Suli a Dinnyési Fertő peremén - A Pelikán-Ház Erdei Iskola

Seregélyes történelme a római korig nyúlik vissza, ám nem csak ezért érdekes. Itt található a Pelikán-Ház Erdei Iskola, amely azzal tűnik ki a természetszeretetre nevelő intézmények sorából, hogy súlyosan beteg gyerekek táboroztatására is lehetőséget nyújt.

Szerző:
Hidvégi Brigi (pelikanhaz.hu)
Fotó:
Seregélyesi Általános Iskola Alapítványa
Gulyás Attila
2014. szeptember 9.

Seregélyes történelme a római korig nyúlik vissza, ám nem csak ezért érdekes. Itt található a Pelikán-Ház Erdei Iskola, amely azzal tűnik ki a természetszeretetre nevelő intézmények sorából, hogy súlyosan beteg gyerekek táboroztatására is lehetőséget nyújt.

A Pelikán-Ház Erdei Iskolának a Fejér megyében található Seregélyes nagyközség ad otthont. Az intézmény a Dinnyési Fertő peremén helyezkedik el, így itt rendkívül jó alkalom nyílik a madármegfigyelésre. A közelben számos védett terület található, többek között a Velencei Madárrezervátum, ahol nagy kócsag, barna rétihéja, búbosvöcsök és kanalasgém is él. Az erdei iskola látogatói rövid úton elérhetik a Pákozdi Ingóköveket, a gyurgyalagtelepeket és a pázmándi kvarcitsziklákat is.

 

 

A főépület


A 60 fő befogadására képes erdei iskola teljes mértékben akadálymentesített, és hatalmas, egy hektáros park tartozik hozzá foci- és röplabdapályával. Az intézmény programjának szerves részét képezik a kézműves programok. Lehetőség nyílik kosárfonásra, agyagozásra, papírmerítésre, sőt, csipkeverésre is. A gyerekek megtanulhatnak egyszerű térképet készíteni, tájékozódni az éjszakai égbolton, emellett talaj- és vízvizsgálati gyakorlatokon vehetnek részt.

 

 

A környék látnivalói akár lovaskocsival is bejárhatók


A szervezők igen széles palettáról szemezgethetnek: számos egyéb tevékenység mellett lovaglás, kenuzás, barlangászat, kerékpártúra, lovaskocsizás, madárgyűrűzés, valamint ásványhatározás színesítik az erdei iskola repertoárját. Túrákra és kultúrprogramokra is bőven van lehetőség, például a Velencei-hegységben, a Vértesben, Várpalotán és Gánton. A gyerekek ellátogathatnak a Sárvízvölgyi Tájvédelmi Körzetbe vagy a Pákozd-Sukorói Arborétumba, de megnézhetik Fejér megye kastélyait is. A kíváncsi lurkók testközelből, játszva tanulhatnak a Keleti-Bakony élővilágáról, a barlangokról, a Velencei-tó és a Dinnyési-fertő madárvilágáról, vagy akár a kőzetekről és a vízellátásról.

 

 

 Dinnyési fertő, a dinnyési madárfigyelő toronyból


A Pelikán-Ház példaértékű programja a daganatos betegségben, leukémiában szenvedő, valamint a már gyógyulófélben lévő gyerekek táboroztatása. A felajánlások, illetve az önkéntes mentőápolók, nővérek, orvosok és civilek révén megvalósuló projekt kitűnő rehabilitációs tevékenységeket vonultat fel, és örök élményekkel ajándékozza meg az ország minden részéből érkező ifjoncokat. Csakúgy, mint egészséges társaik, ők is kipróbálhatják az íjászkodást, a lovaglást, a bobozást, a vízi sportokat, kirándulhatnak és sportfoglalkozások is várják őket. Dr. Garami Miklós, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekkórház onkológiai osztályának főorvosa így vélekedett az erdei iskoláról: „A daganatos gyermekeknek lehetőséget teremt arra, hogy sikeresen és legfőképp aktívan vegyenek részt az eseményekben épp úgy, mint hétköznapokon egészséges társaik. Itt nem közösítik ki őket, nem bátortalanodnak el azért, mert gyengébbek, sőt! Itt mindenki lehet sztár.”

 

Bővebb információt az erdei iskola weboldalán találsz.

 

 

Nyolcágyas szoba

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Tájház, falusi túra, városnézés, védett területek látogatása, strandolás
- Lovaskocsizás
- Bográcsozás
- Sportprogramok (foci, ping-pong, röplabda)
- Akadálymentesített útvonalak
- 60 férőhely (7 x 8, 2 x 2 ágyas szobák)
 
 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Csuhézás, agyagozás, kosárfonás, szövés, csipkeverés, papírmerítés, szárazvirág kötészet, egyéb kézműves programok
- Térképkészítés, rovarcsapdázás, fajismeret, zuzmótérkép készítése, természetfotózás, tájékozódás az éjszakai égbolton, talaj- és vízvizsgálati gyakorlat
- Madármegfigyelés, madárgyűrűzés, gombaismeret, ásványhatározás
- Barlangászat, kenuzás, lovaglás, kerékpártúra

 

 

Elérhetőség
A Pelikán-ház koordinátái: É 47,14647° K 18,57424°
Ferencz Klára (civil szervező)
+36-30-6769834
info@pelikanhaz.hu

 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod.

Cikkajánló