PETÁK ISTVÁNRA EMLÉKEZÜNK - (VIDEO)

Szomorú szívvel búcsúzunk egy hatalmas turistalegendától. 2015. június 30-án távozott közülünk a nagy kéktúrázó televíziós; Peták István.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius - Domonkos Lajos
2015. július 1.

Szomorú szívvel búcsúzunk egy hatalmas turistalegendától. 2015. június 30-án távozott közülünk a nagy kéktúrázó televíziós; Peták István.

István korábban igazán tevékeny részese, irányítója volt a hazai természetjárás szervezésének és televíziós szakemberként is hatalmas célokat ért el.

 

A Kéktúrát bejáró kultikus sorozat mellett olyan műsorok szerkesztője volt, amelyeket egy ország nézett és szeretett, amelyek jelentős hatással voltak ezek a hazai televíziós kultúrára is. Olyan népszerű műsorok fűződtek nevéhez, mint az Ablak, vagy a Napzárta, de a kilencvenes években a MTV elnökeként is dolgozott.

 

A természetjárás az életében legalább olyan hangsúlyt kapott, mint a televízió. 2002-ben Szent István vándorlás (az Országos Kék-túra mentén) címmel még egy saját verziót készített az időközben már - nekik is köszönhetően - kultikussá vált témáról. Az MTSZ elnöki posztját is betöltötte, ebben az időben szeretett bele a magyar polgári turistaság történelmébe, szenvedélyes gyűjtője lett az elmúlt századok ereklyéinek, dokumentumainak.

 

Munkásságát 2014 márciusában magasrangú állami kitüntetéssel, a, Magyar Érdemrend lovagkeresztjével jutalmazták.

 

Részt vett a Kéktúra Szakbizottság munkájában, valamint az Országos Kékkör jelenleg is zajló megújításában. Megírta a Zemplénen, a Csereháton és az Aggteleki-karszton átvezető kék-sáv jelzés menti látnivalókról szóló útikönyvet. 1989-ben újraalapította a Magyar Turista Egyesületet, s eközben vezetésével újjáépült a romos Eötvös Loránd Menedékház Dobogókőn.

 

Halála előtt az MTSZ elnöksége a Magyar Természetjáró Szövetség örökös tiszteletbeli tagjának választotta.

 

Budai otthonában, még 2014 nyarán látogattuk meg Peták Istvánt, a legendás Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat szerkesztőjét, ötletadóját.

 

<p><a href="https://vimeo.com/132315071">PETÁK ISTVÁNRA EMLÉKEZÜNK</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Korábban megírtuk:
Elhunyt Peták István

Cikkajánló