Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák

Néhány napja - hála a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaink, önkénteseink és a Budapest Voices tagjainak - „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

Szerző:
MME
TM
Fotó:
Pap Ferenc
Lendvai Caba / MME
2015. június 23.

Néhány napja - hála a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaink, önkénteseink és a Budapest Voices tagjainak - „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

A fiókák története 2015. május 21-én kezdődött, amikor a Nógrád megyei Dejtáron egy bekamerázott gólyafészekhez hosszú időn át nem érkezett meg a hím madár. A webkamerák adását figyelemmel kísérők látták, hogy valami baj van, és többen értesítették az egyesületet, tegyenek valamit a tojó és a tojások érdekében. Az MME és a Bükki Nemzeti Park szakemberei még aznap a helyszínre siettek, és megtalálták a sérült hímet egy közeli kertben. Befogását követően azonnal állatorvosi segítségre szorult, mert hatalmas seb éktelenkedett a mellkasán, amelyet kitiszítottak, majd a madár a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került, ahol újra ellátták a sérülést.

 

A sérült hím a Fővárosi Állat- és Növénykertben

 

A hím biztonságba helyezése után a következő lépés a tojások mentése volt. A tojó ugyanis egyedül képtelen felnevelni a fiókákat, így a tojások a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe kerültek. 2015. május 27-én a negyedik tojásból is egészséges fióka bújt elő.

 

 Csőrike és Pehelyke 
 

Időközben a Fővárosi Állat- és Növénykertből is folyamatosan érkeztek a jó hírek: az öreg madár jobban lett, elkezdett önállóan enni. Ez jelentős előrelépés volt egy olyan egyednél, amely annyira ki volt száradva a nagy vérveszteségtől, hogy infúzióra szorult. Az már bizonyosnak tűnik, hogy ha a hím teljesen fel is gyógyul, idén nem lesz képes fajtársaival elvonulni, hiszen a mellizmaiban olyan sérülés keletkezett, amely akadályozza a repülésben, és amelynek regenerálódása hosszú időt vesz igénybe.

 

Búcsú a fészekbe helyezés előtt

 

A gondos nevelés hatására (fakanállal való kelepelés, napoztatás talicskával, vegyes étrend összeállítása) a fiókák is szépen gyarapodtak, és 4 hetes korukra adoptálhatóvá váltak. A Nógrád megyei Gólya Road Show alkalmával 2015. június 18-án két fiókát sikerült pótszülők fészkébe helyezni Szécsényben és Endrefalván, másnap pedig a másik két fióka is otthonra talált Mohorán és Ipolyvecén. A gólyamentést segítették a Budapest Voices tagjai is, akik a 2015. június 12-ei koncertjükön a saját maguk készített termékek értékesítéséből befolyt összeget felajánlották az MME-nek.
 

A Budapest Voices tagjai adományt gyűjtenek

 

Segíts a bajba jutott madárnak, de körültekintően!
Minden évben számos madár fészekalja pusztul el a természetben különféle okok miatt, amelynek nagy része természetes eredetű. Így van ez a fehér gólyák esetében is. Idén is sok fészekből történt tojáskidobás, fiókakidobás, vagy tűnt el egyik-másik öreg madár a fészekből. A természetvédők nem tudnak és nem is céljuk beavatkozni minden esetben. A gólyák jórészt településeken belül fészkelnek, néhány fészket bekameráztak, így a lakosság figyelemmel kísérheti az életüket. Ez sokakban mély érzelmeket kelt, és annyira beleélik magukat az eseményekbe, hogy a megfigyelt állatok szinte családtaggá válnak. Ilyen érzelmi töltettel nehéz reálisan látni a helyzetet: mit kell, vagy mit lehet tenni, és mikor kell ténylegesen beavatkozni a gólyák védelme érdekében. Fontos, hogy a webkamera nem egy madárvédelmi berendezés, csupán egy megfigyelési eszköz, tehát nem az a célja, hogy mindenáron a sikeres költést biztosítsa. A közvetített kép - pl.: verekedés, kidobott tojás, kidobott fióka - még nem ok a beavatkozásra, ez a természet rendje és azt a célt szolgálja, hogy jó minőségű szülőktől csak megfelelő utódok jöjjenek a világra. Ennek ellenére amennyiben az anyagi és emberi erőforrások lehetővé teszik, próbálj segíteni a bajba jutott madarakon.
 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Veca, a jeladós fehér gólya újra itthon

Lassan visszatérnek kelepelő vándoraink

Járd végig Picur útját mobilon
A ludak párt választanak, Picur pedig Afrikában pózol

Cikkajánló