Őszre megújul Budapest emblematikus kilátója

A Kis-Hárs-hegyen álló Makovecz Imre-kilátó felújítása július utolsó hetében kezdődött, az őszi kirándulószezonra pedig már látogatható lesz az építmény.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
parkerdo.hu
2018. július 30.

A Kis-Hárs-hegyen álló Makovecz Imre-kilátó felújítása július utolsó hetében kezdődött, az őszi kirándulószezonra pedig már látogatható lesz az építmény.

A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. között született megállapodás alapján a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő építészhallgatói segítenek a fából épített kilátó teljes körű felújításában.

 


Először visszabontják a korlátokat, majd megerősítik a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezetet. Ezután a korábbinál biztonságosabb formában stabilabb korlátot építenek a lépcsősorra és a kilátó tetejére. Felújítják a lépcsőt és a szomszédos tűzrakóhelyet is, új padokat és asztalokat helyeznek ki.


A kilátót az 1980-as évek elején tervezte a hazai organikus építészet legnagyobb alakjának számító Makovecz Imre, aki abban az időszakban a Pilisi Parkerdő főépítészeként nagyban hozzájárult a főváros környéki kirándulóerdők arculatának kialakításához. A neves építész örökségét gondozó Makovecz Imre Alapítvány éppen ezért kereste a kapcsolatot a Pilisi Parkerdővel, és ajánlotta fel segítségét az építmények felmérésében, szükség szerinti felújításában.


Az 1983-ban épített kilátó felújítása legalább egy hónapig tart majd, de az őszi kirándulószezonban már újra várja a látogatókat. A torony ekkortól a Makovecz-túraútvonal része is lesz.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt álomszép kilátás a Budai-hegységben

Panorámák a Zala mentén

Még mindig imádjuk a Prédikálószéki-kilátót

Már látogatható a felújított kilátó a Lila-hegyen

 

Cikkajánló