Sok okosság az oknyomozó ökológusok nyílt napján

A méhekről, az ugróvillásokról, az invazív rákokról, a dunavirágokról, folyóink, erdeink ökológiájáról tudhattak meg sok új információt azok, akik ellátogattak a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Duna-kutató Intézetébe.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2016. november 24.

A méhekről, az ugróvillásokról, az invazív rákokról, a dunavirágokról, folyóink, erdeink ökológiájáról tudhattak meg sok új információt azok, akik ellátogattak a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Duna-kutató Intézetébe.

Szinte már kellemetlenül éreztem magam néhány perccel azt követően, hogy beléptem a Karolina út 29-ben tartott nyílt napra, mert egyszerre csinos és okos, felkészült, ifjú tudóshölgyek, doktoranduszok vittek egyik laborból a másikba. Zavarodottságomon csak az segített, hogy láttam, ez a jól szervezett kíséret és a nagyon kedves fogadtatás nemcsak nekem, újságírónak járt ezen a napon a Duna-kutató Intézetben, hanem mindenkinek, aki érdeklődőként eljött a rendezvényre.

 

 


Az udvaron ismerkedhettünk a mintavételezés titkaival, eszközeivel

 

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE
Minden év novemberében szervezi meg az Akadémia ezt az egész hónapon át tartó rendezvénysorozatot. Ilyenkor számos MTA-helyszínen van előadóülés, nyílt nap, szakmai és ismeretterjesztő előadássorozat.
Bővebben itt olvashatsz róla.

 

Az udvaron lelkes munkatársak mutatták meg a hajóflottát és annak felszerelését, amellyel hazánk legnagyobb folyójának élővilágát kutatják. Egyes eszközök használatához igencsak kimunkált izmokra van szükség. Még a szárazföldön is nehéz volt megemelni azt a fémből készült mederkotrót, amellyel a Duna medréből tudnak mintát venni.

 

A pásztázó elektronmikroszkóp mindenkit elkápráztatott. Sok diák jelezte, hogy ilyet kér karácsonyra, de a készülék árából két nagy házat is lehetne venni, meg a Jézuska is nehezen bírná el a hatalmas berendezést, a fa alá sem férne be. A vákuumban készült felvételek valóban csodálatosak. A kovaalgák, a növények apró sejtjei pedig szokatlan, sőt zavarba ejtő formavilágot tártak elénk. Egyik egy kiterített szárnyas betétre emlékeztetett. Mivel épp nem voltak kiskorúak a teremben, kedves segítőm rögtön megmutatta az iskolai csoportok elől kicenzúrázott felvételeket. Hát, valóban csodálatos analógiák vannak a természetben.

 

Ez nem egy papírtányér, hanem egy jóképű kovaalga


A könyvtárban hét előadást is tartottak, közérthetően, főleg olyan témákról, amelyek sokakat foglalkoztattak, vagy felkeltették az érdeklődésüket. Nekem az ökológiai csapdaként működő, kivilágított hidakról szóló előadást sikerült elcsípnem, amely egy lelkes csapat eredményes munkáját mutatta be. Az éjszaka csillogó aszfaltot víznek vélő, az útra tömegesen petéző dunavirágok megmentését a híd alá szerelt fénykapukkal biztosítanák az ökológusok.

 

 Életre szóló élmény kinagyítva látni a vizek élővilágát

 

A tihanyi kutatóközpont
A három intézetet (Balatoni Limnológiai Intézet, Duna-kutató Intézet, Ökológiai és Botanikai Intézet), valamint a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet magában foglaló kutatóközpont székhelye Tihanyban van. Fő célkitűzésük, hogy hazai kutatási hagyományokra épülve a nemzetközi kutatási térben is eredményeket mutassanak fel, de a közjó szolgálatában a jövőnkért is sokat dolgoznak a központ munkatársai.
Honlap: http://www.okologia.mta.hu
 

Az előadásokon túl érdekes filmekkel is megmozgatták a látogatók fantáziáját. Az egyik mozgóképes alkotás például egy bérház mellett keletkezett pocsolya élővilágát mutatta be.

 

Invazív növények termései


Az interaktív foglalkozásokon sok kérdés, sok válasz született. Jómagam főleg az invazív fajokról faggattam az ökológiai és botanikai intézet munkatársát. Az akác problematikáját is lezárta bennem a szakember: "Nem őshonos, de van olyan hely, ahol lehet létjogosultsága." Ezernyi termés és levél az asztalon. Sokat felismerünk, de néhánynak a nevét itt jegyezzük meg. Hasznos tudás.

 

A Nemzeti Botanikus Kert is eljött Vácrátótról

 

Pár szót sikerül az intézmény igazgatójával, Engloner Attilával is váltanom. Megtudtam, hogy több budai és vidéki iskolából is eljöttek a gimnazisták az egész napos biológiaórára. Remélhetőleg közöttük voltak azok is, akik most választanak pályát, és ők lesznek majd a jövő ökológusai, kutatói.

 

"A rákbefőtt szavatosságának ellenőrzése" 

 

Jó gourmand-ként a nyugatról rendkívül gyorsan terjedő, folyami rákunkat biológiai hadviseléssel is kipusztító jelző rákot gusztálom. Finom alkoholba van beáztatva. Így azért nem fogyasztanám el, de bizonyos részeit megfelelően elkészítve biztos fenséges csemegeként eszegetném. Egy ifjú szervező a lelkesedésemet táplálja. Állítólag már létezik olyan civil mozgalom, amely az invazív fajok felfalását tűzte ki céljául.

Már keresem velük a kapcsolatot. 

 

Kapcsolódó cikkek:

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

Új kullancsfajt fedeztek fel magyar kutatók
Megmenthetjük a bolygót, a kérdés az, van-e rá időnk
 

Cikkajánló