Picurka téli vendég – a zsezse

Téli madáretetők és erdei séták meglepetésvendége lehet ez az aprócska vándormadár, a zsezse.

Szöveg és fotó:
2024. február 22.

Téli madáretetők és erdei séták meglepetésvendége lehet ez az aprócska vándormadár, a zsezse.

Ez a sokak által kedvelt szürkésbarna, sötéten sávozott, aprócska madár nagyjából egy kék cinegével azonos méretű (9-16 gramm). Világos szárnycsíkja, fekete torokfoltja és élénkvörös homloka jól felismerhetővé teszi. A mellen látható kiterjedt, élénkvörös tollazat csak a hím egyedek ismertetőjegye.

Magyarországon a zsezse (Acanthis flammea) október végétől április elejéig figyelhető meg.

Kizárólag északi területeken költ, Észak-Európában, Észak-Ázsiai területeken és Észak-Amerikában, elsősorban nyíresekben és örökzöld erdőkben. A fészkét vékony gyökerekből, száraz fűszálakból valamint háncs- és nyírfakéreg-darabokból építi, majd tollakkal béleli. Általában 4-7 db tojást rak.

Tápláléka leginkább apró rovarokból, magokból és rügyekből áll, de a téli etetők környékén az erősebb csőrű fajok által megtört fekete napraforgót és a kölesféléket is elfogyasztja. Mozgékony, eleven kis madár, ritkán ül meg huzamosabb ideig egy helyben. Sok esetben megfigyelhető egy-két példánya más madárfajok társaságában, előszeretettel mozog együtt tengelicekkel, zöldikékkel, csízekkel vagy más pintyfélékkel.

Saját fajtársaival általában kisebb csapatban figyelhető meg, inváziós években (például idén is) azonban több százas csapatai is előfordulhatnak. Ilyenkor leginkább nyíresekben, égeresekben, gazosokban kerülhet szem elé. Tekintettel arra, hogy igen aprócska szürkésbarna, verébszerű kismadár, megfigyeléséhez egy távcső jó szolgálatot tehet. Magyar nevét hangjáról kapta: „zse-zse”, melyet repülés közben ad ki. Természetvédelmi értéke 25 000 forint.



Cikkajánló