MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.08.18. 14:00,   Szöveg: sokszinuvidek.24.hu/TM,   Fotó: 123rf.hu, Facebook / Északi gólyahír

Megint Báró a leggyorsabb jeladós gólya

A gólyarajongók kedvence, a bekamerázott őrhalmi fészek lakója, Báró, évek óta a legkorábban telelésre induló és legkorábban érkező fehér gólyáink egyike. Most is gyors volt: ma már Törökország fölött szeli a levegőt.

Míg a legtöbb gólya még csak gyülekezik, hogy nekivágjon a hosszú vándorútnak a telelőhelyek felé, Báró már javában úton van. Jeladójának köszönhetően a madarászok rájöttek, hogy nem a legnépszerűbb telelőterületeken, azaz Szudánban és Csádban tölti a téli hónapokat, hanem csak Izraelig repül el.

 

Fotó: 123rf.hu

Illusztráció


Az Északi Gólyahír a Facebook-oldalán arról számol be, hogy Báró egy héttel ezelőtt még Békés megyéből adott jelet, ma viszont már Törökországban jár, és valószínűleg egy nagyobb társasággal repül. Ha szeretnéd tudni, éppen merre tart, itt nyomon követheted az útját.

 

Fotó: Facebook / Északi gólyahír

 

Fotó: Facebook / Északi gólyahír


A gólyák tömeges mozgása egyébként meghökkentő látvány. Ilyen, amikor a madárcsapat elvonul a Boszporusz fölött:

 

 

 

A fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95–110 cm, szárnyfesztávolsága 180–218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.


Gyakran gallyfészkekben költ, ugyanakkor jellemző rá, hogy szívesen használ kéményeket, villanyoszlopokat is fészeképítés céljából. A 2–6 db tojáson – amelyeket április első felében rak – mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.

 

A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Megtanítják a gólyáknak, hogy nagy ívben elkerüljék a villanyoszlopot

Zokni, a gólya csak egy a 168 ezerből
Tollas misszió - interjú
Már repkednek a kamerás fészek kisgólyái
Nem bírja el a fejét a frissen kikelt kisgólya

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...