Szakmai füzetek a turistautakról

A Szakmai füzetek sorozatban négy új füzet jelent meg az MTSZ Turistaút Szakbizottság gondozásában.

Szerző:
MTSZ
Fotó:
Gulyás Attila
2014. február 13.

A Szakmai füzetek sorozatban négy új füzet jelent meg az MTSZ Turistaút Szakbizottság gondozásában.

A Szakmai füzetek sorozatban négy új füzet jelent meg az MTSZ Turistaút Szakbizottság gondozásában, amelyeket az alábbi linkekre kattintva letölthettek.

- Turista úthálózat és jelzésrendszer

Ez az útmutató a magyarországi kijelölt gyalogos turista útvonalak hálózati, tervezési alapelveit és jelképrendszerét tárgyalja. Az útmutató különálló, további kötetei a gyakorlati tervezést, megvalósítást és karbantartást is tartalmazzák (pl. jelzésfestés, táblarendszer, terepi minőségbiztosítás), így együttesen alkotják az útvonal-kijelölés szakmai anyagát, bázisát. Az útjelzési tevékenység célja, hogy a kijelölt útvonalak országszerte egységesen, mindenki számára könnyen használhatók legyenek, az alkalmi turista, kiránduló és látogató is biztonsággal igazodjon el.


- Turistajelzés-festés

Ez az útmutató a turista útvonalkijelölési sorozat részeként, a „Turista úthálózat és jelzésrendszer” című kiadványra épül (célja és alkalmazási köre megegyezik az ott leírtakkal); az ott bemutatott jelzésrendszer gyakorlati alkalmazását mutatja be: az útvonalak terepi jelölésének, a turistajelzések felfestésének irányelveit, gyakorlati tudnivalóit, technikai részleteit tartalmazza. Elsősorban útjelző vezetők számára készült, akik a jelzések gyakorlati kivitelezésének, karbantartásának munkáját végzik ill. vezetik, valamint akik a jelzések minőségbiztosításával foglalkoznak.

 


- Turista útvonalak útjelző táblarendszere

Ez az útmutató a turista útvonalak kijelölésének táblázási részét tárgyalja, a „Turista úthálózat és jelzésrendszer” valamint a „Turistaútjelzés-festési általános útmutató” című kiadványokra épül (célja és alkalmazási köre megegyezik az ott leírtakkal). A jelzésfestési útmutatóban szereplő útjelzések az útvonalak követhetőségét biztosítják, a táblázási rendszer erre épülve további információkat (pl. útvonal-azonosítást, útirányjelzéseket, figyelemfelhívásokat, térségi áttekintést) nyújt a tájékozódásban, eligazodásban, s az útvonalak használatára vonatkozóan, melyek kiemelten az átlag turista (látogató) számára fontosak, de a gyakorlott természetjárót is nagyban segítik. Tárgyaljuk azon technikai megoldásokat is (útjelző oszlopok és útvonaljelző táblák), amelyek a turistajelzéseket helyettesíthetik olyan terepen, ahol felfestésre nincs lehetőség, vagy nem célszerű a festett jelzések alkalmazása.

- Útjelzések terepi értékelése

Az útjelzés terepi értékelésének célja a jelzéseknek az útjelzés-festési útmutatóban szereplő országosan egységes irányelveknek való megfelelés vizsgálata. Bár sokszor elhangzik: a kevésbé jó jelzés is jobb mint a semmi; már ha a jó utat mutatja, mégis különbséget kell tennünk és arra kell törekednünk, hogy a kirándulók, túrázók bárhol az országban jól, szépen és lehetőség szerint tartósan kijelölt utakon járhassanak.

A Magyar Természetjáró Szövetség a turistautakért felelősséget vállaló országos szervezetként az országos turistaút hálózatot egységes rendszernek tekinti.

 

 

Ez a szemlélet a turistautak egységes nyilvántartási rendszerének fejlesztésében, a turistautak azonos színvonalú fenntartásának szervezésében, a turistautak kijelölésének, jelzésének, táblázásának egységében is meg kell jelenjen. Meggyőződésünk, hogy az országosan egységes gondozás és útjelzés a turisták biztonságát is szolgálja mindamellett, hogy a jól jelzett és karbantartott turistaút hálózat több „kezdő” turista számára is vonzóbbá teheti a természetjárást, mint a szabadidő eltöltésének hasznos és egészséges módját.

 

A turistautakkal kapcsolatos útmutatóinkat azzal a nem titkolt szándékkal frissítettük, és adtuk ki újra, hogy a turistautakkal való foglalkozás egységességéhez adjunk egyértelmű iránymutatást.


Az útmutatók tartalmával kapcsolatos konkrét észrevételeket, jobbító szándékú javaslatokat emiatt jó szívvel fogadjuk bárkitől.

 

 

Szakmai Füzetek
Hogyan taníthatjuk a természetjárást? Mit kell tudni a GPS-ről?
A már korábban megjelent, szintén ingyenesen letölthető kiadványainkból ezt is megtudhatod!

 

 

Cikkajánló