A Pilisi Len Látogatóközpontban az egész család jól érezheti magát

Pilisszentiván természeti adottságainak köszönhetően remek túralehetőséget kínál, tavaly pedig a falu egy izgalmas látogatóhellyel is gazdagodott. Megnéztük a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilisi Len Látogatóközpontját.

Szöveg és fotó:
2022. június 28.

Pilisszentiván természeti adottságainak köszönhetően remek túralehetőséget kínál, tavaly pedig a falu egy izgalmas látogatóhellyel is gazdagodott. Megnéztük a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilisi Len Látogatóközpontját.

Az épület már kívülről is nagyon szép, letisztult, modern, illeszkedik a hagyományos faluképbe, és remekül passzol a kert szépséges öreg körtefájához is. Az épület alsó szintjén kialakított interaktív kiállításon megismerhetjük a Pilisszentiván környékén található Szénás-hegycsoport természeti értékeit, mindeközben pedig az egész család játszhat is együtt egy jót.

Botanikai csodasziget a főváros közelében

Pilisszentiván alig 20 km-re fekszik Budapesttől, nem is gondolnánk, de a környékbeli hegyek egy egészen különleges botanikai ritkaságot rejtenek, egy bennszülött, a világon egyes-egyedül csak itt előforduló növényt, a pilisi lent. Emellett a Szénások telis-tele van még ritkaságszámba menő, védett és fokozottan védett növényfajokkal, szóval valóban egy botanikai paradicsomnak tekinthető, amelyről hamarosan egy külön írásban is mesélünk.

Az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el a Szénások értékét és az itt folyó természetvédelmi munkát. A diploma 25 éves évfordulóján, 2020-ban újabb 10 évre meghosszabbították az elismerést.

Hogy ezek az értékek továbbra is megmaradhassanak a terület fokozott védettséget élvez, vagyis csak szakvezetéses túrákon látogatható, illetve csak kijelölt turistautakon lehet túrázni. Az ősszel megnyitott Pilisi Len Látogatóközpontban azonban nagyon sok érdekességet megtudhatunk a Szénásokról, ráadásul mindezt szórakoztató, játékos formában.

A pilisi len és egyéb ritkaságok

A kiállításon a látogatóközpont munkatársai Tóthné Becsei Katalin és Karlné Menráth Réka vezetett körbe bennünket, akikkel korábban már a Jági tanösvényt is bejártuk. Az ajtóban azonban áll még valaki, aki csendes, de határozott jelenlétével üdvözli a látogatókat. Egy természetvédelmi őrnek öltöztetett bábu, akinek a továbbiakban még nagy szerepe lesz.

Ami elsőre feltűnik a kiállítótérben az az, hogy milyen esztétikus az összkép, a növény-és állatfajok nemcsak, hogy élethűek, de nagyon szépek is, olyanok, mintha egy régi füvészkönyv meseszép illusztrációi kerültek volna a falakra. A növények mellett a lepkék is reflektorfénybe kerültek, hisz jó néhány igazán izgalmas és ritka faj is él itt. Például a szürkés hangyaboglárka, amelynek hernyóit hangyák gondozzák, mintha csak saját utódaik lennének.

A kiállítás elején egy óriástérkép segítségével áttekintést kapunk a Pilisszentiván környéki hegyekről, megismerkedünk a Szénások tájtörténetével, és az itteni hegyek fő alkotókőzetével, a dolomittal, amelynek jelentős szerepe van a különleges növényvilág kialakulásában.

Megismerkedünk azokkal a személyekkel is, akiknek szerepe volt abban, hogy a Szénások természeti értékei máig megmaradhattak és a legmagasabb fokú védelmet élvezik. Mint például Borbás Vince, a 19. század legnagyobb magyar botanikusa, aki számos bennszülött növényfajt írt le, köztük a magyar flóra talán leghíresebb tagját, a pilisi lent (Linum dolomiticum) 1897-ben. Ez a bájos kis sárga virág egyedül itt, a Szénások dolomitlejtőin él, legközelebbi rokona egy Görögországban élő lenfaj.

Te milyen természetvédelmi őr lennél?

A tárlatot bejárhatjuk a hagyományos módon is, tablóról-tablóra, úgy is érdekes, de akár családdal, akár gyerekcsoporttal érkezünk, egy játékos módját is kipróbálhatjuk a kiállítás megtekintésének.

A családok egy nyomozós játék keretén belül ismerkedhetnek meg a környék természeti értékeivel. A cél, hogy a kiállításon elrejtett kódok segítségével eljussanak a megfejtésig, ami egy, a kiállításhoz kötődő szó. Ennek betűit a megtalált kódok, illetve egy kódfejtő korong segítségével kapjuk meg. A játék során, miközben a kódokat keressük, az egész kiállítást bebarangoljuk.

A diákcsoportok számára egy másik izgalmas keretjátékot találtak ki, amelynek lényege, hogy a gyerekek belehelyezkednek egy természetvédelmi őr szerepébe, és közben az őrök szerteágazó munkájához kapcsolódó feladatokat oldanak meg, amelyhez segítséget a kiállításon találnak.

A tárlaton számos izgalmas interaktív elemet is kipróbálhatunk, amelyek játszva segítenek a bonyolultabb összefüggések megértésében is. Ilyen például az eróziószimulátor-játék, ami szemléletesen arra vezeti rá a gyerekeket, hogy akár néhány lépéssel is mekkora kárt tehetünk a dolomitlejtők növényzetében. De a tárlat foglalkozik a holtfák fontosságával, van egy kis sötétszoba, ahol a természet éjszakai hangjait idézik meg, de itt a legkisebbek számára is világossá válik, miért jobb egy őshonos kocsánytalan tölgyes, mint egy ültetett feketefenyves.

A Pilisi Len Látogatóközpont remek kiegészítése lehet például egy Jági tanösvényen tett kirándulásnak, de esős napokon önálló programként is megéri ide eljönni. A látogatóközponttól nem messze még két másik, Nagykovácsiból elérhető tanösvény is van, a Nagy-Szénás és a Sisakvirág tanösvény, ezek kiegészítéseként is beiktathatjuk a látogatóközpontot.

A cikk 2021 júniusában jelent meg először.

Hasznos információk

Cím: 2084 Pilisszentiván, Bányász u. 17.

GPS: 47.608174, 18.897464

Megközelítés: Bp. Árpád-hídtól volánbusszal a Pilisszentiváni Polgármesteri Hivatalig, onnan 3 perc gyalog. Aki autóval érkezik, az a polgármesteri hivatal előtt, a főtéren tud parkolni, onnan gyalog pár perc alatt eléri a látogatóközpontot.


Cikkajánló