Sikeres volt az országos cserkésznap a Városligetben

Közel háromezer cserkész és több ezer civil érdeklődő vett részt április 26-án az Országos Cserkésznap ifjúsági és családi programjain Budapesten, a Városligetben.

Szerző:
forrás: Magyar Cserkészszövetség
Fotó:
Magyar Cserkészszövetség
2014. május 9.

Közel háromezer cserkész és több ezer civil érdeklődő vett részt április 26-án az Országos Cserkésznap ifjúsági és családi programjain Budapesten, a Városligetben.

A nagyszabású rendezvénnyel a szervezők a kisközösségekhez való tartozás örömét és lehetőségét mutatták meg. Ma köztudottan kevés szervezet biztosít a gyerekek számára megfelelő teret a közösségi életre, a fiatalok életre való felnőtté válására. A cserkészet célja, hogy a fiatalok közösségeken keresztül sajátítsák el a társas kapcsolatok szabályait, átérezzék és a foglalkozások révén megtapasztalják a közösségi élet örömét és fontosságát. A cserkészek a közösség által tanulják meg, hogyan teremtsék meg a lélek, az érzelem, az értelem, a társas viszonyok és a test harmonikus egységét.

 

 

Az ország vidéki, köztük számos kistelepülésén működő cserkészcsapatából közel 1400 cserkész érkezett. Számuk a cserkészet közösségi nevelési ereje mellett jól mutatja, hogy a mozgalom képes a kistelepüléseken élő, olykor elszigetelt fiatalokat is megszólítva, a helyi kisközösségeket az országos egész részévé tenni.

A rendezvény résztvevői a szórakoztató és ügyességi játékok mellett megismerkedhettek a cserkészek  különleges szakágaival, közöttük a regös-, vízi-, ejtőernyős-, és kerékpáros cserkészekkel is. A Városligetben állították fel Magyarországon elsőként az ún. BagJump, az óriás ugrálót is. A városligeti programokkal párhuzamosan a főváros további 12 pontján külön eseményeket szerveztek a cserkészeknek, akik ellátogathattak Öveges professzor és a MÁV mozdonyjavító műhelyébe. Ingyenes és kedvezményes múzeumlátogatásokon vettek részt a Szépművészeti, a Közlekedési és az Iparművészeti Múzeumban, a Terror Házában, az Országház látogató központjában, valamint a Mátyás-templomban.

 


Ezen a napon a cserkészek kedvezménnyel mehettek be a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is, a helyszínekre pedig ingyenesen utazhattak a BKK járatain. A Naplás-tónál svédpálya és tájékozódási futás, a Mátyás-hegyi barlangban barlangászat várta a mozgalom tagjait. A napot esti városnézés és Underground túra zárta.
 

 

Cikkajánló