Ritkán látható madár bukkant fel a Fertő tónál

A napokban rózsás gödény, vagy más néven pelikán járt a fertőújlaki Nyéki-szálláson. Ritka vendég hazánkban, feltételezhetően kóborló példányról van szó. 

Szerző:
Madárvárta 2 - Vogelwarte 2 Project
Fotó:
facebook.com / Madárvárta 2 - Vogelwarte 2 Project
2019. június 25.

A napokban rózsás gödény, vagy más néven pelikán járt a fertőújlaki Nyéki-szálláson. Ritka vendég hazánkban, feltételezhetően kóborló példányról van szó. 

Június 21-én subadult rózsás gödényt láttak a Fertő tavon - írja a Madárvárta 2 - Vogelwarte 2 Project a Facebook-oldalán.

 

 

Ez a faj hozzánk legközelebb Délkelet-Európa nagy folyódeltáiban és a Közel-Keleten fészkel, méghozzá telepesen. Közép-Európába csak időnként kóborol el egy-egy példány. A megfigyelt egyed színes jelölőgyűrűt viselt, így ez alapján a szakemberek megállapították, hogy ugyanaz a példány járt június elején a Balatonlelle melletti Irmapusztai-halastavakon, és valószínűleg kicsit később a Kis-Balatonnál is. Eredetét egyelőre nem sikerült kinyomozni, mindenesetre három karaktert tartalmazó kék jelölőgyűrűvel Izraelben jelölnek rózsás gödényeket.

 

 

Rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus)
A hatalmas termetű pelikán szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 cm-t, míg testtömege meghaladhatja a 10 kg-ot is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén. Sajnos a folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával ez a madárfaj elveszítette legfontosabb élőhelyeit, egész európai állománya veszélyeztetett. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ritka vendég költözött a hortobágyi halastóba 

Magányos rózsás gödény él a Hortobágyon 

 

Cikkajánló