Átadták a Szalakóta Látogatóközpontot a Dél-Alföldön

Megnyílt az ökoturisztikai, oktatási és kutatási programoknak, madarász táboroknak helyet adó Szalakóta Látogatóközpont Szatymaz és Sándorfalva határában, a szegedi Fehér-tó mellett.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság sajtóközleménye
2019. november 11.

Megnyílt az ökoturisztikai, oktatási és kutatási programoknak, madarász táboroknak helyet adó Szalakóta Látogatóközpont Szatymaz és Sándorfalva határában, a szegedi Fehér-tó mellett.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) beruházásaként épült bemutatóhely üzemeltetését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei helyi csoportja (MME) végzi. A Sándorfalva felől megközelíthető látogatóközpont szakvezetéses túrákkal, madárgyűrűzési bemutatókkal, ismeretterjesztő rendezvényekkel és ornitológiai táborokkal várja a látogatókat.

Az építkezés során a korábban szolgálati lakásként üzemelő ikerházat egybenyitották, teljesen új tetőszerkezetet kapott, víz- és hőszigetelték, kicserélték a nyílászárókat, valamint az elavult elektromos- és fűtési rendszert, új burkolatokat és szanitereket építettek be, kialakítottak konyhát és vizesblokkokat, továbbá a tetőtérben szálláshelyeket. Folyamatban van még egy kilátó és játszótér építése, illetve a tetőtéri, vendégszobák bebútorozása.

A látogatóközpont mellett olyan „Madárbarát kert”-et hoztak létre, ahol ötleteket láthatunk arra, hogyan varázsolhatjuk kertünket nemcsak madárbaráttá, de sün- és rovarbaráttá is. Mindemellett a szakemberek továbbra is folytatják az itt évek óta végzett kutatási munkákat, monitorozásokat.

A LIFE+ projekt keretében a tervek szerint a Szalakóta Látogatóközpontnál is épül majd egy új tanösvény tavasszal, de a KNPI Szatymaznál, az E75-ös főút mellett álló Tisza-völgyi Bemutatóházától induló 2 km hosszú Sirály tanösvény is szabadon látogatható. A tanösvény mára elhasználódott tábláit tavaszra felújítja a nemzeti park igazgatósága. Itt, a szegedi Fehér-tó partján található még a Beretzk Péter-kilátó, ahonnan a Korom-sziget sirálytelepét is meg lehet figyelni.

Cikkajánló