Új emléktáblát kapott Rockenbauer Pál

A Naszály lábánál, Katalinpuszta közelében egy kopjafa őrzi Rockenbauer Pál emlékét. Azon a helyen, ahol megtalálták a legendás rendezőt 1987 novemberében.

Szerző:
Turista Magazin
2022. január 19.

A Naszály lábánál, Katalinpuszta közelében egy kopjafa őrzi Rockenbauer Pál emlékét. Azon a helyen, ahol megtalálták a legendás rendezőt 1987 novemberében.

A kopjafa mellé egy emléktáblát is állított annak idején Vác Város Önkormányzata, a Váci Erdészet és a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara. Az eltelt évek alatt mind az információs tábla, mind az azt tartó faszerkezet állapota erősen leromlott, ezért időszerűvé vált a cseréje.

A kopjafa és az új emléktábla a Katalinpusztai Kirándulóközponttól közelíthető meg néhány perces sétával, a piros sáv és a kék kereszt jelzéseket követve.

Rockenbauer Pált – kívánságának megfelelően - a Mecsekben, Zengővárkony szelídgesztenyésében helyezték örök nyugalomra. A sírját jelölő vörös márványtömbnél minden novemberben közös megemlékezést tartanak barátai és tisztelői. Művein kívül nevét és emlékét a Dél-dunántúli Kéktúra és a Rockenbauer Pál Természetjáró Egyesület is őrzi, valamint egy emlékfával is tisztelegtek előtte az Országos Kéktúra vértesi szakaszán.

Rockenbauer Pál (1933. január 14. – 1987. november 26.)

Ha Rockenbauer Pál korábban élt volna, nevét ma bizonyosan a nagy felfedezőké között tartanánk számon. Életét és személyiségét már gyerekkora óta a természet iránti kíváncsiság és a világjárás csillapíthatatlan vágya jellemezte. 1956-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának földrajz-biológia-kémia szakáról egyből az újonnan alakuló Magyar Televízióhoz (MTV) került, amely élete első és egyetlen munkahelye volt. Alapító tagja és főmunkatársa volt az MTV Natura szerkesztőségének, melyet 1978 áprilisában hoztak létre első hazai természetfilmes műhelyként.

Szinte az egész világot bejárta és bemutatta a magyar tévénézőknek, forgatott Észak- és Dél-Amerikában, Kubában, Óceániában, és az Antarktiszon, Afrikában, Ázsiában India és Nepál hegyei között. A legnagyobb sikert és országos ismertséget a Másfélmillió lépés Magyarországon című országjáró sorozatával érte el. Feleségétől, Horváth Évától (1934–1991) egy fia született 1960-ban, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és etnológus 2000–2002 között a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere volt.







Cikkajánló