Réti fülesbagoly keveredett erdei rokonai közé

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szokatlan megfigyelést tettek Körösladányban. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Széll Antal és Cifrák Gábor - KMNPI
2016. december 7.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szokatlan megfigyelést tettek Körösladányban. 

Egy népes, 40-50 egyedből álló erdei fülesbagoly-csapatban fedeztek fel egy „kakukktojást”. Ezek az erdei fülesbaglyok (Asio otus) a téli időszakban, rendszeresen a katolikus templom előtti fenyőfákon tartózkodnak, a minap azonban egy réti fülesbagoly (Asio flameus) is feltűnt köztük.

 


réti fülesbagoly


A réti fülesbaglyokról köztudott, hogy inkább lakott területeken kívül, a pusztákon szeretnek tartózkodni. Főleg a pántlikafűvel benőtt területeket kedvelik, mert ennek a növénynek nagy, lehajló levelei alatt el tudnak rejtőzni az eső, a hó és a ragadozók elől. Általában csoportosan telelnek, s alkonyatkor együtt indulnak vadászni a rágcsálókra. Idén nagy a pocokfelhozatal, így bőven van mivel táplálkozniuk.

 


erdei fülesbagoly


Nagy ritkán előfordul, hogy egy réti fülesbagoly becsatlakozik az erdei rokonai közé. Fordított helyzetre azonban még nem volt példa: a nemzeti park munkatársai még egyetlen erdei fülesbaglyot sem fedeztek fel a réti fülesbaglyok csapataiban. Mindkettő faj védett Magyarországon, ám míg a réti fülesbagoly természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként, és fokozottan védett státust kapott, addig erdei rokona „csak” sima védettet, amelynek eszmei értéke 50 000 Ft.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tedd fel a fára a kisbaglyot!

Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem

Cikkajánló