Idén tavasszal elmaradhat a lila krókuszmezők látványa a Tátrában

A tömeges krókuszvirágzásra és az egybefüggő lila virágszőnyeg pompás látványára idén valószínűleg nem lehet számítani a Tátrában. Ennek egyik fő oka az elhúzódó tél a hegyekben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info
2021. április 27.

A tömeges krókuszvirágzásra és az egybefüggő lila virágszőnyeg pompás látványára idén valószínűleg nem lehet számítani a Tátrában. Ennek egyik fő oka az elhúzódó tél a hegyekben.

A krókuszvirágzás csúcsának nincs rögzített dátuma a naptárban. Először a Havasalján (Podhale) jelennek meg ezek a virágok, és csak egy bizonyos időt követően a Tátrában – olvasható a magas-tatra.info weboldalán.

Előfordult olyan év, amikor a Tátra lengyel részén található Chochołowi-tisztáson (Polana Chochołowska) vagy a Kalata-réten (Polana Kalatówki) már március végén megcsodálhattuk a lila virágszőnyeget. Idén azonban ez a csodás látvány elképzelhető, hogy elmarad, mivel az elhúzódó tél és a havazás ezt nem teszi lehetővé. Míg Zakopane és Poronin környékén már kinyíltak a krókuszok, addig a hegyekben még alig kezdtek csak áttörni a hótakarón, amikor egy újabb havazás pillanatok alatt betakarta őket.

A Chochołowi-tisztást most hó borítja, még jó néhány napba beletelik, mire teljesen elolvad, és megjelennek a krókuszok. Lehetséges, hogy erre csak május elején kerül sor, de ezen a tavaszon nehéz tipikus „virágzási csúcsról” beszélni. A természetvédők azon a véleményen vannak, hogy idén nem lehet hatalmas lila virágmezőkre számítani – írja a portál.

Ha idén nem is gyönyörködhetünk személyesen a tátrai lila virágtengerben, egy tavalyi videó segítségével felidézhetjük a virágzó krókuszokat. Lengyelül tudók előnyben.

Kárpáti sáfrány

Ez a nősziromfélék családjába tartozó növény nem csak a Tátrában nő, a Kárpátok és a Balkán-hegység virága, hegyvidéki, alhavasi réteken, legelőkön, üde lombhullató erdőkben fordul elő. Magyarországon az Észak-Alföldön találkozhatunk a kárpáti sáfránnyal (Crocus heuffelianus). Itthon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Tölcsérszerű, lila virága február-március környékén kezd kinyílni. 10-20 centiméter magasra nő meg.


Cikkajánló