Nézd meg élőben a rekorder gyöngybagolycsaládot!

A görbeházi gyöngybagolyládában rekordgyanús 11 fióka cseperedik, és mindig van esemény. Most élőben is megnézheted a folyton éhes csöppségeket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
madarles.hu
2023. augusztus 21.

A görbeházi gyöngybagolyládában rekordgyanús 11 fióka cseperedik, és mindig van esemény. Most élőben is megnézheted a folyton éhes csöppségeket.

Az egyik legnépszerűbb magyar oldal a madarles.hu, ahol több madárfajt is megleshetünk élőben, 0–24-ben. Az oldal közleménye szerint a bekamerázott görbeházi gyöngybagolyládában jelenleg 11 fióka növekszik, és amennyiben mind a 11 felnő, az alighanem rekordnak számít majd.

Ha bekapcsolódunk a családi gyöngybagolymoziba, akkor látni fogjuk, hogy a fiókák méretei közt elég nagy különbségek vannak. Nem véletlenül: a tojó ugyanis még június 20-án rakta az első tojást, az utolsót pedig július 16-án, ennek megfelelően pedig az első fióka július 22-én bújt ki, a 11. pedig 28 nappal később követte idősebb testvérét.

Madárles közleményéből további érdekességet is megtudhatunk. Az idén például nagyon elszaporodtak hazánkban a mezei pockok, és minél gazdagabb táplálékban a környék, annál több tojást raknak a gyöngybaglyok. A pocokban gazdagabb időkben bizony a 7–10 tojás sem ritka a gyöngybaglyoknál, és ilyenkor gyakori a második költésük is. A szülők serényen hordják a mindig éhes csemetéknek a rágcsálókat: az eddigi rekord 34 pocok volt egy éjszaka! – és messze még a vége.

A gyöngybagolypár a láda elfoglalásától a fiókáik önállóvá válásáig közel 100 kg rágcsálótól szabadítja meg a környéket.

Azért is érdemes bele-belenézni a közvetítésbe, mert ilyenkor a tollas fiókák folyton izegnek-mozognak, nyújtogatják fejüket, csőrüket tátogatják, és amikor megjön a szülő a táplálékkal, még nagyobb fokozatba kapcsolnak a finom falatokért. Öröm nézni a boldog toporgást, billegést és visongást, amit a kicsik a visszaérkező szülő láttán csapnak. Ha szerencsénk van, akkor azt a pillanatot is elcsíphetjük, amikor a nagyobb fiókák egészbe nyelik le a pockokat. Ami még előnye ennek a madaras oldalnak, hogy a kamerák élő képe 9 órát visszatekerhető, így az elmúlt néhány óra eseményeibe is belekukkanthatunk. A Madárles csak idén 18 madárfaj költését közvetítette. Csak szólunk, vigyázat, a madármozi függőséget okozhat:-).

Frissítés! Cikkünk megjelenése után érkezett a hír, hogy a legkisebb fióka időközben elpusztult. Így a továbbiakban 10 gyöngybagolycsemetének drukkolhatunk, hogy épségben felcseperedjenek.

Itt nézheted a gyöngybagolycsalád életét élőben:

Cikkajánló