Romjaiból hozzák vissza a váli Ürményi-Dreher-kastélyt

Lesz többek között sörtörténeti tárlat, kézműves sörfőzde, kiállítások, pinceszínház, és a park is megújul.

Szerző:
MTI
Fotó:
Wikipédia / Biki (Kiemelt kép)
2020. január 20.

Lesz többek között sörtörténeti tárlat, kézműves sörfőzde, kiállítások, pinceszínház, és a park is megújul.

A kastélyban látogatóközpontot alakítanak ki interaktív kiállításokkal, melyekben az építéstörténettel, az Ürményi- és a Dreher-családokkal, illetve a haza sörkészítés történetével lehet majd megismerkedni. Két Válon született híresség, Kokas Ignác festőművész és Vajda János költő élettörténetét is bemutatják itt. A parkban lesz sörkert, kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz.

A kastélyon és a kerten kívül megújul a szolgabíróság épülete, átalakítják a magtárat, hogy szálláshely és rendezvénytér lehessen benne, a nagypincében pedig kézműves sörfőzdét hoznak létre, ahol bemutatják a Dreher-hagyományokat sör-wellness szolgáltatással, pinceszínházzal, konferenciateremmel.

A kastély nem a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram, hanem a Pannónia Szíve Program keretében újul meg. Az előkészítő munkálatokra 1,412 milliárd forintot biztosít a kormány állami forrásból, a kastély felújítása és a közelében lévő kétszer egysávos, Vereb-Vál-Gyúró-Etyek nyomvonalon haladó közút megépítése együtt nagyjából 15 milliárd forintba fog kerülni. A felújítás tervezése idén indul, 2021 végéig írják ki a közbeszerzéseket, és 2022 elején kezdődnek a munkálatok.

Nem tudjuk pontosan, hogy az épület elődjét mikor emelték, de arról már van információnk, hogy a törökök kiűzése után a jezsuiták rendházaként szolgált. 1780 körül Ürményi József országbíró építtette át kastéllyá: akkor kapott egy emeletet és a főszárnyat is ebben az időben alakították ki. A család 1878-ben adta el a váli birtokot, ami később Dreher Jenőé lett. A második világháború alatt német katonák szálláshelye és hadikórház volt, az államosítás után mezőgazdasági iskolaként működött, később könyvtár lett, és egy időre a Vajda János Emlékmúzeum kapott helyet benne.

Cikkajánló