Szabadon engedték az állatkert mentettjeit

Kuvikok, vörös vércsék és egy csapat törpedenevér élvezheti újra a szabad életet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Albert László / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. szeptember 8.

Kuvikok, vörös vércsék és egy csapat törpedenevér élvezheti újra a szabad életet.

Talán egy kicsit kevésbé közismert, de a Fővárosi Állat- és Növénykertben nemcsak bemutatják az állatokat, hanem egy Vadállatmentő Központ is működik. Évente több száz állatot (legnagyobb számban madarakat) hoznak be ide. A cél, hogy meggyógyítsák és újra képessé tegyék őket a szabad életre. Vagy megkeresik a számukra megfelelő élőhelyet, vagy pedig ott engedik el őket újra, ahonnan bekerültek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósághoz rendszeresen érkeznek az állatkertből gyógyult példányok: most például három kuvikot, hat vércsét és tizenhárom törpedenevért engedtek szabadon. A baglyok Tiszaalpáron, egy lakatlan épületnél kaptak új otthont, ahol egy mesterséges kuvikodú is várta őket. Kicsit ugyan bizonytalanok voltak, de végül mindhárom madár kirepült a ketrecből:

Akárcsak a kuvikok, a vörös vércsék is még fiókakorukban kerültek az állatkertbe, és mostanra megértek a szabad életre. Szintén Tiszaalpár lett az új otthonuk, ahol élnek már fajtársaik.

A törpedenevérek a Duna-Tisza köze legnagyobb ismert törpedenevér-kolóniájához csatlakoztak a Lakitelek-Tőserdőben található Kontyvirág Erdei Iskola épületében. Mint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán írja, sokkal nagyobb a mentett példányok túlélési esélye, ha egy ilyen nagy kolóniához tudnak csatlakozni.

Amennyiben sérült állatot találtál, hívd a hozzád legközelebb eső mentőhelyet, amit ezen a térképen találsz.

Cikkajánló