Szabadon engedték a télen megtalált, legyengült denevéreket

A korábban Kecskemétről és Budapestről mentett denevérek eddig a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjának gondozásában álltak, most megerősödtek, így szabadon engedhették őket a szakemberek.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 14.

A korábban Kecskemétről és Budapestről mentett denevérek eddig a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjának gondozásában álltak, most megerősödtek, így szabadon engedhették őket a szakemberek.

Az öt rőt koraidenevért a tél folyamán legyengülve, rossz állapotban, az utcán heverve találták meg járókelők – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) honlapja. Az esettel kapcsolatban Nagy Ágnes Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársa, hangsúlyozta, hogy a telelésükben megzavart állatok sorsa az emberektől függ, túlélésük szempontjából kulcsfontosságú, hogy mihamarabb a megfelelő kezekbe kerüljenek.

A mentőhelyen megerősödött példányokat egy tiszaugi denevértoronyban engedték szabadon.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 14 mesterséges telelőhely, ún. denevértorony van.

Ezekben az építményekben több száz denevér telelhet biztonságosan, és a tornyok a szaporodásukhoz is megfelelő körülményeket biztosítanak. Ez utóbbi azért is fontos, mert hamarosan érkezik a denevérek ellési ideje.

A denevéreknél a párzás nyár végén történik, de a petesejt csak tavasszal termékenyül meg, a hímivarsejtek ugyanis beágyazódnak a méhfalba, és itt várják a tavaszt, hogy a vemhesség és az utódnevelés idején ideálisak legyenek a körülmények. A kölykök tavasz végén-nyár elején születnek meg, és egy ideig még az anyák magukon hordozzák azokat. A kis denevérek egy hónaposan már röpképesek és vadásznak is, de az ivarérettséget csak másfél-két évesen érik el.

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) hazánk leggyakoribb denevérfaja. Az erdőkben és a településeken egyaránt megtalálható. Tömeges lehet az előfordulása a panelházak hasadékaiban, régebbi épületek tetőszerkezetében.

A denevérek elképesztő mennyiségű szúnyogot és egyéb repülő rovart zsákmányolnak. Egy denevér egy éjszaka során akár ezer szúnyogot is elfogyaszt.

A rőt koraidenevérek kifejezetten kedvelik a nagyobb bogarakat is, például a különböző cserebogarakat.

Hazánkban élő 28 denevérfaj mindegyike védett. A KNPI arra kér mindenkit, ha valaki épületbontás, felújítás, szerelés vagy korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkan, mindenképpen értesítse az illetékes nemzetipark-igazgatóságot, hogy időben tudjanak segíteni az állatokon.

Cikkajánló