Rengeteg mérgezett csali került elő

Galgahévíz és Tura külterületén félszáznál is több mérgezett madarat és több mint 100 mérgezett csalétket tudtak felkutatni a többnapos keresés alatt.

Szöveg és fotó:
2021. augusztus 24.

Galgahévíz és Tura külterületén félszáznál is több mérgezett madarat és több mint 100 mérgezett csalétket tudtak felkutatni a többnapos keresés alatt.

Két fokozottan védett fajt is érintett a közelmúltban történt tömeges madármérgezés, melynek áldozata túlnyomó többségben barna rétihéja (Circus aeruginosus) volt. Egy szerencsésnek mondható túlélő egy hím hamvas rétihéja (Circus pygargus), hála a gyors mentésnek és orvosi beavatkozásnak, életben maradt. Egy kevésbé szerencsés barna kánya (Milvus migrans), mely szintén fokozottan védett hazánkban, sajnos elpusztult.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méregkereső kutyái Deák Gábor mérgezés megelőzési koordinátor (MME Pannoneagle Life) vezetésével egy héten át töretlen kitartással keresték Galgahévíz és Tura külterületén az illegálisan kihelyezett mérgezett csalétkeket.

A mérgezés mértékét jól mutatja az, hogy volt olyan csali, amin két fiatal barna rétihéja teteme is előkerült.

Több mint 50 mérgezett madarat és több mint 100 mérgezett csalétket tudtak a kutyák felkutatni a többnapos keresés alatt. A dolgukat a nagy meleg jelentős mértékben nehezítette. A méregkeresésben és a mentésben sok önkéntes civil és két nemzeti park munkatársai is részt vettek (Hortobágyi Nemzeti Park és Duna-Ipoly Nemzeti Park). A mérgezés mértékét jól mutatja, hogy emberi kereséssel is került kézre mérgezett csali, valamint az, hogy az első mérgezést követően, majdnem két hét múlva, augusztus 20-án még találtak élő mérgezett madarat, mely szintén a Sasközpontban kapott gyors állatorvosi segítséget.

A kihelyezett méreg veszélyes lehet minden vadon élő állatfajra, kutyára, macskára, de akár emberre is! Aki hasonló mérgezést (madártetemeket és/vagy gyanús csalit) lát saját lakóhelyén kirándulás, természetjárás, sportolás közben, az azonnal jelezze azt a helyileg illetékes nemzeti park dolgozóinak és hívja a rendőrséget, illetve értesítse az MME illetékes koordinátorát: pannoneagle@mme.hu


Cikkajánló