Sopron mindent tud

Ha azt mondom: Sopron, te azt mondod: VOLT Fesztivál, ő azt mondja: Gyógygödör, ti azt mondjátok: Lövérek, ők azt mondják: Fertő tó, mi azt mondjuk: tökéletes célpont.

Szerző:
Széki Gabriella
Fotó:
Széki Gabriella
Lövér Hotel
2015. június 17.

Ha azt mondom: Sopron, te azt mondod: VOLT Fesztivál, ő azt mondja: Gyógygödör, ti azt mondjátok: Lövérek, ők azt mondják: Fertő tó, mi azt mondjuk: tökéletes célpont.

Bakancs és wellness

Hazánknak - mérete ellenére - számos olyan része van, ahová az év bármely napján érdemes elmenni, mert mindent lehet csinálni. Azt gondolom, hogy a fővárosból egy sima wellnesshotelért már nem kell közel 200 km-t utazni, egy jó borvidékért már majdnem, egy szép túraútvonalért szívesen, egy határok nélküli bringázásért talán, Közép-Európa harmadik legnagyobb taváért igen, egy őrületesen jó fesztiválért komoly eséllyel, mindezekért együtt pedig mindenképp. Sopronban mindez együtt van, és megannyi más is, ami ahhoz kell, hogy jól teljen a szabadidő, és kellemes élmények maradjanak emlékül.

 

A Lövér Hotel madártávlatból 

 

Sopron - természetjáróknak

Hegyvidéki turistautakból mind a négy szín és egy tematikus út adja a választékot. A kék sáv 25 km (SH1811), a piros sáv 31 km (SH181821), a zöld sáv 12,5 km (SH1831-1), a sárga sáv 10,4 km (SH1841), a ciklámen pedig 8 km túraélményt kínál.

Soproni messzelátók néven jelvényszerző mozgalom is van, melynek során a Soproni-hegység 16 kilátóját kell felkeresni az igazolófüzettel. Mindenképp olyan túrát tervezzünk, ami érinti a Károly-kilátót, ahonnan nem csak a panoráma gyönyörű, maga az épület is élmény. A felnőtt belépő ára 400 Ft, cserébe ingyen használhatjuk a mellékhelyiséget. Naponta 9-20 óráig tart nyitva.

 

A Károly-kilátó és a Ciklámen tanösvény


Ha a ciklámeneket virágzás közben szeretnénk látni, akkor május közepétől június közepéig járjuk végig a tematikus utat. Növeli a ciklámen felfedezés esélyét, ha vezetett túrára nevezünk be, ezekről itt találunk aktuális információkat.

 

Sopron - kerékpárosoknak

Kiválóan kiépített kerékpárutakat kínál a hűség városa azoknak is, akik a keményebb terepeket kedvelik, és az alkalmi, wellness bicikliseknek is, akiket nem tesznek boldoggá az emelkedők. Számos lehetőség van bérlésre, így az sem nagy gond, ha otthon maradt a járgány.

Ha nem elég a városi kerékpározás, közepes nehézséggel eltekerhetünk egészen az Alpokalja ciklámenes völgyeihez (31 km), vagy bevállalhatjuk könnyű terepen, biztonságos kerékpárúton a 130 km-es „Világörökség” túrát a Fertő tó körül. Ez szervezetten keddi és csütörtöki napokon indul, ára 4000 Ft/fő, mely tartalmazza a kerékpárkölcsönzést is (soproniseta.hu).

 

A Fertő tó közelében lévő sípálya nyáron is szép panorámával hívogat

 

Sopron - kirándulóknak

Kellemes, néhányórás, koordinált elfoglaltságot ígér alkalmi kirándulók számára az ismeretterjesztő erdei séta, melyet Viktor, a hihetetlen tudású, kellemes humorú fiatal erdőmérnök vezet. Megtekinthetjük vele Sopron zöld szigeteit, a Taródi-várat, a kelták útját, sziesztázhatunk vele a Lövérekben, de éjszakai túrát is vállal. A program hosszától és a jelentkezők számától függően 1700-2800 Ft a személyi kíséret ára, de ha szeretnénk, elvisz minket a Vasfüggöny kerékpártúrára vagy Liszt Ferenc szülőházához.

