Öt menő kalandpark a családdal

Vége a tikkasztó nyári hőségnek, így bátran választhatunk mozgalmasabb szabadtéri programot. Itt van mindjárt a kalandparkozás, amely remek időtöltés lehet akkor is, ha egyénileg, párban, haverokkal vagy családdal, gyerekekkel vágunk neki. Kedvcsinálónak mutatunk öt szuper helyet.

Szerző:
Joó Annamária
2015. szeptember 4.

Vége a tikkasztó nyári hőségnek, így bátran választhatunk mozgalmasabb szabadtéri programot. Itt van mindjárt a kalandparkozás, amely remek időtöltés lehet akkor is, ha egyénileg, párban, haverokkal vagy családdal, gyerekekkel vágunk neki. Kedvcsinálónak mutatunk öt szuper helyet.

1. Trapézugrás és pókembereffektus - Holdfény Liget Kalandpark, Gyöngyösfalu

 

Aki tudni szeretné, milyen érzés egy 6 emelet magas ház oldalára felkapaszkodni, avagy óriáshintával „repülni” a fák lombkoronái között, az feltétlen látogasson el Gyöngyösfalura, a Holdfény Ligetbe. A Szombathely és Kőszeg között félúton, az Alpokalja vadregényes környezetében található kalandpark a szolgáltatásaival rátesz még egy lapáttal az izgalmakra. Itt meghódíthatod Magyarország legmagasabb, 18 méteres mászófalát, ha kedved tartja, száguldhatsz akár 50 km/h sebességgel a drótkötélpályán. A bátorságugrással pedig egy 5 és 3 méter magasan elhelyezett traktorgumiról vetheted át magad egy 2 méterre lévő lengőtrapézra. Ha ez valamiért nem sikerülne, akkor sincs tragédia, mert a biztosítókötélnek köszönhetően legfeljebb lógsz egy nagyot a levegőben, és a végén leeresztenek.

 

Fotó: Holdfény Liget Kalandpark


Az örökmozgó apróságok „elemeinek lemerítéséről” a kreatív játszótér és a 3 éves kortól szülői felügyelet mellett igénybe vehető katica- és pónipálya gondoskodik. A parkban nemcsak minden korosztályra, de a mozgásukban akadályozott társainkra is gondoltak, az ő részükre elsőként Magyarországon különleges, kerekes székkel is használható drótköteles erdei akadálypályát alakítottak ki. A sok mozgás után lazításképpen érdemes felpattanni a kalandpark kisvasútjára, amely szép erdei utakon, 1 kilométer hosszan zakatol a Holdfény Liget területén.

Még több infó


2. Betyár jó csúszások a Bakonyban - Sobri Jóska Kaland- és Élménypark, Kislőd


Egész napra elegendő szórakozást kínál a legendás bakonyi betyárról, Sobri Jóskáról elnevezett kaland- és élménypark a Veszprémtől alig 26 kilométerre lévő Kislődön. A létesítmény legnagyobb durranása az idén átadott megazipline-pálya (átcsúszó kötélpálya), amelyen egy kilométer hosszan, 120 méter szintkülönbséget legyűrve, akár 80 km/h-s sebességgel süvíthetsz át a parkon. Ráadásul az utazás itt nem ülve történik - mint általában a legtöbb csúszópályánál -, hanem hason, fejjel előre, és az élményt fokozza, hogy a végén egy tó fölé érkezel meg. Szóval, kicsit olyan, mintha Supermanként repülnél.

 

Fotó: Gulyás Attila


További adrenalintermelő kalandot ígér a megazipline-torony tetejéről az ejtőgép, amely a szabadesés borzongását nyújtja, és a bobpálya, ahol szintén a száguldást tapasztalhatod meg. A sebesség és a pörgés érdekes kombinációja a hófánk, amit szintén érdemes bevállalni annak, aki az extrém kalandokat kedveli. A harcosabb kedvűek a lézerharcban, az FBI-akadémián vagy az airsoftpályán bizonyíthatják rátermettségüket. A legkisebbeket kalandvár, fa játszótér, fűzfalabirintus várja, amelyek bejárása után bizton jön majd a lurkótól az „anya, mégecceeer” felkiáltás. Ezenkívül van erdei drótkötélpálya, mászófal, vízi gömböc, vízi dodzsem, mókás kinézetű „Vízi rájder, öcsém!”, meg még több tucat izgalmas játék - csak győzzük kipróbálni mindet.

