedési rendjüket. A feltételek tehát továbbra is adottak, indulhat az utazás!

 

A Börzsöny és Budapest környéke

 

A Visegrádi-hegység szezonális buszjáratai közül a dömörkapui október 29-ig, a Visegrád-fellegvárra szeptember 30-ig juthatunk el. Jó hír, hogy a Kismarosról Kóspallagon át, egészen a Kisinóci turistaházig közlekedő két vasárnapi buszjárat egész évben megmarad.

 

Kirándulóhajó indul Dömösről: ősz utolsó harmadáig marad gyakori látvány
 

A népszerű Budapest-Visegrád-Esztergom kirándulóhajó szeptember 30-ig minden szombaton 9 órakor indul a Vígadó térről, míg az ugyanezen útvonalon közlekedő szárnyashajó szintén szeptember 30-ig hétfő kivételével minden nap, 10 órakor. Legtovább a Visegrád-Dömös közti rövid kirándulójárat üzemel, egészen november 5-ig.

 

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A szombati és vasárnapi napokon közlekedő kisvasúton szeptemberben marad a napi öt vonatpár, majd októberre a számuk négyre csökken. A vasút áprilisig tartó téli álma novemberben kezdődik.
 

Királyréti Erdei Vasút
A vonatok a nyári csúcsszezon végétől a téli félévig tartó menetrend szerint közlekednek: hétköznap ötször, hétvégi napokon nyolc alkalommal indulnak Kismarosról a szerelvények. Mindez így is marad majd egészen október végéig, amikortól tavaszig már csak szabad -és munkaszüneti napokon indulnak járatok.

 

Királyrét, végállomás. Novemberig minden nap elérhető marad

 

Szob-Nagybörzsöny erdei vasutak
A hegység nyugati felét átszelő vasút 21 kilométers pályáján változatlanul három üzemeltető egymáshoz csatlakozó járatain, három jegyváltással, két közbenső átszállással lehet végigutazni, Márianosztrán és Nagyirtáspusztán keresztül, augusztustól már csak szabad -és munkaszüneti napokon. Az őszi üzemidő záró dátuma már nem közös: Márianosztra és Nagybörzsöny között október 29-én megy el az utolsó vonat, míg a déli, Szob- Márianosztra szakaszon november 5-én vasárnapig közlekedik.

 

A Gyermekvasúton a következő hetekben nem várhatók jelentős változások: november 3-ig hétköznap, a hagyományos hétfői üzemszünet kivételével óránként, hétvégéken átlagosan fél óránknt jönnek-mennek a szerelvények, később kisebb ritkulásokkal.

 

Az Alcsútdobozi Vál-völgyi kisvasút október végéig egész héten közlekedik, hétvégéken délelőttől estig másfél óránként, hétköznapokon csak délutánonként. Novembertől csak szabad -és munkaszüneti napokon lesz közlekedés.

 

Észak-Magyarország

 

A Bükk-fennsík déli oldalában kanyargó, 1383-as számú Eger-Miskolc buszjárat (nem azonos a Mezőkövesden át járó Eger-Miskolc járattal) október 1-ig szombaton egy, vasárnap két alkalommal indul. Ez októbertől mindkét nap egy-egy járatra csökken, majd novembertől csak vasárnapokra korlátozódik, de ebben a formában szerencsére a téli hónapokban is megmarad. Errefelé október végéig annál is inkább érdemes utazni, mert a szombati autóbuszok menetrendje igazodik a felsőtárkányi és lillafüredi erdei vasutakhoz.

A felsőtárkányi erdei vasúton szabad -és munkaszüneti napokon, október utolsó hétvégéjéig utazhatunk. A vonatok a tél hónapjaiban is csendes készenlétben maradnak, hiszen a Bükk déli karsztforrásainak aktivizálódása esetén idén is jó esély van rá, hogy útnak indulnak a kirándulókat a források közelébe szállító alkalmi járatok, amik az előző években nagy sikert artattak.

  

A Mártravasút mindkét vonalán októberig tart a nyárinál alig ritkább menetrend 

 

A Mátravasút hosszabbik, Szalajkaházig érő vonalán szeptember végéig utazhatunk, míg a népszerűbb, Mátrafüredre tartó járatok október 29-ig a hét minden napján közlekednek.

 

Lillafüreden már érvényben van a november végéig tartó őszi menetrend: október végéig hétvégén 6, munkanap 3 vonatpár mássza meg a Garadnáig tartó emelkedőt.

 

A zempléni Pálházi Erdei Vasút szerelvénye október 23-ig teszi meg napi három kanyarját, a hét minden napján.

