Rockenbauer Pál-emlékhelyek a Kéktúra mentén

1987. november 26. óta nincs velünk Rockenbauer Pál, akinek neve örökre összeforrt a Kéktúrával. Ebből az alkalomból felidézzük, hol találkozhatunk emlékével a Kéktúrát járva.

2023. november 24.

1987. november 26. óta nincs velünk Rockenbauer Pál, akinek neve örökre összeforrt a Kéktúrával. Ebből az alkalomból felidézzük, hol találkozhatunk emlékével a Kéktúrát járva.

Rockenbauer Pál legnagyobb sikerét és országos ismertségét a Másfélmillió lépés Magyarországon című országjáró sorozatával érte el, amiért a hazai turista közösség azóta - még halála után 36 évvel - is hálásan emlékezik a rendezőre. Cikkünkben összeszedtük azokat a Kéktúra mentén található emlékhelyeket, ahol túrázás közben is adózhatunk a legendás tévésorozat alkotójának emléke előtt.

Rockenbauer Pál síremléke, Zengővárkony

A hazai természetjárás, a kéktúrázás zászlóvivőjét végrendelete szerint a Mecsek déli lábánál helyezték végső nyugalomra. A zengővárkonyi szelídgesztenyésben, egy vörösmárvány kőtömb jelöli Rockenbauer Pál sírhelyét. A Kéktúra útvonala nem érinti, Mecseknádasdról délre kerülve érhetjük el a K+ jelzésen.

Kopjafa és emléktábla a Naszály lábánál

A Katalinpusztai Kirándulóközponttól nem messze, kb. 500 méterre az Országos Kéktúra nyomvonalától találjuk az emlékhelyet. Itt, a kopjafával jelölt területen találták holtan a legendás rendezőt 1987 novemberében. A kopjafa mellett egy 2022-ben felújított emléktábla is fogadja a megemlékezni kívánókat.

Kopjafa és „képes” emlékfa az Öröm-hegyen

Nagybakónak és Zalakaros között, az Öröm-hegy tetején találjuk a Rockenbauer Pál-emlékhelyet. Egy kopjafa mellett álló fán a rendező bekeretezett portréja van felfüggesztve a kék jelzés mellé. Hagyatékának máig ható erejét jelzi, hogy mindig találunk a kép alatt vagy a kopjafán megemlékező koszorúkat.

Rockenbauer Pál Turistaház

A zalai zsáktelepülést, Valkonyát az "…és még egymillió lépés " című műsor tette igazán ismertté. A régi iskolából átalakított turistaházat ezért 1993-as nyitásakor Rockenbauer Pálról nevezték el. A ház falán láthatunk egy faragott portrét is a névadóról, előtte kopjafa áll. Az udvaron szintén fából faragott szobrot is állítottak róla. A turistaház egyben az RP DDK egyik bélyegzőhelye is.

„Emlékfa” a Vértesben

Várgesztes és Szárliget között, a Vitányvár lábánál is áll egy Rockenbauer Pál-emlékfa. A fa kérgébe vésték a rendező nevét és az 1979-es évszámot. Egyfajta turista-zarándokhelynek számít, régebben számtalan ereklye díszelgett a fán, jelvényeket, kitűzőket aggattak rá, ma már ezeket nem láthatjuk.

Rockenbauer Pál-emlékkopjafa, Szekszárd

Egy Rockenbauer Pál tiszteletére rendezett 1989-es emléktúra alkalmából állították a kopjafát. Helye a Dél-dunántúli Kéktúra keleti végét is jelzi – ha innen továbbgyalogolunk a kéken, akkor már az Alföldi Kéktúra útvonalát járjuk.

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra

Végül, de nem utolsósorban: maga a Kéktúra, amit róla neveztek el.

1986-ban a stáb folytatta a kéktúrafilmek sorát. Az „… és még egymillió lépés ” című filmnek külön célja is volt, mégpedig a Velemtől Kaposvárig tartó, hiányzó Kéktúra-útszakasz kijelölése, amely ma összeköti a Dél-dunántúli Kéktúrát az Országos Kéktúrával.

A Kaposvár és Szekszárd között 1974-ben kialakított Dél-dunántúli Kéktúra összekötése az Országos Kéktúrával Rockenbauer Pál „...és még egymillió lépés” című tévésorozata nyomán 1989-ben készült el (Kaposvár és Velem között).

A már összeszokott stáb 1986 őszén indult útnak újból; a Dél-Dunántúl természeti értékeit, a táj sokféleségét, néprajzát, az itt élő embereket bemutató második film forgatása közel két hónapig tartott. A film 1989-es bemutatóját Rockenbauer sajnos már nem érte meg. Néhány évvel később az Országos Kékkör dél-dunántúli szakasza hivatalosan is felvette Rockenbauer Pál nevét.

Rockenbauer Pál (1933. január 14. – 1987. november 26.)

1956-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának földrajz-biológia-kémia szakáról egyből az újonnan alakuló Magyar Televízióhoz (MTV) került, amely élete első és egyetlen munkahelye volt. Alapító tagja és főmunkatársa volt az MTV Natura szerkesztőségének, melyet 1978 áprilisában hoztak létre első hazai természetfilmes műhelyként.
Szinte az egész világot bejárta és bemutatta a magyar tévénézőknek, forgatott Észak- és Dél-Amerikában, Kubában, Óceániában, az Antarktiszon, Afrikában, valamint Ázsiában India és Nepál hegyei között. A legnagyobb sikert és országos ismertséget a Másfélmillió lépés Magyarországon című országjáró sorozatával érte el.

Cikkajánló