Rajtad is múlik a Galya-kilátó győzelme

Egyre szorosabb a küzdelem a Galya-kilátó és a kínai teaház között az Architizer A+ Awards döntőjében - hol az egyik, hol a másik építmény veszi át a vezetést. Április 1-ig a szavazatoddal te is beleszólhatsz, hogy melyik legyen a győztes a rangos nemzetközi építészeti versenyen. Hajrá, Galya!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bujnovszky Tamás
Tassy Márk
Gulyás Attila
Garancsi Kata
2016. március 25.

Egyre szorosabb a küzdelem a Galya-kilátó és a kínai teaház között az Architizer A+ Awards döntőjében - hol az egyik, hol a másik építmény veszi át a vezetést. Április 1-ig a szavazatoddal te is beleszólhatsz, hogy melyik legyen a győztes a rangos nemzetközi építészeti versenyen. Hajrá, Galya!

A kilátó az Egererdő és a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi összefogásával újult meg, tavaly szeptemberben adták át a nagyköznségnek
 

A tekintélyes díjat az egyik legjelentősebb amerikai online építészeti magazin, az Architizer a Wall Street Journallal és a Webbysszel közösen alapította három évvel ezelőtt. A verseny fináléjában a Renováció kategóriában küzd a hazai kilátó négy másik építménnyel együtt az első helyért. A jelöltek két díjra esélyesek, a szakmai zsűri mellett a közönség is leteheti a voksát a legszimpatikusabb épület mellett. A Galya-kilátó legnagyobb vetélytársa jelenleg egy kínai teaház, amellyel fej fej mellett haladnak. Az állás szinte óráról órára változik, a versenyen egyik is, másik is vezetett már.

Ha te is úgy gondolod, hogy a Galya-kilátó jobban megérdemli az első helyezést, 

 

IDE KATTINTVA SZAVAZHATSZ.

 

 Nincs más dolgod, mint a kilátó képére kattintani, ekkor felugrik egy ablak, ahol regisztrálhatsz az oldalra, de egyszerűen bejelentkezhetsz Facebook-, Google-, LinkedIn- vagy Architizer-profillal is. Ezután ismételten a Galya-kilátóra kell kattintanod, majd a Confirm (megerősítés) gombra, hogy véglegesítsd a voksod. Ekkor a szavazás állására is fény derül. A szavazást a közösségi oldalakon megosztva az ismerőseidet is buzdíthatod a voksolásra. Szavazni április 1-ig van lehetőséged. A győzteseket április 12-én hirdetik ki.

 


Három puritán bivakszállás várja a túrázókat a kilátó tetején. Bútor nincs, wifi van


A tavalyi Média Építészeti Díja versenyen két díjat is bezsebelő Galya-kilátó a közelmúltban a nemzetközi médiában is hódított. Egyszerre több nívós külföldi szakmai online oldal is felfigyelt rá. Elismerően szólt róla a Daily Mail, az egyik legnagyobb kínai dizájnoldal, de a törökök, az irániak és a lengyelek is méltatták.


A Galya-kilátót a Nartarchitects építészei, Kovács Csaba vezető építész és Vass-Eysen Áron tervezték. Megkérdeztük Kovács Csabát, szerinte milyen esélyei vannak a kilátónak a győzelemre. „Szakmailag úgy gondolom, van esélye a kilátónak, abszolút egyenrangú ezzel az ötös mezőnnyel, egyáltalán nem lóg ki a többi közül. Kicsit úgy vagyok ezzel a versennyel, mint a Média Építészeti Díjával: már az is nagy dolog, hogy bekerült a kilátó, ha pedig megnyerjük, akkor rettenetesen boldogok leszünk."

 

 

Vass-Eysen Áron építész (balra) és Kovács Csaba vezető építész (jobbra)

 

360°-os panoráma csaknem 1000 méter magasból
Az eredetileg 17 méteres kilátó tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után, 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A torony belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott helyiség várja a bivakolni vágyókat 2 000 Ft/fő/éj áron. Még többet itt tudhatsz meg: www.galyakilato.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Minden szavazatra szüksége van a Galya-kilátónak

Külföldön is felfigyeltek a Galya-kilátóra

Galyattrakció (videóval)

A legjobb épület a Galya-kilátó lett a Média Építészeti Díja versenyén
Még több hír a Galya-kilátóról

 

Cikkajánló