Síelj itthon! - Hazai sípályakörkép

Az utóbbi években, a technika fejlődésének és az igények növekedésének köszönhetően, már itthon is egyre magasabb színvonalú sí- és sportközpontokkal várják a téli sportok kedvelőit. Ha lesz elegendő hó, érdemes kipróbálni a hazai sípályákat, mert Magyarországon is remek síterepekre lelhetsz. Mutatjuk a szerintünk legjobbakat. 

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Ebele Bálint
siarena.hu
sipark.hu
Gulyás Attila
DunakanyarGO
visegradisipalya.hu
dr. Varga József
Facebook / Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhely
2018. december 12.

Az utóbbi években, a technika fejlődésének és az igények növekedésének köszönhetően, már itthon is egyre magasabb színvonalú sí- és sportközpontokkal várják a téli sportok kedvelőit. Ha lesz elegendő hó, érdemes kipróbálni a hazai sípályákat, mert Magyarországon is remek síterepekre lelhetsz. Mutatjuk a szerintünk legjobbakat. 

Intersport Síaréna, Eplény, Bakony

 

 

Az egyik legnagyobb és egyben legkorszerűbb hazai síközpontunk a Bakony déli részén, Veszprémtől alig 15 km-re, Eplény határában található. A síaréna több mint 7 km hosszú pályarendszerrel, 16 síútvonallal és egy sífutó pályával rendelkezik. Hazai viszonylatban az itteni pályák változatos lehetőségeket kínálnak mindenkinek, legyen szó akár kezdőről, akár profiról. Az eplényi az egyik olyan hazai síterep, ahol az évtizedes rutinnal rendelkezők sem unatkoznak 10 perc után, hanem egy kellemes napot is eltölthetnek. A freestyle kedvelői az ország legnagyobb snowparkjában - remek ugratók között - hódolhatnak szenvedélyüknek. A 8 sílift - köztük Magyarország első négyüléses felvonója -, valamint a mágneskártyás beléptetőrendszer sorban állás nélküli csúszásokat tesz lehetővé. A honlapon négy webkamerával élőben követheted nyomon a síaréna hóviszonyait.

 

 

Hasznos információk

Nyitvatartás

Hétfő-vasárnap: 10.00-19.00

Jegyárak
hétköznap - napijegy:
felnőtt: 8400 Ft/fő
diák/senior: 7500 Ft/fő
gyerek: 5900 Ft/fő
hétvégén - napijegy:
felnőtt: 9500 Ft/fő
diák/senior: 8500 Ft/fő
gyerek: 6900 Ft/fő
További kedvezményes síbérletárak a síaréna honlapján.

 

Mátraszentistván Sípark, Mátra

 

 

Három település egy síkomplexum a Magas-Mátrában. A közel 4 kilométeres szakaszon 10 pálya közül választhatsz. Izgalmas kanyarok a bevállalósoknak, szelíd lankák az óvatos duhajoknak és a kevésbé rutinosoknak, „libalegelő” a teljesen kezdőknek. Tányéros és csákányos felvonók mellett idéntől egy modern, négyszemélyes ülőlift is szállítja a síelőket. A hóbiztosságról, a pályák minőségéről és karbantartásáról hóágyúk, ratrakok gondoskodnak. Ha a síelés nem jönne be, itt a snowboardozást is kipróbálhatod. S ha ez sem elég? Akkor irány a hócsúszdapark, ahol hófánkkal - hómennyiségtől függetlenül - 130 méter hosszan pöröghetsz és csusszanhatsz le. Attól sem kell tartanod, hogy oktatás vagy felszerelés nélkül maradsz, mert a síparkban van síiskola és -kölcsönző, illetve a megpihenőknek egy alpesi hangulatú, rönkhütte, ami pont olyan, mint Ausztriában.

 

 

Hasznos információk
Nyitvatartás
Nappali sízés hétfőtől vasárnapig: 9.30-16.30; esti sízés péntek, szombat: 17.00-21.00
Jegyárak
Elő-/utószezon (12.01-12.22. és 03.16-04.01.):
Napijegy:
felnőtt: 5500 Ft/fő
diák/gyermek/senoir: 4000 Ft/fő
6 éves kor alatt: ingyenes
Főszezon (12.23-03.15.)
Napi jegy:
felnőtt: 7000 Ft/fő
diák/gyermek/senoir: 5000 Ft/fő
6 éves kor alatt: ingyenes
Bővebb információ és további kedvezményes síbérletárak a sípark honlapján.

