Várak és kastélyok, ahol nagy sikerű filmek forogtak

Számos magyar és külföldi film, illetve sorozat jelenetei köthetőek érdekes magyar épületekhez, ezért most újabb filmes összeállítással jelentkezünk. Tudod, hol vették fel a Vörös verebet vagy az Utolsó királyságot?

Szöveg:
2022. június 9.

Számos magyar és külföldi film, illetve sorozat jelenetei köthetőek érdekes magyar épületekhez, ezért most újabb filmes összeállítással jelentkezünk. Tudod, hol vették fel a Vörös verebet vagy az Utolsó királyságot?

1. Megelevenedő középkor

Sok várban jártam már, de tapasztalataim szerint a siklósi mindenképpen dobogós helyen szerepel, ha a középkori hangulat megidézéséről van szó. Itt forgatták a Tenkes kapitányát, a Magyar Televízió első önálló, saját gyártású tévéfilm-sorozatát 1963-ban, amiből ezután moziváltozat is készült, sőt, 1967-ben még könyvet is írtak belőle (igen, előbb volt a film, mint a könyv). A legtöbb jelenet a siklósi várban játszódik. A Tenkes hegy, ami a Villányi-hegység része, a középkori erősség teraszáról is látható. A várban külön kiállítást szenteltek a filmsorozatnak, ahol a kulisszatitkokba nyerhetünk bepillantást.

De a várba nem csak emiatt érdemes ellátogatni. Ez Magyarország ötödik legnagyobb ilyen építménye, és megkockáztatom, hogy mind közül itt kaphatjuk a legtartalmasabb tárlatvezetést. A kiállítások rendkívül sokszínűek: van többek között bormúzeum, kínzókamra és természetesen az építmény szerteágazó történetét is részletesen meg lehet ismerni a falak között. A siklósi várat néhány éve ebben a cikkben mutattuk be nektek.

2. Vaják mindenhol

A lengyel regénysorozaton, illetve játékon alapuló The Witcher, magyarul Vaják egy sor hazai helyszínen (is) játszódott, így a rajongók akár egy hosszabb belföldi utazást is megszervezhetnek ezen tematika mentén. A sorozat egy kitalált, középkori hangulatú világban játszódik, ahol a főhőseink egy magányos szörnyvadász, egy hercegnő és egy varázslónő. Az első évadot még 2018 őszén kezdték el forgatni Tatán, ahol az Öreg-tó partján álló vár kapta a főszerepet. Ködgéppel borították füstbe, lámpák segítségével két holdat varázsoltak az égre, és a filmben leomlott az épület felső szintje.

Néhány jelenet forgott a tatabányai Szelim-barlangnál is (a sorozatban egy nagy aranysárkány lakott benne), és ezen kívül még számos magyarországi helyszínen: a Kiscelli Múzeumban, a Vajdahunyad váránál, a komáromi Monostori erődnél, a pilisborosjenői „mű egri várnál”, a Gánti Bauxitföldtani Parkban és a szentendrei skanzenben. A sorozatban egyébként magyar szereplők is felbukkannak, például Trokán Nóra, Árpa Attila vagy Haumann Máté.

3. Kilencedik századi falu Göböljáráson

Összeállításunkban ugyan kakukktojásnak számít, de ha már Haumann Máténál tartunk, a színész hat epizódon keresztül szerepelt Az utolsó királyság című brit történelmi fikciós sorozatban, amelynek számos jelenetét forgatták az etyeki Korda Stúdióhoz tartozó, közeli Göböljáráson. Alcsútdoboz külterületi helyszínén még korábban épült fel egy középkori város díszlete, ezt bővítették ki 2015-ben és a további évadok forgatása során.

A sorozat a 9. században játszódik. A történet szerint egy nemes fiút elrabol egy dán viking, és vikingként neveli fel. Göböljárás a filmkockákon a Winchester nevű települést jeleníti meg. Íme, egy kis bepillantás a forgatásba:

Ha egyénileg készülsz a helyszínre, a Google Maps alapján könnyedén megtalálhatod, ebben az esetben azonban nem fogsz bejutni, csak körbejárni tudod a középkori díszletvárost. Szervezett keretek között a Korda Stúdió túráján veheted szemügyre belülről is.

4. A kőszívű ember fiaitól Robin Hoodig Komáromban

Aki járt már a komáromi Monostori erődben, annak megfordulhatott a fejében, hogy a helyszín ideális lehetne akár filmforgatásokhoz is. Nos, ez nem egy filmesnek jutott már eszébe: először A kőszívű ember fiai c. film végén bukkan fel az erőd, mint a legkisebb Baradlay kivégzésének helyszíne. De volt már afrikai erőd is, legalábbis a Bujtor István rendezte A három testőr Afrikában című alkotásban. A Borgiák című sorozatban milánói hercegi palotát „játszott” az erőd, de felbukkant az Asterix és Obelixben is, mint római kori Londinium. A 2018-as Robin Hoodban az épület volt a Notthingham-i vár, de a már említett Vajákban és az V. Henrikben is szerepelt.

Mi 2018-ban jártuk be Közép-Európa legnagyobb erődjét, ami nem kevesebb, mint 66,5 hektárt foglal el Komárom területén. A bejárásához – ha alaposak szeretnénk lenni – nem elég egy-két óra, de akit érdekel a történelem, annak itt repülni fog az idő.

5. Forgatások a magyarországi szabadkőművesség titkos központjában

Vagyis a dégi Festetics-kastélyban, ahol felvették a Kincsem egyes jeleneteit, illetve ahol 2017-ben egy nemzetközi produkció forgatására is sor került. A Vörös Veréb című kémthriller Jennifer Lawrence főszereplésével készült, és több magyarországi helyszínen forgott a kastély mellett, például az Operaházban és a dunaújvárosi sportuszodában is vettek fel jeleneteket. A filmről szintén elmondható, hogy magyar színészek is kaptak benne szerepet: például Anger Zsolt és Ubrankovics Júlia.

A dégi Festetics-kastély több szempontból is egyedülálló, körülötte található az ország legnagyobb angolparkja, és rajta kívül nincs másik Fejér megyei klasszicista kastély, amely nyitva állna a nagyközönség számára. Építészetileg kiemelkedő: Pollack Mihály tervezte, és gróf Festetics Antal megbízásából épült 1810-től 1815-ig. Érdekesség, hogy több mint egy évszázadon át itt őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát.

A kastélykert és a tó az elmúlt években újult meg, most pedig az épületen van a sor, a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretein belül rekonstruálják, ezért jelenleg sajnos nem látogatható.

Korábbi cikkeinkben még több filmes helyszínt: kastélyt, várat és kirándulóhelyet találsz, ahol szuper filmeket forgattak: kattints ide, ide és ide!

Cikkajánló