Remekül szerepeltek a magyar természetfotósok a híres spanyol pályázaton

Öt magyar természetfotós képe is bejutott a legjobbak közé a spanyol María Luisa Alvarez Alvarez hegymászónő tiszteletére alapított fotópályázaton, amiket most meg is mutatunk nektek.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Memorial María Luisa Photo Contest
2019. március 7.

Öt magyar természetfotós képe is bejutott a legjobbak közé a spanyol María Luisa Alvarez Alvarez hegymászónő tiszteletére alapított fotópályázaton, amiket most meg is mutatunk nektek.

A most 29. alkalommal megrendezett Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázatra 78 országból 1 522 fotós regisztrált, és végül 17 000 fotót küldtek be a pályázatra, ebből kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat. Több magyar fotós is nevezett a nívós versenyre, és közülük öten is örülhettek, hiszen képeikkel bekerültek a kicsivel több mint 100 legjobb fotó közé. Hogy mitől nevezhető nívósnak egy nemzetközi fotópályázat, azt ebben a korábbi cikkünkben olvashatod el.

 

Daróczi Csaba, aki tavaly a pályázat 15 kategóriája közül a Növények világa kategóriában győztes lett, akkor elmondta nekünk, hogy korábban nem mert pályázni ezen a komoly versenyen. Idén már valószínűleg bátrabban nevezett, és bár ezúttal nem hozott trófeát, ugráló nyulaival így is bekerült a legjobb kilenc közé az Állatok világa kategóriában.

 

Daróczi Csaba: Nyusziugrás - az Állatok Világa kategóriában a legjobb 9 közé került

 

Cikkünk megjelenésének napján rendezik a Varázslatos Magyarország fotópályázat díjátadóját, amin Daróczi Csabával is biztosan találkozni fogunk. Csaba tavaly ötödszörre vehette át a magyar pályázaton a legjobb természetfotósnak járó díjat, és kíváncsian várjuk sikerül-e neki ez a bravúr immár hatodszorra is.

 

De térjünk vissza a spanyol versenyhez, amit anno a spanyol María Luisa Alvarez Alvarez hegymászónő tiszteletére alapítottak, és természetesen akkor még főként hegymászással kapcsolatos kategóriák voltak benne. Az évek során egyre népszerűbb lett a pályázat és a természetfotózás egyéb témáira is létrehoztak kategóriákat. Mára már 15 kategóiája van a versenynek, és mindegyik esetén kiválasztják a legjobb kilencet, melyek közül végül kikerül a kategória győztes fotója. Daróczi Csabán kívűl idén még négy fotósnak sikerült a legjobbak közé bekerülni, Máté Bence két fotóját is kiemelték, az egyik az Állatok világa, a másik a Kreatív fotó kategóriában indult.

 

Máté Bence: A Hold alatt - az Állatok Világa kategóriában a legjobb 9 közé került 

 

Máté Bence: Veszélyes - a Kreatív fotó kategóriában a legjobb 9 közé került

 

Máté Bence 2010-ben abszolút győztese lett ennek a versenynek, de a spanyol pályázat történetében sok magyar fotóssiker született már, amelyekről bővebben tavalyi beszámoló cikkünkben olvashatsz. Bence egyébként pont a napokban fogja útjára indítani nagyszabású, országos vándorkiállítását és Fajbook nevű projektjét, melyről itt tudhatsz meg még többet.

 

Potyó Imre, aki tavaly a magyar naturArt pályázatán elnyerte az Év természetfotósa címet, a spanyol versenyen szintén két képével került be a legjobbak közé. A Biodiverzitás kategóriában a kis téliaraszoló lepkék rajzásáról készült fotóját, az Állatok világa kategóriában dunavirágokról készült képét emelték ki. 

 

Potyó Imre: Fagyos szárnyak - a Biodiverzitás kategóriában a legjobb 9 közé került

 

Potyó Imre: Rajzás - az Állatok Világa kategóriában a legjobb 9 közé került

 

Még két magyar fotós egy-egy képét emelte ki a verseny zsűrije. Kércz Tibor, aki már számos nemzetközi pályázaton vett részt szép sikerrel, sőt, a tavalyi OASIS Photo Contest versenyen fődíjas is lett, ezúttal ezzel a gyönyörű téli, éjszakai baglyos fotójával remekelt, ami a Madarak Világa kategóriában került a legjobbak közé.

 

Kércz Tibor: Találkozás a Holddal - a Madarak Világa kategóriában a legjobb 9 közé került

 

Kirják József izgalmas drónfotója pedig a Kreatív fotó kategória egyik legjobbja lett. Ez utóbbit egyébként már mi is bemutattuk egy a Varázslatos Magyarország fotópályázata kapcsán készített drónfelvételes galériánkban.

 

Kirják József: Maszk - a Kreatív fotó kategóriában a legjobb 9 közé került

 

A pályázat abszolút győztes fotóját a kategóriagyőztes képek közül választják ki, idén a spanyol Cristobal Serrano örülhetett ennek a kitüntető címnek Bed of seals című fotójával.

 

Cristobal Serrano: Bed of seals - az Állatok Világa kategória legjobb fotója és a Memorial María Luisa fotópályázat abszolút győztes képe

 

Ahogy más fotópályázatoknál, itt is külön kategóriában indulhattak a fiatal természetfotósok, ezúttal a finn Lasse Kurkela farkasról készült képét ítélték a legjobbnak.

 

Lasse Kurkela: Hide-n-seek - a Fiatal fotósok kategória győztes képe

 

Végül a teljesség igénye nélkül mutatunk még nektek pár izgalmas fotót a pályázat legjobb képeiből, ha mindet meg szeretnétek nézni akkor kattintsatok ide a verseny oldalának galériájához.

 

Christian Pondella: Disko Bay - Alpinizmus és téli hegyisport kategória

 

Javier Aznar González de Rudea: El ojo y los colémbolos - Makrofotó kategória

 

David Martínez Moreno: 700 FT - Kaland és extrém sport kategória

 

Chenglian Xu: Winter martial arts - Ember a hegyek között kategória

 

Jodi Frediani: Twister at Etosha pan - Az év nemzeti parkja kategória

 

Shane McDermott: Peek-a-boo twins - Az év nemzeti parkja kategória

 

Peter Poppe: Hell fire in the Lofoten - Tájkép kategória

 

Erez Marom: Eart of winter - Hegyi tájkép kategória

 

Ignacio Medem: Natural recycling - Biodiverzitás kategória

 

Matt Engelmann: Impact - Kreatív fotó kategória

 

Greg Lecoeur: Mr Mustache - Vízalatti világ kategória

Kapcsolódó cikkeink:

A magyar természetfotózás sikerei 2018-ban

Ezek voltak a legkedveltebb fotós összeállításaink 2018-ban

Újabb nemzetközi díjat nyert a magyar természetfotós

Cikkajánló