 

 

 

Kékestető Sícentrum, Mátra

 

Magyarország legmagasabb pontja, a téli sportok emblematikus hazai helyszíne a Kékes (1014 m), amely megkerülhetetlen, ha síelésről beszélünk. Ha a hóviszonyok megengedik, a csúcsról két irányban kezdhetjük a lesiklást. Az 1,8 km-es, enyhe lejtésű Déli pálya a kezdők és a családosok számára ideális, míg a meredekebb, technikásabb északi oldal a haladóknak izgalmas. A hóágyúzott déli pályaszakaszon egy csákányos, két tányéros és egy tanulólift üzemel. Akik végigsiklanak a teljes pályahosszon a Veronika-rétig, azok innen síautóbuszokkal juthatnak vissza a hegytetőre. Érdekessége még a Déli pályának, hogy végig kivilágított, és minden szerdán, pénteken, szombaton éjszakai síelést tartanak rajta. Az északi oldal piros és fekete pályáihoz egy 600 méter hosszú csákányos felvonó szállítja a síelőket. Ezeket a pályákat csak akkor lehet használni, ha kellő mennyiségű természetes hó van rajtuk, amit már megfelelően lehet ratrakolni. Az északi oldalon természet- és környezetvédelmi okokból tilos a hóágyúzás. A sícentrum honlapján webkamerák felvételeivel győződhetünk meg az aktuális hóviszonyokról. 

 

 

Hasznos információk
Nyitvatartás
Hétfő-vasárnap: 9.00-16.30
Éjszakai síelés: szerda, szombat: 17.00-20.00; péntek: 17.00-21.00
Jegyárak
Délelőtt: felnőtt: 4500 Ft/fő; gyerek: 3500 Ft/fő
Délután: felnőtt: 4500 Ft/fő; gyerek: 3500 Ft/fő
Éjszakai: 4000 Ft/fő
1 napos bérlet: felnőtt: 6000 Ft/fő; gyerek: 4500 Ft/fő
2 napos bérlet: felnőtt: 10 500 Ft/fő; gyerek: 7000 Ft/fő
3 napos bérlet: felnőtt: 14 000 Ft/fő; gyerek: 10 000 Ft/fő
Bővebb információ a sícentrum honlapján.

 

Nagyvillám Sípálya, Visegrád

 

 

A családias hangulatú kis síterep - 9 felvonóval, egy piros, három kék pályával és a büfé teraszáról pazar kilátással a fellegvárra - a fővárostól alig több mint 40 kilométerre, Visegrádon található. A kellemesen lankás kék pályákat főként a kezdőknek ajánljuk, de megfelelő hóviszonyok között a felső piros pálya a gyakorlottabb síelőknek és snowboardosoknak is jelenthet kihívást. A pályarendszer nagy része felturbózható hóágyúkkal, és a korai sötétedés miatt a pályák kivilágítása is jelentősen növeli az élményfaktort. Aki pedig most kezdi az ismerkedést a téli sportokkal, vagy csiszolna egy kicsit a technikáján, az itt sí- és snowboardiskolába is beiratkozhat. Mielőtt elindulnánk a Nagy-Villámra, a honlapon érdemes tájékozódni a webkamera segítségével a pálya aktuális állapotáról.

 

 

Hasznos információk
Nyitvatartás
Hétfő-csütörtök, vasárnap: 9.00-21.00
Péntek-szombat: 9.00-22.00
Jegyárak
Sípálya használata felvonó nélkül:
Névre szóló jeggyel (hétfőtől péntekig): 1500 Ft/nap/fő
Névre szóló jeggyel (egyéb időszak): 2500 Ft/nap/fő
Bővebb és aktuális információk a Nagyvillám Sípálya honlapján.

