Egyiptomban lőtték le a meggyűrűzött magyar szalakótát

Nem egyedi esetről van szó, sajnos jellemző a madarak vonulási útvonalán a vadászat.

Szerző:
MME/Hák Flóra
Fotó:
MME
Andreanita/Adobe
2019. szeptember 12.

Nem egyedi esetről van szó, sajnos jellemző a madarak vonulási útvonalán a vadászat.

 

A szalakóta 2013 kilométert tett meg Afrika felé a kikelési helyéhez képest, 3 éves volt, és Alexandria mellett lőtték le szeptember 5-én. A helyiek e-mailben jelentették a madáron lévő gyűrű sorszámát - számol be róla a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A madarat 2016-ban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Visznek közelében jelölték meg gyűrűvel.


2014 óta működik „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű program, így jó néhány szalakótát meggyűrűztek azóta, amivel információt szerezhetnek a mozgásukról. A szalakóták augusztus végén, szeptember elején kezdik meg a vándorútjukat, és április vége felé szoktak visszaérkezni.

 


A vonulás egyáltalán nem veszélytelen: egyben küzdelem a túlélésért is. Minden ősszel vonuló madarak millióinak kell erős viharokkal, éhes ragadozókkal és akár éhhalállal is megbirkóznia a több ezer kilométeres út során, de számos olyan veszély is leselkedik rájuk, amiért az emberek a felelősek, mint ahogy ebben az esetben is történt. Ha bővebben is érdekel a téma, olvasd el A hős hetes - madarak veszélyes vándorúton című cikkünket. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gólyák a célkeresztben - Mi történik Libanonban?

Szalakótasiker a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Nevelőszülőkhöz kerültek az árva szalakótafiókák

Szalakótafiókákat keltettek a Mályi Madármentő Állomáson

A hős hetes - madarak veszélyes vándorúton

Cikkajánló