 

A szilvásváradi kisvasút szeptember végéig fél tíz és fél öt között indul, októbertől pedig az üzemidő mindkét vége egy-egy órával későbbre, illetve korábbra tolódik. 

 

Egerbe tartó szerelvény a szarvaskői erdőkben

 

A MÁV Eger és Szilvásvárad közti normál nyomtávú vonalán október 23-ig él a reggeltől estig, napi négy vonatpárt tartalmazó menetrend, ezután az első és utolsó járatpárok megszűnésével, jövő tavaszig csak egy délelőtti és egy délutáni forduló marad. A hideg napok érkeztével a kerékpárszállításra alkalmas kocsik is egyre ritkábban tűnnek fel a szerelvényben, így aki a Bz motorkocsiban elférő 1-2 biciklinél többel indulna, az utazási szándékát jelezze az ertekesites@mav-start.hu címen, legalább 7 nappal indulás előtt.


 

Dél-Dunántúl

 

Hazánk legrövidebb kisvasútján, a pécsi Dömörkapunál fekvő, alig fél kilométeres Mecsekvasúton menetrend helyett nyitvatartási időt találunk: az őszi hétvégéken 10-től 17 óráig indulnak a vonatok, az utasok által igényelt időpontokban.

 

A zselici Almamelléki Erdei Vasúton változatlanul szabad -és munkaszüneti napokon közlekedik napi két vonat, tíz és háromnegyed egy órai indulásokkal, egészen október 29-ig.

 

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton szeptember 18-án jön el egy kisebb ritkulás ideje, de utána is napi öt alkalommal indul útnak a szerelvény Somogyszentpál felé.

A zalai Csömödéren az eddigi évekhez hasonlóan, hétfőtől szombatig közlekedik egy-egy vonatpár, majd szeptember 30-a után kezdetét veszi a hosszú téli szünet. Különvonat természetesen - az összes többi vasúthoz hasonlóan - a téli hónapokban is igényelhető.

 


Téli különvonat Mesztegnyőn. Hasonló alkalmi programokra idén is számíthatunk 
 

Mesztegnyőn az egész évben változatlan menetrendnek megfelelően, minden szabad -és munkaszüneti napon közlekedik a két vonatpár, egészen november végéig. Ugyanakkor az ország egyik legkisebb forgalmú kisvasútjaként, különösen rossz időben előfordulat, hogy a szerelvény üresen nem minden esetben vág neki az erdőnek, ezért érdemes előre bejelentkezni.

 

A Kaszói Állami Erdei Vasút továbbra is egyedi, egész évben érvényes menetrendje alapján közlekedik, kedden és csütörtökön egy-egy, szombatonként napi két járattal. Az előzetes bejelentkezés itt is ajánlott.

 

 

További helyszínek

 

A balatoni hajójáratok nagy része szeptember végéig közlekedik. Ezután csak Tihany-Balatonfüred-Siófok, és a Badacsony-Fonyód útvonal marad, egészen október 23-ig.

 

A fontosabb balatoni átkelőhajók október 23-ig közlekednek

 

A debreceni Zsuzsivasút szeptemberben még a hét minden napján, októberben csak hétvégéken közlekedik. A jelenleg is zajló felújítási munkák miatt a vasút városi végállomása ideiglenesen továbbra is Hétvezér megállóhelyen van.

 

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton ugyancsak az egész éves menetrend érvényes, egészen a téli leállás napjáig, ami idén október 30-ra esik. Szeptember kiemelt programja a 16-17-i hétvége, egész napos, gőzmozdonyos közlekedéssel. 

 

A Bakonyvasúton számottevő változások csak október 23-a után jönnek: eddig jár a hétvégi kora délutáni járat a Zirc és Bakonyszentlászó közti szakaszon, illetve az új hétvégi kirándulóvonat Zirc és Győr között. Sokkal rosszabb itt szerncsére késő ősztől sem lesz a helyzet, hiszen a megmaradó öt vonatpár így is kisebb kompromisszumokkal használható eljutási lehetőségeket biztosít. A Bükkihez hasonlóan itt is előfordulhat, hogy kis forgalmú időszakban csak egy, vagy két Bz motorkocsi közlekedik, ezért kisebb kerékpáros, vagy nagyobb gyalogos csoportokkal ajánlott egy héttel korábban bejelentkezni.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Térképen is kereshetők a Volán-menetrendek

Tíz dolog, amitől más autó nélkül utazni, mint tavalyelőtt

Áprilisban indulnak a Pilis szezonális buszjáratai

Cikkajánló