Praktikus útitárs - Thermacell Scout szúnyogriasztó lámpa

Egy hónapig használtuk és alig akartuk visszaadni ezt a praktikus lámpát, amely nem mellesleg a szúnyogokat is távol tartja.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Turista Magazin
2018. augusztus 1.

Egy hónapig használtuk és alig akartuk visszaadni ezt a praktikus lámpát, amely nem mellesleg a szúnyogokat is távol tartja.

Pont a Tisza-tóhoz készülődött a szerkesztőség egy része, amikor megkerestek minket a Leitz-Hungária Kft.-től, hogy próbáljuk ki az egyik népszerű outdoor szúnyogriasztó készüléküket. Ennél jobban nem is időzíthettek volna, mert Magyarország második legnagyobb tavánál keresve se találhattunk volna jobb helyszínt a tesztelésre.
 

A szóban forgó készülék Thermacell Scout névre hallgat, és ránézésre egy csinos kempinglámpa, de ennél jóval többet tud. Kezdjük a lámparésszel, mert például sátrazás során nem jön rosszul egy praktikus világítóeszköz és a Thermacell Scout ezen a téren is jól teljesít. Négy ceruzaelem táplálja a kilenc beépített LED-et, amelynek fényét ügyesen szórja szét a műanyag búra.

 

 Igényes, strapabíró kialakítást kapott Thermacell Scout, amelynek a közepes méretű kivitelét próbáltuk ki. Létezik ennél egy nagyobb és egy mini változat is a Leitz-Hungaria kínálatában

 

A fényerő szabályozható, van benne egy „gyenge” egy „alap” és egy „erősebb” beállítás, de a gyártók készültek a legrosszabbra is, mert van olyan üzemmód, amikor a lámpa az S. O. S. jelzést villogja a külvilág számára. A gyártó szerint „gyenge” módban 40 órát bírnak az elemek, amit nem sikerült kipróbálni, az viszont tény, hogy egy átlagos kempingezésnél nincs is szükség a nagyobb fényerőkre, mi legalábbis végig a legtakarékosabb módban használtunk. Praktikus, hogy a lámpa és a szúnyogriasztó szétválasztható, külön-külön is használható, sőt az alsó és felső részen is van egy-egy akasztó, így mindkettő felfüggeszthető.

 

A bután gázpatront a búrába kell becsavarni, de fontos részlet, hogy használat után ki kell csavarni, mert különben "kiszökik" a gáz. A lámpa és a szúnyogriasztó rész külön-külön is használható
 

És most jöjjön a lényeg, lámpánk rovarűző képessége, amelyet csak akkor fed fel, ha letekerjük a búrát, ekkor látszik ugyanis, hogy ide tekerhetjük be azt a készülék mellé csomagolt kis (bután) gázpatront, amely a lámpa tetején lévő fémlapot hevíti. Erre kell helyezni a szintén a csomag részét képező lapkát, amely kékről fehérre változik kapacitása vége felé, ami nagyjából 12 órát jelent.

 

 

A szúnyogriasztó lapkát a készülék tetejére kell helyezni és egy csavarintással kell beindítani az izzást. A működését egy kis kémlelőnyíláson keresztül tudjuk ellenőrizni. Ez után nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a szúnyogmentes lét örömeit - a gyár által beígárt hatótáv 21 négyzetméter

 

A gyakorlatban ez pont ilyen pofonegyszerűen működik, és a beüzemelés után nincs más dolgunk, mint arra a helyre tenni a lámpát, ahol a lehető legkevesebb repülő rovarral szeretnénk találkozni. Fontos részlet, hogy amikor szúnyogriasztóként használjuk, nem vihetjük zárt tértbe, tehát pl. a sátorba sem. Mi nem tettünk ilyet, helyette egy asztal közepére raktuk, amelyet körbeültünk egy verandán, és azt tűnt fel, hogy nem tűnt fel semmi. Amíg üzemelt a riasztó, nem támadtak meg minket a szárnyas vérszívók, tehát bevált a készülék, amelynek van egy még „outdoorabb” változata is, lámpa nélkül, ütésálló házban, sőt létezik egy olyan kivitel is, amelyet főzőhöz való gázpalackra csavarhatunk fel, így nem kell külön gázpatron hozzá. Ez utóbbit egyébként külön is megvehetjük hozzá, akárcsak a szúnyogriasztó lapokat, de akkor járunk a legjobban, ha mindezt egy csomagban vesszük meg.

 

A Thermacell Scout 16 900 forintért kapható a Leitz-Hungária Kft.-nél, a VII. kerületben található mintaboltjukban, a Damjanich utca 11-15. szám alatt.

További infó és webshop: www.leitz-hungaria.hu

 

(X)


 

Cikkajánló