Otthon a gyerekkel: így töltsétek el hasznosan az időt

A vírushelyzet miatt sok szülő és gyerek kényszerül a négy fal közé, nekik szeretnénk segíteni ezzel az összeállítással. Eddigi cikkeink legérdekesebb és legszórakoztatóbb játékait gyűjtöttük össze, hogy gyorsabban teljenek a kényszerű karantén napjai.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock
2022. január 12.

A vírushelyzet miatt sok szülő és gyerek kényszerül a négy fal közé, nekik szeretnénk segíteni ezzel az összeállítással. Eddigi cikkeink legérdekesebb és legszórakoztatóbb játékait gyűjtöttük össze, hogy gyorsabban teljenek a kényszerű karantén napjai.

Még az első karanténos időszakban kértük meg a hazai nemzetipark-igazgatóságok környezeti neveléssel foglalkozó szakembereit, hogy ajánljanak olyan természetismereti és ügyességi játékokat, melyek otthon is kivitelezhetőek. Bár ezek közül vannak, amelyeket tavasszal lehet jobban játszani, jó néhány télen is remek elfoglaltság lehet.

Denevérezzünk!

Ilyen például a „denevérezés”: egy olyan akadálypályát kell építeni, ahol a zsinórok a levegőben térd-, derék- vagy vállmagasságban keresztül-kasul futnak. Kis csengőket is fel lehet akasztani rájuk. A társaság felének kössük be a szemét és állítsuk a szoba egyik oldalára őket, a társaság „látó” fele pedig menjen a szoba másik végébe, onnan rövid szóbeli utasításokkal irányíthatják a többieket, akiknek úgy kell átkelniük a zsinór-hálózaton, hogy nem szólalnak meg a csengők.

Mezítlábas ösvény otthon

Jópofa ötlet az otthoni mezítlábas ösvény, ahol ugyanúgy, mint az igaziaknál, különböző anyagokból (törölköző, zoknigombócok, puha takaró, újságpapír, műanyag zsák stb.) álló mini ösvényt építünk, és azon kell végigmenni.

Vak séta

A vak séta során a bekötött szemű játékost a „látó” társa vezeti végig egy adott útvonalon, ahol időnként meg-megállnak egy helyen, ahol kézzel-lábbal tapogatva felmérhetik a hely jellegzetességeit a bekötött szemű résztvevők. A kiindulási pontra visszavezetve, majd kicsit megpörgetve a játékosokat lekerül a szemekről a kendő. A játékosoknak már nyitott szemmel meg kell mutatniuk azt az utat, amit előzőleg „vakon” végigjártak.

Rovarolimpia

A játék lényege, hogy különböző rovarfajok mozgását utánozva kell versenyezni a gyerekeknek. Merrefelé haladnak a hangyaleső lárvák? Hogyan mozog a szitakötő? A részletes játékszabályokat ide kattintva találod.

Memóriajáték

Gyűjtsünk össze tíz tárgyat, majd rejtsük őket egy terítő alá (pl. kertben különböző faágak, kő, falevél, kéregdarab, toboz, csigaház, a szobában akár játékok is lehetnek, a lényeg, hogy mindig élettelen tárgyat keressünk)! A játékosoknak öt-tíz másodpercre felemeljük a terítőt, addig jól nézzék meg a gyűjteményt, majd pár perc alatt hasonló tárgyat kell keresniük.

Ki vagyok én?

Növény- és állatneveket kell felírni kis kártyákra, amelyeket a játékban résztvevők hátára csíptessük fel ruhacsipesszel (senki ne lássa a saját lapját). Egymásnak feltett kérdésekkel próbálja mindenki kitalálni, hogy melyik növény vagy állat „bőrébe bújt” éppen. Akinek sikerült kitalálni saját élőlényét, csíptesse a mellére a kártyát.

Még több hasonló játékot találsz ide és ide kattintva.

Minden, ami hüllő

Természetismereti feladatlapunkon a szövegestől a rajzolósig mindenféle feladvány szerepel. Tudod, melyik az a gyík, amelyik első pillantásra kígyónak tűnik? Létezik fali unka? Hát apró gyíklencse? Kígyót-békát összehordtunk itt.

Zümmögő számtan

Pofazacskós apró harcos, ha megtámadják nagyon morcos. A görény és róka neki nem jó móka. Szorgalmas gyűjtögető, jó étvágyú mindenevő, mi az? Ilyen és ehhez hasonló vicces találós kérdésekkel és más szórakoztató feladattal is találkozhatsz ebben az összeállításban.

Készíts denevért és baglyot!

A kézműveskedést szerető gyerekek könnyedén elkészíthetik az éjszaka állatait, csak színes kartonra, ollóra, ragasztóra, miltonkapocsra és színes ceruzára lesz szükség. A részleteket itt találod.

Mit vinnél magaddal egy kirándulásra?

Egy színező segítségével minden gyerek könnyedén megjegyezheti, mi minden kell egy túrához. Te tudod, hogy melyik mire való? Melyik lapul a hátizsákodban, ha kirándulni mész? Melyiket szoktad te is használni? Katt ide a színezőért!

Ismeretterjesztő cikkek gyerekeknek

Gyereksarok rovatunkban időről időre bemutatunk egy-egy növényt vagy állatot a gyerekek számára is közérthető módon. Nagy sikert aratott például az őszapóról szóló cikkünk, melyet ide kattintva olvashatsz el, de írtunk sok egyéb mellett a vörösbegyről, a batláról és a függőcinegéről is. Ismered a kacsafarkú szendert, a magyar kolibrit? És azt tudtad, hogy a nagy pelék végigalusszák a fél életüket? Ha szívesen böngésznél gyerekeknek szóló cikkeink között, irány a Gyereksarok!

Könyvajánló

Vajon a pingvinszülők hogyan találják meg fiókájukat a hatalmas tömegben? És a bálnák tényleg igazi dumaládák? És hogyan jelzi a prérikutyák őrző-védő szolgálata, hogy égi vagy földi veszély közeledik? Az Állati dumák című gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvben ezekre és még sok más érdekes kérdésre is választ kapunk. Könyvajánlónkért kattints ide!

Esti mese Jane Goodalltól

A nap zárásaként jöhet egy mese a világhírű etológustól? Angolul tudó gyerekek előnyben, Jane Goodall ugyanis egy új kezdeményezés keretében saját maga olvassa fel a meséit, hogy azok minden gyerek számára elérhetőek legyenek. Cserébe azt kéri, hogy a csemeték és szüleik támogassák az általa alapított afrikai csimpánzmenhelyt és a lakóit. Első felolvasását magyar felirattal megnézheted, meghallgathatod ebben a cikkben.

Cikkajánló