Öt meglepetés a kicsi, de annál fényűzőbb tatai Esterházy-kastélyból

A közelmúltban nyitotta meg kapuit a tatai Öreg-tó partján álló, jó ideig elhagyatott, de mostanra gyönyörűen felújított kastély, amire természetesen mi is nagyon kíváncsiak voltunk. Látogatásunkkor jó néhány érdekes, már-már meghökkentő tényt tudtunk meg az épület történetéről – ezek közül mesélünk el most ötöt.

Szöveg:
2022. július 4.

A közelmúltban nyitotta meg kapuit a tatai Öreg-tó partján álló, jó ideig elhagyatott, de mostanra gyönyörűen felújított kastély, amire természetesen mi is nagyon kíváncsiak voltunk. Látogatásunkkor jó néhány érdekes, már-már meghökkentő tényt tudtunk meg az épület történetéről – ezek közül mesélünk el most ötöt.

1. Eredetileg nem itt állt volna a kastély, és nem is így nézett volna ki

Az első tervek szerint nem itt, a tatai vár közelében, hanem egyenesen a vár helyén épült volna egy kastély, ami ráadásul egészen máshogyan nézett volna ki. A grandiózusabb barokk palota terveit Fellner Jakab készítette. A vár bástyáinak területére franciakertet képzelt el, és a tóra egy kikötői pavilont is megálmodott. Ezek a tervek Esterházy Miklós korai, 1764-es halála miatt dugába dőltek. A fia, Esterházy Ferenc építtette meg végül a ma látható grófi kastélyt egy régebbi jószágkormányzói kúria felhasználásával.

Most a kétszintes főépületet varázsolták újjá, ami 1996-tól kezdve lakatlan volt, azelőtt pedig a Lipótmezei Állami Elme- és Ideggyógyintézet egy része működött benne 1945-től az 1960-as évek közepéig, majd a tatai kórház része volt. Hogy ez mekkora munkát jelentett, leginkább ide kattintva derül ki, ahol a régi és az új fotók között mozgatható csúszkával lehet megnézni, milyen volt és milyen lett az épület. Most a 29 teremből 27 látogatható, a grófi lakosztályoktól a szalonokon keresztül a fürdőszobákig be lehet járni a kastélyt.

2. Számos uralkodó és híres történelmi személy megfordult itt

A család jelentősége már csak abból is kitűnik, hogy kastélyuk számos fontos esemény helyszíneként szolgált. Itt, a kastély egyik toronyszobájában írta alá 1809-ben I. Ferenc magyar király a schönbrunni békét, ami a napóleoni háborúk egy szakaszát zárta le. Az asztal, amin vélhetően az aláírás történhetett, ma megtekinthető ugyanebben a szobában. A király és Mária Ludovika királyné több hónapot töltöttek a kastélyban, de más jelentős személyek is megfordultak itt. 1849-ben Görgei Artúr innen indította meg a csapatait, hogy visszafoglalják Budát, de a szabadságharc alatt Windisch-Grätz tábornagy és Haynau táborszernagy is éjszakáztak itt.

1897-ben hadgyakorlatot rendezett a bécsi udvar, és a kastély volt a főhadiszállásuk, ahol Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg. Ekkorra készült el a nagyebédlő az ősgalériával, amit ma újra teljes pompájában lehet látni. És még egy fontos esemény: 1921-ben IV. Károly itt töltötte az utolsó estéjét a második visszatérési kísérlete után, mielőtt Tihanyba vitték.

3. Valaha színházépület tartozott a kastélyhoz, amit még Klimt is megfestett

Virágzott a kulturális élet és a lovassport Tatán, még tréningtelep és versenypálya is volt az 1800-as évek vége felé a városban. Esterházy Miklós József vendégei számára egy nagy magánszínházat emeltetett 1889-ben, amit ennek az épülettípusnak a specialistáival, Ferdinand Fellnerrel és Hermann Helmerrel terveztetett meg. Az épület előtte cukor-, illetve sörgyárként funkcionált, és egy szép, elegáns létesítményt varázsoltak belőle, ahol egyszerre körülbelül 250 néző élvezhette az előadást.

Belső teréről Gustav Klimt festett egy képet 1893-ban, innen tudni, hogyan nézhetett ki, és ez alapján építettek egy makettet is, amit most a kastély kiállításán lehet szemügyre venni.

A gróf 1897-ben meghalt, és innentől fogva nem használták a színházat, folyamatosan romlott az állapota, végül 1913-ban lebontották. Az egyik magyarázat alapján azért, mert túl költséges volt a fenntartása, egy másik szóbeszéd szerint viszont Lobkowitz Anna Berta hercegnő így szerette volna megóvni a fia, Esterházy Ferenc erkölcseit, és távol tartani őt a színésznők társaságától.

4. Épségben maradt fürdőszobái ritkaságszámba mennek

Pedig a kastély falai között – ahogy már a cikk elején szó volt róla – több mint 50 évig kórház működött. A fürdőket egyébként a már említett Lobkovitz Anna Berta hercegnőnek köszönhetjük, és 1915-ben készültek el. Akkoriban már az is luxusszámba ment, ha egy épület fürdőszobával rendelkezett, hát még, ha ennyire szépen volt kialakítva.

A grófnői lakosztályhoz tartozik egy gyönyörű márvány fürdőszoba, rózsaszín ruskicai márvánnyal, amiből a súlyos mosdókagyló is készült. A másik fürdőszoba a gyerekeké volt, itt a kék szín dominál, a csempék pedig igazán egyediek. Bár divatos volt a holland csempe, így sok előkelő helyen használták akkoriban, mégis nagy ritkaságnak számít, hogy ennyire épségben megmaradt volna egy fürdőszoba. A csempéket a kerámiaművesség fellegvárában, Delftben készítették, a mintát anno még a kínai porcelán ihlette, amiből aztán ez az egyedi stílus kialakult. Ebben a fürdőben minden csempén kézzel készült mintákat láthatunk, és bár hasonlítanak egymásra, mindegyik más egy kicsit: főként vitorlásokat, tengerparti tájképeket láthatunk, illetve a könnyű- és nehézlovasság vezéreit fedezhetjük fel.

5. Titkos lépcsőt és pincét is találtak

A felújítás során több olyan apró részlet előkerült, amiről előzőleg nem volt tudomásunk: többek között titkos csapóajtót, rejtett pincét és eldugott lépcsőt találtak. A pincét valószínűleg arra használták, hogy ha vészhelyzet áll elő, el tudják rejteni az értékeket, ám most már évszázadok óta üresen áll. Egy ajtótok alatti, titkos csapóajtón lehetett lemászni ide, és nagy valószínűséggel a napóleoni háborúk idején alakíthatták ki.

Régi képek alapján sejtették, hogy egy rejtett lépcső is lehet valahol a grófi és grófnői lakosztály között. Nyoma nem volt, ezért csak akkor bukkantak rá, amikor felszedték a parkettát, és megbontották az alatta lévő, régi padlót, ahol egy csapóajtót és egy valaha volt lépcső részletét találták meg. A lépcső azért készült, hogy a gróf és a grófnő ezen keresztül diszkréten meglátogathassa egymást, a személyzet és a kastély más lakóinak figyelmét elkerülve.

A cikk 2021 júniusában jelent meg először.

Nyitvatartás és jegyárak

A kastély keddtől vasárnapig 10 órától 18 óráig látogatható, hétfőn zárva tart.

Felnőtt jegy: 3000 Ft
Kedvezményes jegy: 1500 Ft
Családi jegy: 6000 Ft

Még több információ a kastély weboldalán.

Cikkajánló