Barlangi kalandtúrák indulnak Aggteleken és környékén

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság speciális túráin sok év kihagyás után vehetnek részt újra az érdeklődők. Ha izgalmas kalandokra vágysz, érdekel a barlangok világa, és letérnél a kiépített, kényelmes utakról, akkor itt a lehetőség.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
anp.hu
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. szeptember 6.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság speciális túráin sok év kihagyás után vehetnek részt újra az érdeklődők. Ha izgalmas kalandokra vágysz, érdekel a barlangok világa, és letérnél a kiépített, kényelmes utakról, akkor itt a lehetőség.

A Baradla-barlangban elérhető Hosszútúra a legkönnyebben teljesíthető kalandtúra a sorban. A résztvevők a Baradla Aggtelektől Jósvafőig tartó főágát ismerhetik meg 7 km hosszan. A kiépítetlen szakaszon hidak, lépcsők segítik a közlekedést. A túra időtartama 4-5 óra. Online jelentkezés itt.

A Retek-ági túra a Hosszútúra útvonalán vezet a Retek-ág 1250 méteres szakaszával kiegészülve. Ennek során megcsodálhatod többek között a névadó, retek formájú cseppköveket. A túrát azoknak ajánlják, akik nem bánják, hogy az év nagy részében a járatban vízben lehet közlekedni. Az 5-6 órás túra hossza 9 km. Bővebb infó és jelentkezés ide kattintva.

Ha egy rövid és közepes nehézségű barlangtúrát keresel, akkor irány a Bódva-folyó mentén elterülő Esztramos-hegy, ahol a karsztvidék egy látványos, sokszínű kiépített barlangja található. Borsóköveket, cseppkőlefolyásokat, szalmacseppköveket, szegfűkalcitokat kristálytiszta tavakat csodálhatsz meg a különleges helyszínen a Rákóczi-túrán. Infó itt.

A rövid, de annál izgalmasabb szakaszon a Bódvarákó melletti Földvári-barlangban rengetegféle cseppkövet és más, érdekes és változatos formájú képződményeket vehetsz szemügyre. A túra egyórás, közepes nehézségű. Részletek ide kattintva.

Ha jó kondiban érzed magad, és nem vagy mászókészség híján, irány a különleges Kossuth-barlang, ahol érdekes eróziós formakincsekkel találkozhatsz, és szálkőoszlopok, tarajok mellett halad az utad. Az 1,2 km-es túra időtartama 3 óra. Gumicsizma és váltóruha szükséges. Még több infó itt.

A Meteor-barlangban vezető túra a legnehezebb mind közül. A barlang bejáratát Bódvaszilas mellett, az Alsó-hegyen találod. Odabent csak kúszva-mászva, aknákba szerelt létrákon keresztül lehet haladni, cserébe változatos cseppkőképződményekben gyönyörködhetsz. A túra extrém, 3-5 órát vesz igénybe. Bővebben itt.

Cikkajánló