Még több infó3. Fára mászol a gyönyörtől - Orczy Kalandpark, Budapest


Izgalmas, aktív és természetközeli kikapcsolódásra vágysz a fővárosban? Létezik ilyen, csupán az Orczy Kalandparkba kell kiruccannod az élményért. A Nagyvárad tér közelében lévő mintegy háromhektáros fás, ligetes területen gyerekek és felnőttek, kortól függetlenül, különböző nehézségi fokú pályákon mérhetik le bátorságukat. A parkot körülölelő 500 méteres futópálya bemelegítésre kiválóan alkalmas. Aztán jöhet a kötelező gyakorlópálya, amely szuper hangulatalapozónak bizonyul, és rendkívül hatékonyan segít a „fára mászó” üzemmód bekapcsolásában.


Fotó: Újliget Kalandpark Kft.

 

Ha a kezdő Szajkó, majd a Sólyom haladó és a Héja extrém pályán kellően felkorbácsoltad az adrenalinszintedet, következhet a 10 méter magasból induló Villám csúszópálya. A legkisebbeknek (100 cm testmagasság alatt) Manófalva hintái és kötelei okozhatnak önfeledt perceket. A kisiskolások a Kockadzsungelben birkózhatnak meg az akadályokkal. Az egyéni mászáson kívül a park szolgáltatásai között szerepel trambulin, gokartozás és az éjszakai mászás opciója is.
Még több infó4. Négy évszakos szórakozás két hegy között - Zemplén Kalandpark, Sátoraljaújhely


A sátoraljaújhelyi Magas-hegy lábánál lévő kalandpark több országos leggel is büszkélkedhet. Egyrészt itt kanyarog 2275 méteren keresztül Magyarország leghosszabb bobpályája, amely remek adottságai miatt valószínűleg az egyik legizgalmasabb e műfajban. Másrészt a parkban felülhetsz hazánk leghosszabb libegőjére. És akkor az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályájáról nem is szóltunk, amely nyáron is lehetővé teszi a síelést.


Fotó: Zemplén Kalandpark

 

Csábító a fák közötti kötélpályarendszer a magasban, jó móka a hófánkon csúszás. A görkori-, télen műjégkoripálya és a park legújabb attrakciója, a mászófalközpont is tartogat bőven kihívásokat, kezdőknek és profiknak egyaránt. Ám mégis, ami mindent visz az extrém kategóriában, az a Magas-hegyet a Szár-heggyel összekötő, „Sólyom” névre keresztelt zipline-pálya. Az 1036 méter hosszú kötélpályán siklóernyő-beülőbe „csomagolva” közel 75 km/h-s sebességgel zúzhatsz át egyik hegytől a másikig. A két pont közötti távolság áthidalásának akad azonban egy kevésbé extrém válfaja, ez pedig a zárt kabinos kötélpálya, a „Dongó”, amelyet mozgáskorlátozottak is igénybe vehetnek.
Még több infó
5. Csússzon-másszon az egész család - Mecsextrém Park, Pécs-Árpádtető


A Pécs határában lévő Mecsextrém Parkot neked találták ki, ha örökmozgó csemetéknek keresel egy olyan helyet, ahol tutira nem fognak unatkozni. A park közel 1 kilométeres erdei bobpályájának egyedisége abban rejlik, hogy egy patak és szakadékok felett szélsebesen repesztesz a hatalmas fák között. Kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozásban lesz részük, ha bevállalják az alpesi kötélpark különböző nehézségi fokozatú pályáit.


Fotó: Mecsextrém Park

 

A kezdőknek való pályák önfeledt kúszást, mászást ígérnek, de az extrémek már technikásabbak: lépegess fatörzseken, felfüggesztett gólyalábakon, térdelve menj végig két kötélen, csupa mókás, trükkös feladat. A 8 méter magas mászófalat 4 útvonalon hódíthatod meg, aki viszont nem szeret mászni, annak ott az X-Jump, ahol megszűnik a gravitáció, és átélheted a súlytalan lebegést. És, aki még nem fáradt el, az a tiroli kötélpályán csúszhat végig az erdőben. A 40 méter hosszú kalandvárban az ovistól a kiskamaszig mindenki rátalál a számára kedves időtöltésre, a 3 emeletes játszóház ugrálóvárában és labdatengerében az egészen picik játszhatnak biztonságban. Szóval, nem ronthatod el a napodat, ha a Mecsextrémben töltöd.

Még több infó

 

Szeptemberi lapszámunkban még több izgalmas kalandparkról olvashatsz.

Cikkajánló