Tudástár

Süvöltő, a melankolikus énekes

Magyarország ornitofaunájának emblematikus madarai közé tartozik a más fajokkal gyakorlatilag összetéveszthetetlen, főként fenyvesekben és elegyes erdők fenyőcsoportjaiban költő, szelíd természetű süvöltő, amely jellegzetes, bánatosnak tűnő füttyögetése, illetve vontatott, fuvolázó éneke miatt kapta különös, ám annál találóbb nevét.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Shutterstock
2015. szeptember 28.

Magyarország ornitofaunájának emblematikus madarai közé tartozik a más fajokkal gyakorlatilag összetéveszthetetlen, főként fenyvesekben és elegyes erdők fenyőcsoportjaiban költő, szelíd természetű süvöltő, amely jellegzetes, bánatosnak tűnő füttyögetése, illetve vontatott, fuvolázó éneke miatt kapta különös, ám annál találóbb nevét.

A verébalakúak, avagy énekesmadár-alakúak (Passeriformes) rendjének pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) elterjedési területe Nyugat-Európa partjaitól Kamcsatkáig, Japánig húzódik. Alfajainak számát illetően ma sem teljes az egyetértés a kutatók között. A törzsalak Eurázsia északi területein, Skandináviától Kelet-Szibériáig fordul elő. Egyes populációi állandók, mások rövid, esetenként hosszú távú vonulók, többségük azonban úgynevezett részleges vonuló.

 

cikk01(2).jpg


Hazánkban az Alpokalján (Soproni- és Kőszegi-hegység, Felső-Őrség-Vasi-Hegyhát), az Észak-magyarországi-középhegységben (Mátra- és Bükk-vidék, Zempléni-hegység) és a Medves-vidéken költ. Magyarországi fészkelőállománya 200-300 párt számlál a becslések szerint. Szeptembertől április elejéig ugyanakkor igen gyakori, csapatos téli vendég - az év ezen szakában a magashegységi, valamint az északi költőállományok délre vonulnak, hogy a zord időszakot a Kárpát-medencében töltsék.


Zömök alkatú, vastag nyakú, nagy fejű, rövid, tömpe, ugyanakkor erőteljes csőrű madár. Testhossza 15-17 centiméter, testtömege 25-38 gramm. Szárnya és farka viszonylag hosszú. Karakterisztikus farcsíkja fehér színű, széles szárnycsíkja piszkosfehér. A kifejlett, végleges tollruhát viselő egyedek fejteteje és farka fekete. A nemek megkülönböztetése az alsótest színe alapján a legegyszerűbb: a hímeké rózsaszínes piros, a nőstényeké pedig szürkés sárgásbarna.

 

cikk02(4).jpg


Május és július között rendszerint kétszer költ. A 2-5 méteres magasságban épített, alaposan álcázott fészekbe 5-6 tojást rak a tojó. A kéthetes kotlást követően kikelő fiókákat közösen etetik a szülők. Az apróságok „étlapján” kulcsszerepet töltenek be a különféle rovarok és pókok. A felnőtt madarak a legkülönfélébb növényi táplálékokat fogyasztják. Különösen kedvelik a fagyal bogyóját és a juharfajok termését, illetve magját.

Cikkünk a Turista Magazin 2015. februári számában jelent meg.

 

Kiemelt oltalom

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 25 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e pompás madár - besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.
 

 

 

 

Cikkajánló