 

Bánkút Sícentrum, Bükk

 

 

Az ország egyik legjelentősebb síterepe (a honlap állítása szerint a legnagyobb is), amely a Bükki Nemzeti Park területén helyezkedik el. Hét különböző nehézségű lesiklópályából és tanulópályából álló pályarendszere 800-970 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, ezért a hazai viszonyok között nem csoda, ha aránylag sokáig - akár decembertől márciusig - megmaradhat itt a hó. Négy tányéros, három tolókaros és egy szánkófelvonó biztosítja a folyamatos lesiklást a sícentrumban. Akiket nem lehet meggyőzni, hogy kipróbálják a síelést, azok a bánkúti szánkópályán száguldozhatnak kedvükre. Jó hóviszonyok között a sífutás három - 3,5; 5 és 8 km hosszú - kijelölt pályán okozhat derűs perceket a sportág rajongóinak. Indulás előtt sícentrum honlapján ajánlott webkamerával megnézni az aktuális hóhelyzetet.

 

 

Hasznos információk
Nyitvatartás
Minden nap 9.00-16.00; illetve arra az időjárási körülmények lehetőséget adnak, a nappali üzem kitolódhat 16.30 vagy 1700 óráig.
Jegyárak
Napijegy:
Felnőtt: 5500 Ft/fő
Diák/senoir jegy: 4500 Ft/fő
Gyerek: 3500 Ft/fő
Csoportos diák (legalább 10 fő): 2500 Ft
Aki nem kíván napijegyet vásárolni, felvonójegyet válthat, amellyel a tányéros felvonón (A, B, C, D) 4 menetet, a tolókaros (F, L) felvonón 5 menetet utazhat.
Felvonójegy: 1200 Ft
Senior felvonójegy: 900 Ft
Bővebb és aktuális információk pályákról, árakról, hóhelyzetről a bánkúti sícentrum oldalán.

 

Zemplén Kalandpark, Magas-hegy

 

A Zempléni-hegység négy évszakos „turistamágnese”, a Sátoraljaújhely fölött tornyosuló Magas-hegyen kialakított Zemplén Kalandpark, ahol a téli szezonban 11 hóágyúval hizlalják a havat a pályákon. Itt üzemel hazánk leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája is, amelyen legalább annyira jó lecsúszni nyáron, mint télen. A sportcentrumban a zimankós évszakban sem áll meg az élet, hiszen a síelésen kívül kipróbálhatjuk a hófánkozást és a szánkózást, de a korcsolyázók sem maradnak hoppon, mert az 1500 négyzetméteres görkorcsolyás placcot a hideg idő beálltával átalakítják műjégpályává. A Magas-hegy tetejére való feljutást jelentősen megkönnyíti az ország leghosszabb függőszékes libegője (1332 m), amelynek középállomása a sícentrumnál található. A régi síházban megnézhetjük Magyarország egyetlen símúzeumát. Az extrém élményekre vágyók pedig a felső állomáson bevállalhatják a zárt kabinos, illetve az átcsúszó kötélpályát is a Magas-hegy és a Szár-hegy között.

 

 

Hasznos információk
Nyitvatartás
Minden nap: 9.00-16.00
A Mászófal Központ, illetve a Jégcsarnok nyitvatartása:
Hétköznapokon: 9.00-16.00; hétvégén és ünnepnapokon: 9.00-19.00
Libegő teljes kör jegy 15.00 óráig váltható
Átcsúszó-és kabinos kötélpálya jegy 14.30-ig váltható
Jegyárak
Sípálya:
1 napos felnőtt: 4100 Ft/fő
1 napos gyerek: 3400 Ft/fő
Bérlet csak hétköznapokon
3 napos felnőtt: 10 200 Ft/fő
3 napos gyerek: 8 800 Ft/fő
4 napos felnőtt: 13 300 Ft/fő
4 napos gyerek: 11 200 Ft/fő
5 napos felnőtt: 16 900 Ft/fő
5 napos gyerek: 14 100 Ft/fő
Hétvégi felnőtt (szombat-vasárnap): 7700 Ft/fő
Hétvégi gyerek (szombat-vasárnap): 6300 Ft/fő
Bővebb és aktuális információk pályákról, kedvezményekről, árakról, hóhelyzetről a Zemplén Kalandpark honlapján.

Mindig friss hírek és érdekességek a hazai síelésről: www.sieljitthon.hu

 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló