Reneszánszát éli Palota vára

Várpalota egyik büszkesége a város szívében található Thury-vár. A 600 éves palotaegyüttes sok különleges programot és látnivalót kínál. Teheti ezt legfőképp azért, mert a közelmúltban kívül-belül megújult, s így egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő látogatóbarát intézmény jött létre, amelyet bizony vétek lenne kihagyni, ha Várpalota környékén járunk.

Szerző:
Joó Annamária (thuryvar.hu)
Fotó:
Somogyvári D. György
Erdész Károly
2014. november 19.

Várpalota egyik büszkesége a város szívében található Thury-vár. A 600 éves palotaegyüttes sok különleges programot és látnivalót kínál. Teheti ezt legfőképp azért, mert a közelmúltban kívül-belül megújult, s így egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő látogatóbarát intézmény jött létre, amelyet bizony vétek lenne kihagyni, ha Várpalota környékén járunk.

Miről regélnek a falak?
A vár kalandos története egészen Nagy Lajos koráig nyúlik vissza. A vár elődjének számító Pusztapalotát a 14. század közepén ajándékozta a király kedvenc diplomatájának, az ország nádorának, Konth Miklósnak hűséges szolgálataiért és hadi érdemeiért. Ezt a kisebb méretű lakópalotát építtette át erődítménnyé Újlaki Miklós az 1440-es években. Mai napig tartja magát az a hiedelem, hogy Beatrix 1476. december 11-én a várpalotai várban készült fel a másnapi Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására.

 

Az erősség a török háborúk idején királyi végvárként fontos hadászati szerepet kapott. Nevét is híres törökverő várkapitányáról, Thury Györgyről kapta. A korabeli krónikások okos hadvezérnek és csatában rettenthetetlen, bátor vitéznek írták le, aki életét gondolkodás nélkül kockára tette hazájáért. Nem csoda tehát, hogy katonái szinte rajongásig szerették őt, a hagyomány szerint, aki alatta harcolt, más vezért sohasem kívánt. 1566-ban maroknyi, alig 200 fős csapatával dicsőséges győzelmet aratott a többszörös túlerőben lévő Arszlán pasa serege felett, és megvédte a várat a törökkel szemben.

 

A támadások, a harcok később sem kímélték a várat, a kuruc háborúk idején súlyosan megrongálódott. A Rákóczi szabadságharc után pedig végleg elvesztette hadászati jelentőségét. A vár 1687-1889-ig a Zichy család tulajdonában állt, akik rengeteg fejlesztéssel barokk kastéllyá alakították át. Az 1990-től a Nemzeti Örökség részét képező épületegyüttes legutóbbi nagyszabású felújítása 2013-ban fejeződött be.

 

 

Helytörténeti kiállítás a vár földszinti termeiben

 

A vár megújult kiállításai
A vaskos falakkal övezett udvarból nyíló földszinti termekben található helytörténeti kiállításon a környék történetét követhetjük nyomon a kőkortól napjainkig. Az első emeleten az impozáns népművészeti gyűjtemény közel 100 hazai népviselettel nyűgözi le a látogatót. A kiállítás különlegessége, hogy az öltözetek mellett a tájegységek jellegzetes népi bútorzatát és szőtteseit is bemutatja. Az egyenruha-történeti tárlat pedig a honfoglalástól napjainkig hordott katonai egyenruhákat sorakoztatja fel.

 

Vegyipar testközelből
2013 májusában újból megnyitotta kapuit a várban a Magyar Vegyészeti Múzeum. A nemcsak  Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is kuriózumnak számító kiállításon a kémia kialakulásáról, a vegyészet fejlődéséről, illetve a vegyipar és a hozzá tartozó speciális berendezésekről tájékozódhatunk. Látva az egymás mellett sorakozó méretes lepárlókészülékeket, a laboratórium rejtélyes fioláit, vagy az analitikai mérleggyűjtemény finom darabjait - már-már bánni kezdjük a kémia tantárgyával szembeni egykori dacos ellenállásunkat.

 

Jön a szén, csúszik!
A Bányásztörténeti Gyűjtemény az épület nyugati szárnyában kapott helyett, ahol a bányászat történetéről kapunk átfogó képet. Számos mozgó, szemléletes makett segítségével megismerhetjük a szén felszínre kerülésének, és további felhasználásának folyamatát.

 


 

Bakonyi Poroszkálók tárlata: a hagyományőrző vitézek lóháton megtett negyvenezer kilométerének bemutatása

 

Táguló perspektíva
A kilátás kedvéért érdemes végigsétálni a vár tetején. Tiszta, szép időben a szemünk előtt hever Várpalota szinte egész belvárosa, a távolban a Bakony lankái hullámzanak, és a város határában lévő halastavak is megcsillannak.

 

Nyitva tartásról, belépőkről, kiállításokról, aktuális programokról a Thury-vár honlapján tájékozódhatsz.
Amennyiben kirándulást tervezel Várpalota környékére, érdemes felkeresned az alábbi oldalakat is: Várpalota város honlapja
Vártúrák várpalota környékén: varturak.hu

 


 

Séta a várfal tetején

 

TÚRATIPP


Kép
Amit semmiképp se hagyj ki! 

Bátorkő a Bakony rejtekében


A Thury-vártól nemzetközi turistajelzés vezet Bátorkő váráig, amely Várpalotától északra mintegy 5 kilométerre a Fajdas-hegy egyik sziklabércén emelkedik. A vár a 13-14. században épülhetett, akkori neve Ópalota volt. Romantikus erdei úton jutunk el az egykor 3 emeletes torony közel 15 méter magas falmaradványához. A rom egész évben szabadon látogatható.

 

 

 

 

 

 


Bátorkő fala

 

 Ha további várunkra is kíváncsi vagy, kattints ide.

Cikkajánló