Sétaút látássérülteknek, mozgáskorlátozottaknak

Ami természetes mindazoknak, akik fogyaték nélkül élnek, az sok honfitársunknak leküzdhetetlen akadályt jelent - hangoztatta Áder János köztársági elnök a Vas megyei Jeli Arborétumban kialakított speciális sétaút átadásán.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Szombathelyi Erdészeti Zrt
Shutterstock.com
2014. május 6.

Ami természetes mindazoknak, akik fogyaték nélkül élnek, az sok honfitársunknak leküzdhetetlen akadályt jelent - hangoztatta Áder János köztársági elnök a Vas megyei Jeli Arborétumban kialakított speciális sétaút átadásán.

 

a jeli arborétum
A Jeli Arborétumot 1922-ben kezdte kialakítani gróf Ambrózy-Migazzi István. A hely kiválasztásában Malonyán szerzett tapasztalataira támaszkodott. Figyelembe vette a talajszerkezeten kívül a szubalpin és a mediterrán hatás együttes jelenlétét, amely esetenként az örökzöld lomblevelűek túlélésésének záloga. A telepítéshez bősége növényanyaggal rendelkezett. A párás, szűrt napfényű környezet kialakításához több tucat fenyőfélét, tuját, tiszafát, babérmeggyet, buxusok, madárbirsek és borbolya félék tömegét ültette el. A sétautakat páfrányokkal, nárciszokkal, liliomokkal szegélyezte. A kialakult mikroklíma már alkalmas volt a rododendronok telepítésére.

Az államfő szavai szerint egy olyan egyszerű döntés, mint az, hogy elinduljunk az erdőbe kirándulni, sok fogyatékkal élő ember számára segítséget igénylő helyzetet jelent.
A látásukban vagy mozgásukban korlátozott vagy más fogyatékkal élők pontosan ismerik ezt az érzést - folytatta. Nem szánalomra van szükségük, hanem arra, hogy olyan környezet vegye őket körül, amely nem újabb és újabb akadályokat jelent, hanem abban segíti őket, hogy saját jogukon és erejükből boldogulni tudjanak - mondta.


Áder János hangsúlyozta: azt is észre kell vennünk, hogy ők mi mindent adtak és adnak nekünk méltóságukkal, alázattal megküzdött életükkel. Az akadálymentes ösvény szerény viszonzása és elismerése annak, amit emberi példájukkal és teljesítményükkel nyújtanak nekünk. A "varázskert" ezzel a sétánnyal még varázslatosabb lett, olyan hely, amelyet nemcsak egyedülálló természeti szépsége miatt zárhatunk a szívünkbe, hanem azért is, mert az emberi természet legszebb arcát képes megmutatni - jelentette ki.

 


V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: a Szombathelyi Erdészeti Zrt. beruházása egyedi és különleges, mégis jól illeszkedik az elmúlt évek fejlesztéseinek sorába. A gyarapodó erdőknek természeti értékeik, gazdasági hasznuk mellett a közjót kell szolgálniuk, az erdőknek egyre inkább a kikapcsolódás, a pihenés helyszínévé, terepévé kell válniuk - emelte ki.
A közjót szolgálta az erdészet akkor, amikor parkerdőket újított fel, erdei iskolák létesítését segítette, színpadot emelt egy pihenőhelyen, és akkor is, amikor az erdei kegyhelyek felújításával zarándokok ezreinek nyújtott még nagyobb elmélyülési lehetőséget a hitükben - mondta.

 


A nyolcszáz méter hosszú, akadálymentesített sétautat 26 millió forintos költséggel, saját forrásait felhasználva építette ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a Jeli Arborétumban. Az százhúsz centiméter széles, kerekesszékkel is járható út mentén huszonöt Braille-írással is ellátott tábla tájékoztatja a látássérülteket a karnyújtásnyira álló fákról és cserjékről.


Az arborétum előtti akadálymentesített parkolóktól különleges burkolattal ellátott járda vezet a pénztárakig, a mozgássérültek által is használható mosdókhoz és a főbejárathoz. A haladás irányát a vakok és a gyengén látók számára bordázott vezetősáv segíti, a sétaút végigjárásához pedig hangos idegenvezető eszköz nyújt segítséget német, angol és magyar nyelven.

 

Még több hír arborétumokról!

Cikkajánló