Ritkán látható hiúzt kapott le a börzsönyi kameracsapda

A Börzsöny erdeiben bóklászó hiúzt örökítette meg a Börzsöny Alapítvány egyik kameracsapdája. A szakemberek szerint Magyarországon 10–12 példány élhet szabadon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (illusztráció)
Forrás:
Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont Facebook-oldala
2024. január 15.

A Börzsöny erdeiben bóklászó hiúzt örökítette meg a Börzsöny Alapítvány egyik kameracsapdája. A szakemberek szerint Magyarországon 10–12 példány élhet szabadon.

Fél év után újra megmutatta magát e ritka ragadozó. Mivel roppant rejtőzködő állat, és éjszakai vadász is, nem könnyű elcsípni, akár még egy fotó erejéig sem. Decemberben az egyik börzsönyi vadkamerának sikerült. Több mint fél év után újra besétált a börzsönyi hiúz az egyik kameracsapda elé – posztolta ki az állatról készült fotót a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont a közösségi oldalán.

A rejtőzködés nagymestere

Az eurázsiai hiúz (Lynx lynx) egykor egész Európában elterjedt volt, azonban a 20. század elejére a túlzott mértékű vadászat miatt Nyugat- és Közép-Európa nagy részéről kipusztult. Hazánkban jelenleg 10 körüli lehet a hiúzok egyedszáma. A Börzsönyben a feltételezések szerint egy hiúz él csak, de ő hatalmas területeket be tud járni. Az Északi-középhegységben több helyen is élnek már hiúzok, például a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszton.

Étlapján különféle madarak, pockok éppúgy szerepelnek, mint őzek, de kondától elszakadt vadmalacot vagy legyengült szarvasborjút is elejt.

A hiúz Magyarországon fokozottan védett, elejtése a jogszabályok értelmében bűncselekmény. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A nyomaikon kívül azonban jóformán csak kameracsapdás felvételek árulkodnak róluk. A hiúz ugyanis nem szívesen mutatkozik, elméletileg előfordulhat, hogy az erdőt járó ember összefut vele, de megpillantani nem sok esélye van, ugyanis a hiúz, ahogy észleli az embert, igyekszik minél gyorsabban eltűnni.

Eurázsiai hiúz
  • Testhossza 80-130 cm
  • Marmagassága 60-75 cm
  • Farka 11-24 cm hosszú, vége fekete
  • Testtömege átlagosan 18-25 kg
  • Bundája nyáron inkább vörösbe/sárgásba hajló, télen szürkés, apró, sötét foltokkal pettyezett. Sűrűsége, tömöttsége is a hőmérséklet függvénye, mintázata szintén változatos.
  • Jellemző rá a „pofaszakáll”, ami a feltételezések szerint a hallásában játszik szerepet. Ez a képeken szereplő tátrai egyednél nem kifejezetten feltűnő, ami az említett változatosságnak lehet köszönhető.
  • A füle végén fekete bojt található, ez abban segíti a hiúzt, hogy a hangok forrását képes legyen pontosan meghatározni.
Cikkajánló