Megérkezett Apajra Eleven, a jeladós szalakótánk

Visszatért Afrikából Eleven, a nyomkövetővel ellátott szalakóta. Két napig repült Isztambulból, hogy hazaérjen költőhelyére, Apajra, ahol végre kipihenheti a hosszú út fáradalmait, és nekiláthat a költésnek. 

Szerző:
MME Facebook-oldala
Fotó:
facebook.com / Rollerproject
Tokody Béla / MME Csongrád megyei csoport
2019. május 21.

Visszatért Afrikából Eleven, a nyomkövetővel ellátott szalakóta. Két napig repült Isztambulból, hogy hazaérjen költőhelyére, Apajra, ahol végre kipihenheti a hosszú út fáradalmait, és nekiláthat a költésnek. 

 

Eleven két nap alatt jutott el Isztambulból Apajra, ahol biztonságos, kitakarított odúk várják, így minden adott a sikeres költési szezonhoz - posztoltak ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Facebookon. A szalakóta hosszú távú vonuló, a telet Afrika déli és keleti területein tölti, vonulás idején akár 10 ezer km-t is megtehet. 

 

 

 

Érkeznek a szalakóták
Májusban befejeződik a vonulás időszaka, az elkövetkező napokban, hetekben visszaérkeznek a kései vonuló madarak, a sárgarigók, a kék vércsék, a kis őrgébicsek, a gyurgyalagok és a szalakóták is. A cikk folytatásához kattints ide .

Állománya az Alföld egyes területein az utóbbi évtizedek odúkihelyezéseinek köszönhetően nőtt. A Dunántúlon igen ritka fészkelő, legtöbbször csak vonulási időben találkozhatunk vele ezen a vidéken. Igazi vártamadár: előszeretettel ül ki egy kimagasló pontra, ahonnan jól szemmel tarthatja a körülötte lévő nyílt területeket. Innen levágva szerzi meg táplálékát. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. 

 

 

Laza csapatokban vagy magányosan vonul. A legelőkhöz, kaszálókhoz, mezőgazdasági területekhez kötődik, hiszen rovarokból álló táplálékát itt könnyen megtalálja. Öreg fák odvaiban, fekete harkály és zöld küllő által vájt odúkban, ritkán homokfalak üregeiben költ. Fészekalja általában 4-5 darab fehér színű tojásból áll. Szívesen elfoglalja a mesterséges odúkat is. A harminc centiméteres testhosszúságú madár zömök termete a szajkóra emlékeztet. Nem véletlenül tartják a hazai madárfauna egyik legszínpompásabb tagjának: tollazata azúrkék, háta gesztenyésvörös, szárnya ragyogó kék, fekete szegéllyel, farka zöldeskék, a középső farktollak sötétszürkék. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Érkeznek a szalakóták, hamarosan véget ér a vonulás 

Szalakótarekord Cserebökényben 

Új otthonok várják a hazatéró szalakótákat

 

 

Cikkajánló