Programkavalkáddal vár a Föld Napja

A Föld Napja alkalmából, április 22-én és 23-án országszerte színes programokkal készülnek a múzeumok, nemzeti parkok, állatkertek és egyéb intézmények, ezek közül szemezgettünk nektek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit (Kiemelt kép)
2023. április 20.

A Föld Napja alkalmából, április 22-én és 23-án országszerte színes programokkal készülnek a múzeumok, nemzeti parkok, állatkertek és egyéb intézmények, ezek közül szemezgettünk nektek.

1. Bolygótúra és szemétszedés

Jártál már a Bükki Csillagda mellett vezető, 4 kilométeres Bolygótúra tanösvényen? Ha regisztrálsz, most ingyenes szakvezetést kapsz itt április 22-én, mellette pedig csatlakozhatsz az országos TeSzedd! akcióhoz is, így a túra szemétszedéssel párosul. Útközben megismerheted a Naprendszerbeli távolságokat, szép bükki panorámákat csodálhatsz meg, és védett növények is gyönyörködhetsz. A program 16 órától várhatóan 19 óráig tart. A jelentkezésről ide kattintva tájékozódhatsz.

2. Egy káprázatos védett virág nyomában

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság idén a Föld Napja alkalmából kockásliliom-túrát szervez április 23-án. Azért éppen ezt a növényt állították a kirándulás középpontjába, mert sajnos a rétgazdálkodás miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az emberiség túlterjeszkedése és túlfogyasztása agyonnyomja a vadvilágot. A program részleteiről ide kattintva találsz információt.

3. Vár az idén 40 éves érdi Magyar Földrajzi Múzeum is

Április 22-én szombaton 14 órától 17 óráig kitárja a kapuit a múzeumkert, ahol számos izgalmas programmal várják a nagyérdeműt. Lesz gyógynövénybemutató és biológiashow, kézműves foglalkozás, kertészkedés, lehet tollasozni és zöld háztartási praktikákat tanulni. Április 23-án pedig a város megtartja a több mint 20 éves hagyománynak örvendő „Érd körbe” kerékpáros felvonulást is, 2, 10, 30 és 60 km-es távokon.

4. Természetismereti programkavalkád a Pál-völgyi kőfejtőben

Hogyan lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét? Miként dolgozik a Magyar Barlangi Mentőszolgálat? Hogyan lehetsz felelős gazdi? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös hagyományos Föld Napi rendezvényén, amelyen számos természetvédelmi szervezet és termelő, kézműves képviseltetni fogja magát. Emellett kedvezményes barlanglátogatási lehetőség és interaktív kiállítás is vár április 22-én. Részletek itt.

5. Szakvezetéses madarásztúra a Hortobágy-halastavi tanösvényen

Nemcsak a madarakkal, hanem a terület történetével és egyéb jellegzetes állat- és növényfajokkal is megismerkedhetsz ezen a 10 km-es, szakvezetéses túrán. Lesz persze távcsöves madármegfigyelés is, így a résztvevők bepillanthatnak a tavaszi madárvonulásba. A részvételi díjakról és jelentkezésről itt találsz információt.

6. Föld Fesztivál az Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert április 21. és 23. között várja a látogatókat Föld napi programokkal. A biodiverzitásra, a fenntartható értékekre és az újrahasznosítás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a háromnapos rendezvényen. A látogatók találkozhatnak a Vadállatmentő Központ állataival és megismerkedhetnek a talaj és a benne lakók állatok és növények jelentőségével. A programokon állatkerti belépőjeggyel lehet részt venni. Az esemény Facebook-oldala ide kattintva található.

7. Túra a Fülöpházi homokbuckáknál

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság április 22-re a Fülöpházi-buckavidékre szervez túrát. A résztvevők a kiránduláson képet kaphatnak a garmadák és a homokbuckák kialakulásáról, illetve megvizsgálják ezek szerkezetét is. A táv 5 km, a program időtartama 3-4 óra. Jegyet online lehet vásárolni, ide kattintva.

8. Színes forgatag a Tettyén

Pécsen, a Tettyén évek óta megtartják a Föld Napját április 22-én. Ilyenkor a környék intézményei, szolgáltatói, civil szervezetei játékokkal, foglalkozásokkal várják a közönséget. Idén lesz túra a Mecsekben, szakvezetés a Pintér-kert Arborétumban, retró könyvvásár, kisállatsimogató, ügyességi és természetismeretei játékok, alkotói piac, és a résztvevők pecséteket is gyűjthetnek, amelyekkel családi belépőket lehet nyerni a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyeire. Részletek itt.

Cikkajánló