Tudástár, Gyereksarok

Természetismereti játékok – otthon, kertben, erdőben

A jelenlegi helyzetben a magunk módján, mi is szeretnénk segíteni a kisgyerekes családoknak abban, hogy könnyebben teljenek a kényszerű otthonlét napjai. Megkértük a hazai nemzetipark-igazgatóságok környezeti neveléssel foglalkozó szakembereit, ajánljanak olyan természetismereti és ügyességi játékokat, melyek otthon is kivitelezhetőek.

Szöveg:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. március 19.

A jelenlegi helyzetben a magunk módján, mi is szeretnénk segíteni a kisgyerekes családoknak abban, hogy könnyebben teljenek a kényszerű otthonlét napjai. Megkértük a hazai nemzetipark-igazgatóságok környezeti neveléssel foglalkozó szakembereit, ajánljanak olyan természetismereti és ügyességi játékokat, melyek otthon is kivitelezhetőek.

Elsőként az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak ötletes játékait ajánljuk. A Jósvafőn található Kúria Oktatóközpont csapata sok-sok gyerekkel szerettette már meg a természetet. Korábban mi is írtunk róluk és az oktatóközpontban folyó munkáról. Tavasszal főleg óvodás, iskolás csoportokat fogadnak, de nyáron rendszeresen szerveznek családi programokat is.

Az általuk ajánlott remek játékoknak a "Bekötött szemmel a házban, az udvaron, erdőn-mezőn!" címet adták, hisz a játékok kulcsfontosságú eszköze egy kendő vagy egy sál, ami minden házban akad. S ha megvan, indulhat is a játék!

Funny girls play blind man's buff outdoors in the forest.
Fotó: Adobe Stock

„A játékok során szemünket bekötve, a többi érzékszervünkre hagyatkozva kell különböző feladatokat, természetesen a résztvevők életkori sajátságait maximálisan figyelembe véve, megoldani”- mondja Sz. Tóth Erika, az oktatóközpont munkatársa. „A legjobb hangulat akkor alakul ki ha a felnőttek és gyerekek egyenrangú játékostársként vesznek részt a tevékenységben. Ha a felnőtt fél elengedi az irányító, felügyelő, aggodalmaskodó szülő szerepét, azaz kiveszi részét a játékból, és ő maga is szemét bekötve tapasztalja meg hogyan boldogul, akár egy denevér, a sötétség birodalmában.”

Belső térben is játszható játékok

Az „Erre csörög a dió” klasszikus játék, kicsit átírt változata:

A résztvevők szemét – egy ember kivételével – bekötjük kendővel. Feladatuk az lesz, hogy különböző hangok alapján megkeressék a játékvezetőt. A bekötött szemű játékosok kezdjék el bejárni a szobát vagy kisebb lakás esetén az egész rendelkezésre álló teret. A játékvezető elvegyül a többiek között, majd egy perc elteltével, ezt egy konyhai vagy telefonos időzítő segítségével lehet jelezni, megáll a helyén és nem szokványos hangokkal próbálja a többieket magához csalogatni. Ez a hang nem lehet beszéd, ének, fütty vagy éles kopácsolás.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0, 83, 83, 85, 67, 118, 51, 72, 52, 115, 73, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 69, 65, 74, 49, 85, 121, 50, 55, 98, 77, 66, 67, 56, 70, 43, 103, 47, 71, 68, 113, 98, 66, 85, 108, 82, 102, 80, 81, 102, 43, 103, 86, 70, 68, 107, 116, 121, 90, 82, 79, 82, 84, 85, 79, 105, 85, 120, 1
Fotó: Adobe Stock

Maradj a pályán!

Egy hosszú zsinór segítségével kiépítünk egy pályát. Ezt lehet együtt a játékosokkal, vagy, hogy meglepetés legyen, olyankor, amikor a többiek alszanak vagy tanulnak. Az akadályokat a zsinórral kijelölt pálya mentén már csak úgy érdemes elhelyezni, hogy azt a játékosok nem látják. Természetesen bekötött szemmel kell végig „küzdeni” a pályát. A legjobb, ha a végén valami finomság várja a fáradt vándorokat.

Denevérezzünk!

Olyan akadálypályát is ki lehet építeni, ahol a zsinórok a levegőben térd-, derék- vagy vállmagasságban keresztül-kasul futnak. Kis csengőket is fel lehet akasztani rájuk. Itt a társaság felének kössük be a szemét és állítsuk a szoba egyik oldalára őket, a társaság „látó” fele, pedig menjen a szoba másik végébe, onnan rövid szóbeli utasításokkal irányíthatják a többieket, akiknek úgy kell átkelniük a zsinór-hálózaton, hogy nem szólalnak meg a csengők.

DSC06495
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Hétköznapi Hamupipőkék

Ehhez a játékhoz, tányérokra vagy tálcákra lesz szükség, valamint egy-egy marék babra és lencsére. A játékosoknak Hamupipőke módjára kell elválasztani az összekevert babot és lencsét egymástól, csak éppen bekötött szemmel. Össze is mérhetjük a családtagok ügyességét. Vajon ki a legügyesebb Hamupipőke? Talán Apa?

P1320157
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Mezítlábas ösvény a szobában?

Igen! A házban található különböző textúrájú anyagokból lehet egy mini ösvényt kreálni (törölköző, zoknigombócok, puha takaró, újságpapír, műanyag zsák stb.), és ezen kell végigmenni.

