Pompás látványosság lesz a gyulai Almásy-kastély

A több mint két milliárd forintos támogatással megvalósuló felújítási projekt - a restaurátori munkálatokkal együtt - várhatóan ősszel készül el.

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
MTI/Rosta Tibor
2015. július 20.

A több mint két milliárd forintos támogatással megvalósuló felújítási projekt - a restaurátori munkálatokkal együtt - várhatóan ősszel készül el.

A restaurátori munkák végső határideje október 15-e, de azokban a termekben, ahová berendezéseket és installációkat terveztek, szeptember közepéig kell végezni a munkával.

A szakemberek tíz termet és három folyósószakaszt restaurálnának, az ún. török toronyban a barokk kori vakolatot állítanák helyre. "Ilyen az Alföldön sehol sincs" - tájékoztatott Görgényi Ernő polgármester, aki kiemelte: volt olyan terem, ahol kilenc rétegnyi vakolatot találtak, a legtöbb helyen a klasszicista stílusú helyreállítás mellett döntöttek.

 



A Magyar Restaurátorkamara művészettörténészekkel és építéstörténészekkel közösen tesz javaslatot arra, hogy hol szükséges nagyfokú restaurálást végezni, és hol lehet elég az eredeti anyag konzerválása. A munkálatok során fontos falképegyütteseket tártak fel a kastélyban, amelyekről a restaurátorok és a művészettörténészek most tudják megállapítani, hogy a 18. század végén, vagy a 19. század elején keletkeztek-e.

A gyulai Almásy-kastély helyreállítása 2011-ben kezdődött, a tervek szerint nemcsak az egykori főúri, hanem a cselédéletet is bemutatnák az épületben, emellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc világosi fegyverletételt megelőző időszakáról is lenne egy tárlat. (Az aradi tizenhármak közül kilencen Gyulán tették le a fegyvert.)

 

 

A látogatók a kiállítótermekben átfogó képet kapnak majd - többek között - az egykor az épület falai között zajló főúri életről, étkezési szokásokról, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a kor eszmei áramlatairól, műveltségéről, művészetéről. Az enteriőrökben, installációk, érintőképernyős terminálok, animációs pult, monitorok, animációs játékok, bútor rekonstrukciók és korabeli tárgyak segítenek majd az élményszerzésben és a tanulásban. 

Kapcsolódó cikkek:

Még több hír Gyuláról

Cikkajánló