Soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés történt

Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén. Az áldozatok 96%-a védett madár volt. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Fotó:
Deák Gábor/ MME
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. augusztus 16.

Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén. Az áldozatok 96%-a védett madár volt. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata és önkéntesek segítségével a múlt héten 101 mérgezett csalétket és 50 mérgezés miatt elpusztult állat tetemét találta meg Tura határában.

A megtalált csalétkek számát tekintve ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban, amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal.

A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket hatalmas számban helyeztek el a területen. Ezek a mérgezett csalétkek – pláne ilyen mennyiségben – nem kizárólag a ragadozó madarakra és dúvadakra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is.

Épp ezért a szakemberek azt kérik, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez, és azonnal értesítse a hatóságokat!

A módszer és a kivitelezés egyaránt arra utal, hogy az elkövetők egy nagy területről próbálták teljesen kiirtani a ragadozó fajokat.

A mérgezéses esetek természetvédelmi veszélyét jelzi, hogy függetlenül attól, hogy mi lehetett a mérgezések eredeti célpontja, az áldozatok 96%-át védett vagy fokozottan védett madárfajok tették ki.

A 44 elpusztított védett barna rétihéja, 2 egerészölyv, két erdei pityer és két róka tetemei mellett egy még életben lévő mérgezett fokozottan védett hamvas rétihéját sikerült a terepi helyszínelés során megtalálni. A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni a hamvas rétihéja állapotát, de továbbra is állatorvosi kezelés alatt áll, és kérdéses, hogy teljesen felépül, illetve elengedhető lesz-e.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az önkéntesek az utóbbi napokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy a mérgezett csalétkeket és a tetemeket is minél gyorsabban begyűjtsék, gátat szabva a további értelmetlen pusztításnak és a közvetlen életveszélynek. A terület közvetlen közelében fészkelő parlagisas-pár eddig csodával határos módon túlélte a mérgezést, de továbbra is nagy a kockázata, hogy a madarak rátalálnak egy eddig fel nem fedezett mérgezett csalétekre vagy a mérgezés miatt elpusztult más állatra.

A szakemberek továbbra is folytatják a terület folyamatos és alapos ellenőrzését. A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.

Az ügyben a lakosság segítségét is kérik. Aki bármilyen információval rendelkezik az esettel kapcsolatban, haladéktalanul értesítse a rendőrséget!

Cikkajánló