Szalakótamatuzsálemeket azonosítottak Dél-Borsodban

A gyűrűzési adatok rögzítésénél derült ki, hogy matuzsálemi korú, 9 éves szalakóták is költöttek nyáron a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2019. november 15.

A gyűrűzési adatok rögzítésénél derült ki, hogy matuzsálemi korú, 9 éves szalakóták is költöttek nyáron a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Gyakran kérdezik a madarászoktól, hogy meddig él egy-egy madárfaj. Pontos válasz nincs, de egy biztos, idén nyáron is költött egy 9 éves szalakóta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) területén – írják a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

A szakemberek a gyűrűzési adatok rögzítésekor szembesültek azzal, hogy a nyáron is sikerült visszafogniuk egy 9 éves szalakótát – amely így a BNPI területén regisztrált legidősebb madár lett! A 2. és 3. helyen is 9 éves madarak szerepelnek. Mindhárom madár a dél-borsodi tájegységen költött visszafogása idején. Kettőt fiókaként szintén itt, az egyiket pedig a dél-hevesi tájegységen gyűrűzték meg 2010-ben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatbázisa a szerint a legidősebb gyűrűs szalakóta, akit ismerünk, csaknem 11 éves (10 év 10 hó 30 nap-os). Fantasztikus belegondolni, hogy ezek a gyönyörű madarak hányszor „járták” már meg Afrikát.

Eleven, a jeladós szalakótánk idén már negyedszer indult útnak Afrika felé. Ez önmagában még nem számítana rekordnak, hiszen rajta kívül szerencsére több ezer egyed teszi meg ezt a hosszú utat évről évre, azonban közülük ő az egyetlen, amelynek ilyen hosszú ideje nyomon követhetjük a mozgását. A hátára szerelt aprócska műholdas jeladó 2016 júniusa óta folyamatosan küldi az adatokat madár holléte felől.

A satellitetracking.eu oldalon megtekinthető térképen jól kirajzolódik Eleven repülési útvonala, és a november 7-ei adatok alapján már Közép-Afrikában, a Csád Köztársaság területén szárnyal.

Cikkajánló