Semmit nem tudni Ludányról

A fiatal jeladós gólya utoljára Törökországból adott magáról hírt. Jeladója azóta inaktív - nem lehet tudni, hogy meghibásodásról van szó, vagy esetleg történt valami Ludánnyal.

Szerző:
sokszinuvidek.24.hu
Fotó:
123rf.com
2018. január 18.

A fiatal jeladós gólya utoljára Törökországból adott magáról hírt. Jeladója azóta inaktív - nem lehet tudni, hogy meghibásodásról van szó, vagy esetleg történt valami Ludánnyal.

Tavaly öt, Magyarországon jeladóval ellátott fehér gólya kezdte meg a vonulását - írja a Sokszínű Vidék. Négynek jelenleg is aktív a jeladója: Illangó Dél-Szudánból, Hajdú Észak-Szudánból, Báró - a legkorábban hazatérő gólyák egyike - Ciszjordániából, míg Eszténa Damaszkusz közeléből adott legutóbb jelet.

 


Ludány, az ötödik gólya utoljára Isztambul közeléből „jelentkezett be”, aztán nyoma veszett. A madár egy nógrádi fészekből repült ki 2017-ben, és augusztus 26-án indult útnak. Egy nagyobb gólyacsapathoz csatlakozott, délkelet felé repültek. Isztambul és Rodostó között érték el a Márvány-tengert, itt azonban a fiatal madár megállt az európai oldalon.

 


Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinátora, elmondta, hogy mivel a gólya későn repült ki, lehetséges, hogy nem volt több energiája a vonulás folytatásához, nem tudott megerősödni az indulás előtt. Hozzátette, hogy akár át is telelhet ezen a környéken, mert a Márvány-tenger partvidékén nem jellemzőek a szélsőséges éghajlati viszonyok. A jeladó meg is hibásodhatott, ami nem jelenti automatikusan a madár pusztulását, de sajnos az is előfordulhat, hogy a gólya áramütést szenvedett.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Rekordot döntött a Szigetközből startolt gólya

Kocsmába is jár télen az ásotthalmi gólya

Magyar gólyák is elhullottak a Sínai-félsziget szeméttelepén

Megint Báró a leggyorsabb jeladós gólya

 

Cikkajánló