Sétálj a balatoni halak között!

Gondoltál már arra, milyen érzés lehet a Balaton fenekén sétálni? A nemrégiben átadott Balatoni Vízivilág Látogatóközpont lehetőséget nyújt arra, hogy testközelből megcsodálhasd a magyar tenger élővilágát, mintha csak a víz alatt járkálnál.

Szerző:
MTI
balatonfured.hu
Fotó:
balatonfured.hu
2014. július 25.

Gondoltál már arra, milyen érzés lehet a Balaton fenekén sétálni? A nemrégiben átadott Balatoni Vízivilág Látogatóközpont lehetőséget nyújt arra, hogy testközelből megcsodálhasd a magyar tenger élővilágát, mintha csak a víz alatt járkálnál.

Múlt csütörtökön hivatalosan is megnyitotta kapuit a füredi Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, amely 36 balatoni és 15 tengeri halfajt mutat be nem mindennapi módon: az akváriumok kialakításának köszönhetően a látogató úgy érezheti, mintha a víz alatt sétálna. Az ökoturisztikai központot a Magyarországon elterjedt örökmozgó halfaj után Bodorka névre keresztelték. A 17 akváriumban a Balaton vízgyűjtő területén honos egyéb élőlények, rákok, kagylók, csigák is megtekinthetők.

 


A Bodorka egész évben tartalmas programokat kínál majd az érdeklődők számára. Az egyedülálló létesítménytől azt remélik, a nyári szezonon túl is vonzó úti céllá teszi a magyar tengert. A beruházást európai uniós forrásból, több mint félmilliárd forint értékben valósították meg. A megálmodók célkitűzése az volt, hogy minél hitelesebb, természetesebb környezetet teremtsenek. Kóródy Olivér, az akvárium üzemeltetője elmondta, a turisztikai attrakció legfontosabb üzenete, hogy vigyázzunk a Balatonra és óvjuk a ránk bízott természetet.

 


A látogatóközpontban két tengervizes akváriumot alakítottak ki, melyekbe a Füred testvérvárosából, a horvátországi Abbáziából érkező halakat telepítették; az élőlények jelentősebb hányada azonban a Balatonból és tógazdasági tenyészetből származik. Minden akvárium mellé érintőképernyős információs táblákat helyeztek, hogy a látogatók interaktív módon a lehető legtöbb információhoz hozzájussanak.

 


A 460 négyzetméter alapterületű épület mintegy ötvenezer liternyi akváriumot foglal magába, emellett pedig egy kültéri medencét és a gyermekek részére egy játszóteret is kialakítottak. Az egyik legérdekesebb látványosságnak az extra nagy, tizennégyezer literes akvárium bizonyul.


A Vízivilág máris nagy népszerűségnek örvend: a nyitás első napjaiban több ezer látogatót fogadott. Bóka István polgármester a nyitórendezvényen elmondta, szeretnék majd tovább bővíteni a létesítményt. A látogatóközpont mellett megújult a balatonfüredi Széchenyi-, illetve az Aranyhíd sétány egy-egy szakasza is.

 

 

 

Bodorka Balatoni VíziVilág Látogatóközpont

 

 

Cikkajánló