Kertben játszható játékok

A fent leírt játékokat mind-mind lehet az udvaron is játszani, persze sokkal több természetes anyaggal és mozgással.

P1070869
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Vak séta

Klasszikusnak mondható játék a tapasztalati tanulási és élménypedagógiai módszereket alkalmazó területeken. Lehet párban és csoportosan is játszani. A bekötött szemű játékost a „látó” társa vezeti végig egy adott útvonalon, ahol időnként meg-megállnak egy helyen, ahol kézzel-lábbal tapogatva felmérhetik a hely jellegzetességeit a bekötött szemű résztvevők. A kiindulási pontra visszavezetve, majd kicsit megpörgetve a játékosokat lekerül a szemekről a kendő. A játékosoknak már nyitott szemmel meg kell mutatniuk azt az utat, amit előzőleg „vakon” végig jártak.

Illatok a kertben

Nem szükséges fűszernövénynek vagy illatos virágnak lenni ahhoz, hogy jellegzetes szaga-illata legyen valaminek. A játékosok szemét felváltva kötjük be, orruk elé más-más, az udvaron fellelhető növények, természetes anyagok (pl. egy marék föld, korhadó fadarab) kerülnek, ezeket kell felismerni szaglás alapján. Ha ez nem sikerül, akkor jöhet a tapintás.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0, 83, 83, 85, 67, 118, 51, 72, 52, 115, 73, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 69, 65, 72, 49, 82, 81, 85, 55, 68, 77, 66, 67, 56, 73, 47, 71, 72, 121, 79, 100, 69, 74, 73, 49, 100, 71, 109, 52, 56, 65, 77, 83, 78, 81, 56, 88, 66, 115, 84, 100, 104, 86, 100, 100, 71, 116, 108, 79
Fotó: Adobe Stock

Susog-zörög, mi az?

A bekötött szemű játékosoknak a fülükre kell hagyatkozni bizonyos dolgok felismerésében. A játékvezető különböző anyagok egymáshoz dörzsölésével, ütögetésével kelt hangokat. Itt is, ha a játékosok nem ismerik fel a hang alapján az anyagot, akkor jöhet a tapintás.

Nem lát! Nem beszél!

A játékosok párokba állnak. Az a játékos, akinek nincs bekötve a szeme nem beszélhet. Így kell végigjárni párban egy akadályokkal teli pályát együttműködve, egymásra ügyelve.

P1220331
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Játékok erdőn-mezőn

Az előzőekben leírt játékokat egy séta alkalmával is lehet játszani, erdőre, mezőre adaptálva, kihasználva a természet adta hatalmas teret, illatos kincseket és „akadálypályát”, persze mindaddig, amíg a rendelkezések engedik, hogy kimenjünk. A játék előkészítésekor azonban mindenkor ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk kárt a természetben, hiszen így nem károsodik, pusztul el éppen az, amiért szeretünk oda kijárni.

Az én fám

Párokban játszanak a játékosok. Az egyikőjük szemét bekötjük, a másik játékos megpörgeti finoman és kicsit „cseles” útvonalon odavezeti bekötött szemű társát egy fához. Itt van egy kis idő a fa megismerésére tapogatással. Ezután visszatérnek a kiinduló helyre, ahol ismét kissé megpörgetve a bekötött szemű résztvevőt, lekerül a kendő a szemről, és nyitott szemmel kell megtalálnia a kiválasztott fát. Ezután cserélhetnek a játékosok.

P1220325
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Az ördög a részletekben rejlik

A falevél-felismerős játék során először nyitott szemmel keressünk minél több lehullott falevelet, különböző fafajoktól. Próbáljuk meg azonosítani őket! Ehhez itt találunk egy kis segítséget.

Ha sikerült memorizálni, hogy melyik fajnak mi a neve, akkor a felismerést már meg lehet próbálni bekötött szemmel. Itt fel lehet hívni a figyelmet a levélszél, levélváll milyenségére (pl. fűrészes stb.) vagy a levél textúrájára.

Lépésről lépésre

Milyen könnyű egy négyzet vagy egy kör vonalát bejárva visszatalálni a kiindulási helyre. És bekötött szemmel? Jelöljük a kiinduló pontot lapos kővel vagy faággal. A bekötött szemű játékosnak minden segítség nélkül kell visszaérnie a kiindulópontra úgy, hogy közben kör, négyzet vagy téglalap vonalban halad. Ezt a játékot fontos biztonságos térben, például gyepen, játszani.

Funny girls play blind man's buff outdoors in the forest.
Fotó: Adobe Stock

Visszatalálok ide még vaksötétben is!

Igazán? Próbáljuk ki! Jelöljünk meg szalaggal egy fát a kiindulóponttól kissé távolabb. A játékosnak rendelkezésére áll egy kis idő bejárni a területet és egyfajta „elmebeli” térképet rögzíteni. Ezután a kiindulási helyről bekötött szemmel kell odatalálnia a jelölt fához, segítség nélkül. Itt a nyitott szemű társ csak „őrangyalként” kíséri, és csak akkor avatkozik be, szóban figyelmezteti, esetleg finoman megfogja, ha veszélyes helyzetbe kerül a másik.

További információk a Kúria Oktatóközponttal kapcsolatban az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találhatók.


Cikkajánló