 

Erdei séta Viktorral


Júniusban áfonyaszüretre, szentjánosbogarak esti nászára, ősszel gesztenyézni. Gyerekekkel és idősebb családtagokkal is kiváló program, tempóját és nehézségét tekintve kímélő, élvezeti értéke viszont teljes.

 

Sopron - városlátogatóknak

Ezen nincs mit nagyarázni, a város kultúrája, történelme, építészete, hihetetlen épségnek örvendő, szinte láthatatlan belső várfala mindenki számára ismert. Ha úgy döntünk, hogy ennél sokkal többet szeretnénk megtudni, akkor Vránich tanár úr nem kímél minket, és még ha szakad is az eső, elmondja és megmutatja még azt is, amit nem akarunk látni. Mégis érdemes őt választani idegenvezetőnek. Például soha nem vettem volna észre magamtól az ország legkisebb órás boltját.

 

A belső várfal és az aprócska órásbolt

 

Sopron - borkedvelőknek

Ha éppen nincs kirakodóvásáros borünnep, akkor is 19 pincészet vár bennünket a Kékfrankos fővárosában. Egyik legrégebbi történelmi borvidékünk. Elsősorban a kék szőlőfajtákról ismert (kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, zweigelt), a fehérek közül az itthon viszonylag kevésbé népszerű zöld veltelinit érdemes megkóstolni a nyári hónapokban, amikor nem kívánjuk a testesebb borokat. Taschner vöröseit nem szabad kihagyni, de érdemes belekortyolni Jandl, Töltl és a Pálos pince boraiba, megvizsgálni Pfneiszl bio verzióját, vagy a 30 hektáron itt gazdálkodó osztrák Franz Weininger specialitásait.

Sopron - fesztiválozóknak

Az egyik legszimpatikusabb multikulturális fesztivál a VOLT, 22 éve rendezik Sopronban, a Lövér campingben. Óriási rendezvény, néha esővel, sárral, gumicsizmával vagy épp naptejjel. Július első hetében 70-80 000 látogató érkezik ide, ez több, mint a város állandó lakosainak száma. Gyönyörű helyszínen, az 1 négyzetméterre jutó zenészek száma a csúcson, mert aki nem lép fel, az is a VOLTon van.

Sopron - szomszédolóknak
Legyen akár egy jó kis shoppingolás vagy téli sízés, esetleg óriás élményfürdőzés a cél, ennél közelebb már nem lehetnénk Ausztriához. Az ingázás nem kihívás kerékpárral sem, télen pedig olcsóbb itt megszállni, és átjárni csúszni. Tökéletes kombó.

 



Sopron - kényelmeseknek

Mi a Lövér Hotelre voksoltunk idén, mert pont az erdő széles van, minden túraútvonal itt találkozik, csicseregnek a madarak, kiváló a konyha, és ha kellemetlen az idő, akkor a wellnessrészleg tökéletes alternatíva a kikapcsolódásra. Előtte áll meg az 1-es és 2-es busz, így ha leszaladnánk a belvárosba borozgatni, nem kell valakinek önmegtartóztatnia magát, vagy taxit hívni. A buszvezetőnél 390 forintért megvásárolhatjuk a jegyet visszafelé, mivel a szálloda a busz végállomása, néhány pohár bor után sem kihívás a megfelelő helyen leszállni.

 

 

Amit nem gondolnál a Hotel lövérről

- különleges akcióikban 7700 forintért is kínál szállást, bővített félpanzióval. Ha érdekel, katt ide.
- 180 erdőre, parkra néző szobája van
- a recepción benevezhetsz a vezetett túrákra
- bővített félpanziójába ebédidőben kétféle levest is kínálnak, ami mellé 450 forintért palacsintát vagy somlói galuskát is kérhetsz
- tapasztalt, masszív, nem fiatal masszőr nénik teszik rendbe elnyűtt testedet, ha erre van igényed
- Sóbarlangja hangulatvilágítással és relaxációs hanghatásokkal (a természet hangjai tenger, szél, eső, madarak, stb.) igyekszik ellazítani a vendégeket. És ami a legfontosabb: igazi sóbarlang a szó mindkét értelmében - ellentétben a legtöbb helyen üzemeltetett sószobáktól.

 

 

 

 




 

 

Cikkajánló