Súlyos pénzbüntetéssel sújthatják a krókuszpusztítókat

Nagyon menő egy szelfi a krókusztenger közepéről, ám egyben nagyon drága is lehet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
magas-tatra.info
2022. április 25.

Nagyon menő egy szelfi a krókusztenger közepéről, ám egyben nagyon drága is lehet.

A krókuszok általában április végén bújnak elő a Tátrában. A lengyel Tátra Nemzeti Park területén a Chochołowi-völgyben, a Kościelisko-völgyben, az Alsó erdei úton vagy a Kalata-réten találkozhatunk velük, de – hívja fel a magas-tatra.info a figyelmet – vigyáznunk kell, mert a taposás, rongálás, leszakítás pénzbírsággal járhat.

Paweł Czarnecki, a jogtudományok doktora, a Jagelló Egyetem Büntetőjogi Tanszékének egyetemi tanára hangsúlyozza, hogy a fenti cselekmények törvénysértésnek számítanak. Ha valaki közterületen elültetett krókuszokat rongál, akkor akár 1000 PLN-ig terjedő pénzbírsággal büntethető, ami kb. 80 000 Ft-nak felel meg. A 2004-es természetvédelmi törvény pedig a nemzeti parkokban, természetvédelmi területeken, tájparkokban, védett tájparki területeken, tájvédelmi körzetekben, Natura 2000 területeken előforduló krókuszállományokat védi. „A szabálysértési törvénykönyv általános rendelkezései szerint a szabadságvesztés büntetés 5 naptól 30 napig tarthat, és 20-tól 5000 PLN-ig terjedő pénzbírságot szabnak ki” – nyilatkozta az ügyvéd.

A természetet egyéb törvényi paragrafusok is védik Lengyelországban, melyek szerint 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a faji védelem alatt álló növények, állatok, gombák jelentős pusztítása.

Cikkajánló